Ολυμπιακοί Αγώνες: Η παρουσίαση της Ομάδας στίβου

Η σημερινή ήταν η ημέρα των αθλητών και αθλητριών και των προπονητών της εθνικής μας ομάδας, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Σε μία όμορφη εκδήλωση στο ξενοδοχείο Hilton, η Ομοσπονδία έδωσε τη θετική της ενέργεια στα μέλη της ελληνικής, τα περισσότερα από τα οποία αναχωρούν αύριο για την Ιαπωνία. Σε μια εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μάλιστα εκπροσώπησε και τον πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Νίκος Χαλιορής, η πρόεδρος του ΣΕΟ Εύη Μωραϊτίδου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Τεντόμας και φυσικά οι εκπρόσωποι των χορηγών του ΣΕΓΑΣ, που στέκονται αρωγοί στη προσπάθεια της Ομοσπονδίας, όλα αυτά τα χρόνια.
Παρόντες ήταν ακόμη πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων Θωμάς Μωραίτης (Σύριζα), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΚΙΝΑΛ), Μανώλης Συντιχάκης (ΚΚΕ), Μαρία Αμπατζίδη (Μέρα 25), που μάλιστα απεύθυνα χαιρετισμό και έστειλαν τις ευχές για καλή επιτυχία στα μέλη της αποστολής μας. Τους αθλητές καλωσόρισε και η εκπρόσωπος του ξενοδοχέιου Hilton Τίνα Τορίμπαμπα. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Λίλα Κουντουριώτη.

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν, σηματοδοτούν και πρεσβεύουν την διαχρονική αγωνία και προσπάθεια του ανθρώπινου γένους να ζήσει ειρηνικά και αδελφωμένα στον πλανήτη που το φιλοξενεί.
Η σημερινή παγκόσμια συγκυρία αποκαλύπτει ότι δεν τα έχουμε καταφέρει και τόσο καλά. Η πανδημία αποκάλυψε σε όλες και όλους μας την ανάγκη να ξαναπροτάξουμε αξίες και ιδανικά που λέμε ότι υποστηρίζουμε. Η τομή να παραλλάσει η ελληνική σημαία και η ομάδα πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, αφορά σε όλα αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες που κληροδότησε ο ελληνικός πολιτισμός στην ανθρωπότητα, συνθέτοντας αγωνίες και δημιουργίες όλων των λαών της Υφηλίου. Το citius- altius- fortius citius δεν περιορίζεται στα αγωνίσματα, αλλά απευθύνεται στην καθεμία και τον καθένα μας ξεχωριστά, απαιτώντας να ξεπερνάμε τον εαυτό μας καθημερινά. Είμαι βέβαιη ότι όσο κι αν έχουν υποχωρήσει και δοκιμάζονται αυτές οι αξίες, όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνειδητοποιούν ότι η επιδίωξη για κάποιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με όσα προηγούνται και έπονται, αντανακλά στην προσπάθεια και στους στόχους που απαιτεί η ζωή, προσπαθώντας πάντα να υπηρετήσουμε αυτές τις αξίες και τα ιδανικά. Και θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας που συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πολιτικό κίνημα, που δεν είναι άλλο από τον αθλητισμό να φανούμε αντάξιοι. Απευθυνόμενη στις αθλήτριες και στους αθλητές μας, θα ήθελα να τους ζητήσω συγνώμη που η γενιά μας με τα λάθη και τις παλινωδίες της θα τους στερήσει το σπουδαιότερο συναίσθημα της συμμετοχής και της υποστήριξης του κοινού- των θεατών του κόσμου. θα αγωνιστούν σε ένα άδειο στάδιο, αλλά να ξέρουν ότι ο αγώνας τους μπροστά στις άδεις κερκίδες είναι η συγκλονιστικότερη πρόκληση σε όλους και όλες μας ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά. Θέλω να μου επιτρέψετε μαζί με τις ευχές όλων μας για καλή επιτυχία εκφράζοντας και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να σας παροτρύνω να χαρείτε κάθε δευτερόλεπτο αυτής της εμπειρίας. Να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, που μέσα από τις δύσκολες συνθήκες πετύχατε το στόχο σας και γίνατε το παράδειγμα για τους νεότερους αθλητές μας. Θα είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή, σε κάθε προσπάθεια σας. Απολαύστε την εμπειρία και προσπαθήστε για το καλύτερο. Καλή σας επιτυχία”, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σχέση εμπιστοσύνης της ομοσπονδίας με τους χορηγούς, μέσα από την οποία ο ΣΕΓΑΣ συνεχίζει το έργο, ενώ ευχαρίστησε το Hilton για την φιλοξενία.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που στη σημερινή εκδήλωση εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Σας ευχαριστώ θερμά. Έχουμε την χαρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην ομάδα στίβου. Ο αθλητισμός δέχθηκε πλήγμα στην πανδημία. Η αναβολή των αγώνων αποτέλεσε το επιστέγασμα αυτής της αλλαγής. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με τις σωστές γνώσεις και φυσικά τον εμβολιασμό. Οι αθλητές μας κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς. Η συμμετοχή αποτελεί ήδη μια πρώτη μεγάλη νίκη. Η απουσία φιλάθλων θα στερήσει τη δύναμη σας. Θα είμαστε δίπλα σας, μαζί σας. Γνωρίζομε πως είστε προσηλωμένοι στο στόχο. Ο στίβος έχει φέρει σημαντικές διακρίσεις και έχει προβάλει παγκοσμίως τη χώρα μας. Είμαι σίγουρος πως η ομάδα μας θα μας χαρίσει στιγμές εθνικής περηφάνειας. Καλή επιτυχία εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Χώρας. Εύχομαι να επιστρέψετε με πολλά μετάλλια. Είμαστε δίπλα σας. Καλή επιτυχία και στη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ”, ήταν τα λόγια του Λευτέρη Αυγενάκη, απευθυνόμενος στα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος δήλωσε: “Να σας συγχαρώ που 20 αθλητές κατάφεραν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Σας εύχομαι να απολαύσετε κάθε στιγμή του ταξιδιού. Αν καταφέρετε να φέρετε και μετάλλια, ακόμα καλύτερα. Αλλά ακόμα και η συμμετοχή μετράει. Χαρείτε το και απολαύστε το”

“Η σημερινή ημέρα είναι μέρα χαράς και βαριάς ευθύνης σε μια μεγάλη ιστορία που έχει η χώρα μας, αφού εδώ γεννήθηκε το ολυμπιακό πνεύμα. Μεγάλη η εμπειρία και πολύς ο κόπος, για να μπορέσετε να βρεθείτε στο Τόκιο. Αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη ιστορία. Η πανδημία δε δίνει τη χαρά τη γιορτή, όλοι θα θέλατε να γευτείτε. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Κυρία πρόεδρε του ΣΕΓΑΣ ξέρω ότι έχετε δώσει πολλές χαράς ως αθλήτρια, πλέον είμαστε σίγουροι πως θα δώσετε και από αυτή τη θέση, να πάμε μπροστά τον αθλητισμό. Καλή επιτυχία σε όλους”, είπε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν στο λόγο της η Μαρία Μπελιμπασάκη, που έχει ζήσει πρόσφατα τη αγωνία της συμμετοχής σε μια μεγάλη διοργάνωση και τον κόπο που απαιτείται για να φτάσεις στην εκπλήρωση των στόχων σου. Η εκπρόσωπος των αθλητών, δεν θα ακολουθήσει την ομάδα στο Τόκιο, ωστόσο ήταν εκεί για να μιλήσει από καρδιάς και αν τους ευχηθεί καλή επιτυχία.


“Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, κοντά στους αθλητές, τους συναθλητές μου, που ανάμεσα τους βλέπω πολλούς και νέους που κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στην ομάδα. Αθλητές που ήρθαν αντιμέτωποι με δυσκολίες, αντιξοότητες και καταστάσεις πρωτόγνωρες. Είχαν να αντιμετωπίσουν, το κλείσιμο των σταδίων, την αποχή τους από τους αγώνες, αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα, που τα τήρησαν κατά γράμμα εξαιτίας της πειθαρχίας που τους διακρίνει, γι΄αυτό άλλωστε είναι σήμερα εδώ. Είχαν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αφού παρέμειναν απλήρωτοι εν μέσω ολυμπιακής χρονιά, στηριζόμενοι στις οικογένειες και τους χορηγούς τους.
Αυτό είναι μια νύξη προς όλους και κυρίως προς την Πολιτεία, που δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ο αθλητής είναι 365 ημέρες το χρόνο, δε γνωρίζει σαββατοκύριακα και αργίες και η στήριξη προς αυτόν είτε οικονομική είτε υλική, όπως η παροχή αξιοπρεπών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να είναι πρώτο θέμα στις ατζέντες των υπευθύνων. Αγαπητοί αθλητές και προπονητές, αν μετά από όλα όσα περάσατε είστε σήμερα εδώ είστε άξιοι συγχαρητηρίων, Για μένα είστε ήρωες. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και να επιστρέψετε πίσω έχοντας πετύχει τους αγωνιστικούς σας στόχους”

Κατεβάστε την εφαρμογή