Ο κανονισμός για τα αγωνιστικά παπούτσια στο πρωταθλημα Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου παράλληλα με τον 9ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας διεξάγεται και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Δρόμου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Athletics 2020-2021, καθώς και το ΣΕΓΑΣ.

Σύμφωνα με αυτούς υπάρχουν και συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά παπούτσια των αθλητών και αθλητριών.

 11.5 Αγωνιστικά παπούτσια Άρθρο 5 (πρώην 143) παραγρ. 5.3, 5.4, 5.5, 5.6)

Όλα τα αγωνιστικά παπούτσια πρέπει να είναι σύμφωνα με το Άρθρο 5 (TR5) των Τεχνικών Κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων της σόλας (μέγιστο πάχος σόλας  ≤40mm) και του τακουνιού. Είναι ευθύνη των αθλητών να διασφαλίσουν ότι τα παπούτσια που θα χρησιμοποιηθούν στον αγώνα περιέχονται στην τρέχουσα λίστα των εγκεκριμένων μοντέλων παπουτσιών της World Athletics (https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information) .

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το Άρθρο 5 (TR5) ή τη λίστα των εγκεκριμένων παπουτσιών, μπορεί να μην επιτραπεί σε αθλητή να αγωνιστεί ή να αποκλειστεί μετά τον αγώνα και η επίδοσή του στο αγώνισμα ή στα αγωνίσματα που συμμετείχε να ακυρωθεί.

11.5.1 Που θα πραγματοποιείται ο έλεγχος και τι θα αφορά

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα πραγματοποιείται σε δύο (2) φάσεις:

1η φάση: κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών (registration center) το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 (βλέπε παρ. 10), όπου θα ελέγχονται και θα φωτογραφίζονται τα αγωνιστικά παπούτσια από τους υπεύθυνους Κριτές της διοργάνωσης.

2η φάση: κατά τον τερματισμό των αθλητών και αθλητριών του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος οι υπεύθυνοι Κριτές θα ελέγχουν αν ο αγωνιζόμενος αθλητής-τρια αγωνίσθηκε με το μοντέλο που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε στο Κέντρο Εγγραφών (registration center) ή κάποιο άλλο.

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα αφορά τη μέτρηση του πάχους της σόλας του παπουτσιού σε δύο σημεία.

 11.5.2 Παράδοση αγωνιστικών παπουτσιών

Σε περίπτωση επίτευξης Παγκόσμιου ή Ευρωπαϊκού ή Πανελλήνιου ρεκόρ, ο αθλητής μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος, θα πρέπει να παραδίδει τα παπούτσια που χρησιμοποίησε στον αγώνα στους διοργανωτές, για περαιτέρω έλεγχο, εφ’ όσον αυτό απαιτείται.

11.5.3 Χρήσιμες συμβουλές για την εφαρμογή του Άρθρου 5 των Τεχνικών Κανονισμών της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου που αφορά τα αγωνιστικά παπούτσια των αθλητών και αθλητριών

Όλα τα σωματεία και οι αθλητές θα πρέπει να προβούν στις ακόλουθες χρήσιμες και ουσιώδεις ενέργειες:

  • να ενημερωθούν άμεσα για το θέμα από τους σχετικούς συνδέσμους που παρατίθενται στο παρόν κείμενο,
  • να διαβάζουν με προσοχή τις σχετικές οδηγίες που θα περιλαμβάνεται πλέον στις Προκηρύξεις όλων των Πρωταθλημάτων,
  • να συμβουλεύονται την επικαιροποιημένη λίστα μοντέλων της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (W.A.) ΠΡΙΝ προβούν σε αγορά αγωνιστικών παπουτσιών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (W.A.) θα επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα λίστες με τα επιτρεπόμενα και μη επιτρεπόμενα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά,
  • oi αθλητές που πρόκειται να αγωνιστούν και διατηρούν αμφιβολία ως προς την εγκυρότητα χρήσης των αγωνιστικών τους παπουτσιών, να προσέρχονται στoν αγώνα έχοντας προνοήσει και για άλλη εναλλακτική και αποδεκτή λύση,

Κατεβάστε την εφαρμογή