Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη
Μια τέτοια προσωπικότητα και τις ανησυχίες του Μίκη θα ήταν αδιανόητο να μην έχει ασχοληθεί κα με τα ιδεώδη, τα μηνύματα και τις αξίες που απορρέουν από τον αθλητισμό και τη νεολαία για την οποία αγωνίστηκε αλλά και ενέπνευσε μέσα από τις δημιουργίες και τον αγώνα του.
Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποδεχτεί την πρόταση του ΣΕΓΑΣ και παρέλαβε πρώτος την φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου στην τελετή αφής στον Τύμβο του Μαραθώνα το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στις 10:00 κατά την τελετή έναρξης του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης είχε στείλει το δικό του ιδιαίτερο μήνυμα που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω μήνυμα
Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρα από τον στίβο της μουσικής έχει διακριθει και σε αυτό της πολιτικής καθώς διετέλεσε πρώην υπουργός, τέσσερις φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983). Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το “Ζορμπά” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.
Το 1963 μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ιδρύεται η “Νεολαία Λαμπράκη”, της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος.
Από το 2007, ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει ετησίως την τελετή Έναρξης του Μαραθωνίου Αθηνών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα, δίνοντας έτσι στο εθνικό και διεθνές κοινό τη μοναδική ιστορική διάσταση αυτού του γεγονότος.
Η «Φλόγα του Μαραθωνίου» ανάβει κάθε Νοέμβριο, την παραμονή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερου τελετουργικού γεγονότος με διεθνή απήχηση, το οποίο λαμβάνει χώρα στο γενέθλιο τόπο του Μαραθωνίου Δρόμου.
Η «Φλόγα του Μαραθωνίου» έχει γίνει σύμβολο παγκόσμιας Ειρήνης, διαδίδει τα ιδεώδη του αγωνίσματος του Μαραθωνίου Δρόμου σε όλον τον κόσμο, υπηρετεί τις αρχές του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι, και προβάλλει τη συμμετοχή στον αθλητισμό ως τρόπο ζωής.
Η φωτογραφία από τη συμμετοχή του στην τελετή έναρξης της λαμπαδηδρομίας, στον Τύμβο του Μαραθώνα, για τον 30ο Μαραθωνίου Αθήνας, το 2012