Πανελλήνιο Πρωταθλημα: Οι κυρίες του ελληνικού στίβου βρίσκονται στην Πάτρα

Το 85ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γυναικών θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Πάτρας, με την αφρόκρεμα του ελληνικού στίβου να δίνει το παρών.

Ο ελληνικός στίβος επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, αφού ήδη έχει γίνει μια σειρά από διοργανώσεις όλων των επιπέδων και πλέον σειρά έχουν τα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Τι θα δούμε όμως στο διήμερο της δράσης στην Πάτρα; Ποιες αθλήτριες θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους, ποιες θα καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη;

Ταχύτητες
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) δεν ψάχνει απλώς το δεύτερο νταμπλ της στη διοργάνωση, αλλά να το συνδυάσει με τις ανάλογες επιδόσεις. Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη έχει τρέξει τα 100 μ. σε 11.43 και κυνηγά χρόνους κοντά στο 11.30, ενώ στα 200 μ. θα κάνει την πρώτη της κούρσα με την προσδοκία η επίδοση της να κυμανθεί σε επιδόσεις κάτω από 23.40. Στο ίδιο αγώνισμα ξεχωρίζει η παρουσία της Ειρήνης Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων) που με συνέπεια τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει στην απόσταση. Για την Βασιλείου ο βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η νίκη και μία ανάλογη επίδοση στα 400 μέτρα. Η αθλήτρια έχει πετύχει φέτος 53.02 στα Βενιζέλεια- Χανιά, επίδοση που θέλει να βελτιώσει. Τόσο η Σπανουδάκη όσο η Βασιλείου κυνηγάνε την πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Σπανουδάκη να βρίσκεται στην 50η θέση στα 100 μ. (προκρίνονται 56) και η Βασιλείου στην 59 στα 200 μ. (προκρίνονται 56) και στην 54η στα 400 μ. (48). Στα 400 μ. των γυναικών θα ξεχωρίσει ακόμη η Ανδριάνα Φέρρα με φετινό 53.65, ενώ παρούσα θα είναι και η περσινή νικήτρια Κορίνα Πολίτη (ΓΣ Χαϊδαρίου) με 54.13. Στο βάθρο των νικητριών θα διεκδικήσει να ανέβει και η Ελπίδα Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας), η δεύτερη της περσινής κούρσας. Στα 100 μ. ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία των Μαρία Γάτου (ΠΑΟΚ), της Κατερίνας Δαλάκα (ΑΕΚ), αλλά και της νεάνιδας Πολυνίκης Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), που έχει ήδη τα όρια για τις μεγάλές διοργανώσεις της κατηγορίας της σε δύο αγωνίσματα. Στα 200 μ. τις δύο αθλήτριες (Σπανουδάκη και Βασιλειου), που φαίνεται να έχουν το προβάδισμα θα προσπαθήσει να ακολουθήσει στο βάθρο η Άρτεμις Αναστασίου (ΠΑΟΚ)  με νέο ατομικό ρεκόρ από φέτος 23.75.

 

Αποστάσεις
Την έκτη νίκη της στα 800 μ. θα διεκδικήσει η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (Παναθηναϊκός) στο ντεμπούτο της τη φετινή χρονιά στην απόσταση. Η αθλήτρια,  η οποία έχει επικρατήσει στις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις έχει κάνει έναν αγώνα φέτος, στα 1.500 μ. στους διασυλλογικούς αγώνες. Στα 1.500 μ. ενδιαφέρον θα έχει η αναμέτρηση της Αναστασίας Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων) με την Βασιλεία Σπύρου (Πανιώνιος). Η Μαρινάκου – νικήτρια της περσινής διοργάνωσης- προέρχεται από το 4.19.45 στην Ολλανδία και  δείχνει να επιστρέφει στο αγωνιστικό επίπεδο που επιθυμεί. Η Σπύρου ολοκλήρωσε τον κύκλο των καλών εμφανίσεων στις ΗΠΑ και πλέον θέλει να δώσει ανάλογη συνέχεια και στην Ελλάδα. Η 19χρονη έχει πετύχει φέτος 4.19.55 στην απόσταση, επίδοση που είναι ρεκόρ της. Οι δύο αθλήτριες έχουν δηλωθεί και στα 5.000 μ. μαζί με την περσινή νικήτρια Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) και τη νικήτρια του 2015 Αναστασία Καρακατσάνη (ΠΑΟ)

Εμπόδια
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος) μετά τον ένα χρόνο απουσίας από τη διοργάνωση επιστρέφει και μάλιστα σε αγωνιστική κατάσταση, που της επιτρέπει να βάζει ψηλά τον πήχη. Η νικήτρια στις διοργανώσεις από το 2014 έως το 2019 προέρχεται από το 13.21 των Χανίων, που μόνο χαμόγελα μπορεί να της φέρνει, αφού έγινε με λάθη στην κούρσα, γεγονός που της δείχνουν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Θέση εκκίνησης στην απόσταση θα πάρει η περσινή νικήτρια Αναίς Καραγιάννη (ΑΕΚ), στον πρώτο της αγώνα στη σεζόν. Στα χαμηλά εμπόδια τον πρώτο λόγο έχει δίχως αμφιβολία η Δήμητρα Γναφάκη (Κύδων Χανίων), στο ντεμπούτο της στην απόσταση. Η Γναφάκη έχει τρέξει τα 400 μ. σε 54.50, επίδοση που αποδεικνύει την αγωνιστική της ετοιμότητα ενόψει της συμμετοχής της στα εμπόδια. Η αθλήτρια ήταν νικήτρια στη διοργάνωση του 2020 με 58.17 επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ. Στο ίδιο αγώνισμα πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει και η Ολυμπία Καραγιάννη (ΑΕΚ). Στα 3.000 μ. στιπλ παρούσα θα είναι η περσινή νικήτρια Ισαβέλλα ΚοτσαχεΊλη (Πανιώνιος) με προσδοκίες διάκρισης θα συμμετάσχουν οι Νικόλετα Ραφαϊλάκη (ΑΟ Λασιθίου) και Σταυρούλα Χρυσαειδή (ΠΓΣ).

Αλματα
Παραδοσιακά τα αλτικά αγωνίσματα προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Παράδοση που φαίνεται πως δεν θα χαλάσει και φέτος. Το επί κοντώ δίχως αμφιβολία θα είναι ένα από τα αγωνίσματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) έρχεται για τον πρώτο της αγώνα στην Ελλάδα έχοντας νωρίτερα περάσει με επιτυχία από μια σειρά αγώνων, όπου είδε τον πήχη σε ψηλά άλματα και κατάφερε να ξεπεράσει μετά από καιρό τα 4,80 μέτρα. Η έμπειρη αθλήτρια προχωρά με σιγουριά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκεί όπου θα κληθεί να υπερασπιστεί το χρυσό της μετάλλιο και να βρεθεί και πάλι στο βάθρο των νικητριών. Μακριά από την κατάσταση που θα ήθελε βρίσκεται ακόμη η Νικόλ Κυριακοπούλου (ΑΓΕ Κάμειρος 2009), μετά την περιπέτεια της με τον κορονοϊό, που κατέβαλε αρκετά τον οργανισμό της και την κράτησε πίσω στην προπόνηση. Παρόλα αυτά η “χάλκινη” πρωταθλήτρια Ευρώπης κλειστού του 2019 θα επιδιώξει να δει τον πήχη σε υψηλές προσπάθειες και να βρει σταδιακά τον ρυθμό της. Με υψηλές προσδοκίες θα μπει στον αγώνα και το νεαρότερο μέλος της τριάδας των κορυφαίων Ελληνίδων επικοντριστριών, η Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων). Η 25χρονη πέρασε τον χειμώνα τα 4,71 μ. δείχνοντας σταθερότητα στα μεγάλα άλματα, ωστόσο αναγκάστηκα να χάσει μέρος της προετοιμασίας της αφού βρέθηκε θετική στον covid-19 και έμεινε μακριά από τα στάδια για 14ημερες. Η Πόλακ, η οποία κατέκτησε το χρυσό στην περσινή διοργάνωση, αγωνίστηκε πριν λίγες ημέρες στο μίτινγκ αλμάτων της Καλλιθέας, όπου ξεκίνησε τη σεζόν με 4,45 μέτρα. 

Από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης είναι η Βούλα Παπαχρήστου (ΑΟ Κάλλιστος), που όπως με συνέπεια κάνει όλα αυτά τα χρόνια έτσι και φέτος θα διεκδικήσει καλές προσπάθειες και μεγάλα άλματα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2018 στο τριπλούν προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εκεί όπου θέλει να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η έμπειρη αθλήτρια στην πόλη της Πάτρας, έχει στεφθεί τέσσερις φορές νικήτρια (επτά στο σύνολο) στο τριπλούν και τρεις στο μήκος, αγώνισμα στο οποίο θέλει να μεγαλώσει τον αριθμό των νικών της. Η Σπυριδούλα Καρύδη (Κερκυραίικός ΓΣ) προέρχεται από καλές εμφανίσεις, αφού έχει ήδη βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ με άλμα στα 4,19 μ. και δείχνει να μπορεί να κυνηγήσει μεγαλύτερες προσπάθειες. Στο μήκος θα συμμετάσχουν ακόμη η περσινή νικήτρια, Ελένη Κουτσαλιάρη (ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου), η Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας), που σταθερά βρίσκεται στα μετάλλια των διοργανώσεων, αλλά και η Βασιλική Χαϊτίδου (ΠΑΟΚ), που προέρχεται από το 6,24 μ. της Καλλιθέας, που της έδωσε εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Καλός αγώνας αναμένεται να γίνει στο ύψος των γυναικών με τουλάχιστον δύο αθλήτριες να μοιάζουν έτοιμες να βρεθούν στην κορυφή. Η Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς) και η Ιωάννα Ζάκκα (ΑΟ Φιλοθέης) με τις εμφανίσεις τους στις διοργανώσεις που προηγήθηκαν έδειξαν σε καλή κατάσταση και σε θέση να βρεθούν σύντομα σε ύψη πάνω από τα 1,90 μέτρα. Η Γκούσιν έχει πετύχει φέτος 1,88 μ., ενώ η Ζάκκα 1,87 μέτρα. Τον ρυθμό της ψάχνει να βρει η Παναγιώτα Δόση (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), που νωρίτερα στη σεζόν αντιμετώπισε τραυματισμό, ενώ άλματα πάνω από το φετινό της 1,81 μ. θα επιδιώξει η Δέσποινα Μαλταμπε (Αμεινίας Μεσογείων), που έχει ήδη κλείσει θέση για το Ευρωπαϊκό Κ23. Τη συμμετοχή της στην ίδια διοργάνωση θέλει να εξασφαλίσει μέσα από το πρωτάθλημα η Κωνσταντίνα Κουτσούκη (ΟΣΦΠ) και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει το 1,81 μέτρα. Στην Πάτρα θα βρίσκεται και η 18χρονη Σάντη Παπακώστας (ΟΦΚΑ Περιστερίου), που κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,79 μέτρα.

 

Ρίψεις

Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Ηλιούπολης) είναι η αθλήτρια με τις περισσότερες πανελλήνιες νίκες στη δισκοβολία και φέτος διεκδικεί την 11η νίκη της στη διοργάνωση. Παράλληλα η έμπειρη αθλήτρια θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς αυτή τη στιγμή είναι στην 32η θέση, που της δίνει δικαίωμα συμμετοχής στο κορυφαίο γεγονός του πλανήτη. Οι νεαρότερες Σοφία Κεσσίδη (ΑΣ Κένταυρος) και η Δέσποινα Φιλιππίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) αναμένεται να διεκδικήσουν καλές επιδόσεις.
Στη σφυροβολία η Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων) και η Ηλιάνα Κοροσίδου (Αίολος Μακεδονίας) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια δυνατή αναμέτρηση, μέσα από την οποία μπορούν να βγουν καλές βολές. Η Σκαρβέλη ήρθε από την Αμερική έχοντας νωρίτερα πετύχει 69,28 μέτρα και έχοντας μια σειρά από καλές εμφανίσεις, που την διατηρούν σε θέση (30η) πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Σε πολύ καλή κατάσταση είναι και η Κοροσίδου, που σε κάθε αγώνα της δείχνει να είναι πιο κοντά σε βαλές πάνω από τα 66,00 μέτρα. Βολές πάνω από τα 62,00 μ. θα επιδιώξει η νεαρότερη Σταυρούλα Κοσμίδου (Αίολος Μακεδονίας), που προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Κ23.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και ο αγώνας στο ακόντιο των γυναικών. Η Ελίνα Τζένκο (ΑΣ Κένταυρος) έχει πετύχει φέτος 58,82 μ. και θέλει να προσεγγίσει το φράγμα των 60,00 μέτρα. Η Σοφία Υφαντίδου (ΟΚΑ Βικέλας) πρωταγωνιστεί για χρόνια στο αγώνισμα και αναμένεται και φέτος να κυνηγήσει βολές υψηλού επιπέδου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή της Μελπομένης Γρηγοριάδου (ΣΚΑ Δράμας), που έχει ήδη το όριο για τη διοργάνωση του Ταλίν. Η Μαρία Μαγκούλια (ΕΝ. Καζώνης- Κάλυμνος 2000) έφτασε φέτος το ατομικό της ρεκόρ στη σφαιροβολία στα 15,70 μ. και πλέον κοιτάζει να βρεθεί όσο πιο κοντά στο επόμενο φράγμα, αυτό των 16,00 μέτρα. Η νεαρή θα κληθεί να αντιμετωπίσει την περσινή νικήτρια Σοφία Καϊσίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), αλλα και την 18χρονη Αναστασια Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος) που έχει πετύχει φέτος 15,40 μέτρα.

Tο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου και την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων. Σημαντική είναι και φέτος η στήριξη της διοίκησης και των Υπαλλήλων του Παμπελοπονησσιακού σταδίου, που φροντίζουν για την ετοιμότητα της εγκατάστασης. Συμβολή έχει και η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου, η οποία έχει παραχωρήσει στην ομοσπονδία απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων.

Το απογευματινό πρόγραμμα και των δύο ημερών του Πανελληνίου πρωταθλήματος θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ 3 από τις 19.15 το Σάββατο και τις 19.00 την Κυριακή.

Το πρωινό πρόγραμμα και των δύο ημερών θα μεταδοθεί ζωντανά σε livestream μετάδοση, από το κανάλι της Ομοσπονδίας στο YouTube. 

Στο site της ομοσπονδίας θα υπάρχουν live αποτελέσματα, ενώ θα μπορείτε να παρακολουθείτε τη ροή των αγώνων από τα social της Ομοσπονδίας σε Facebook και twitter.

Κατεβάστε την εφαρμογή