Τορούν 2021: Φινάλε με τους αναμενόμενους πρωταγωνιστές να επικρατούν

Ο Μόντο Ντουπλάντις δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει στη νίκη στο επί κοντώ των Ανδρών, στην αυλαία του ΕυρωπαΪκού Πρωταθλήματος στο Τορούν.

Ο Σουηδός πέτυχε άλμα στα 6,05 μ. και σημείωσε ρεκόρ διοργάνωσης, ενώ στη συνέχεια δοκίμασε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ τοποθετώντας τον πήχη στα 6,19 μ., όπου είχε καλή δεύτερη προσπάθεια. Ο Βαλεντίν Λαβιλενί (Γαλλία) ξεπέρασε τα 5,80 μ., πέτυχε ατομικό ρεκόρ και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, τη σημαντικότερη διάκριση της καριέρας του. Ο Πιοτρ Λίσεκ (Πολωνία) σταθερά ανάμεσα στα μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις σήμερα ήταν τρίτος επίσης με 5,80 μέτρα.

Ένας από τους καλύτερους τελικούς της τελευταίας 20ετίας, σε ό,τι έχει να κάνει το αποτέλεσμα του νικητή, έγινε στο ύψος των Ανδρών. Η μονομαχία του Νεντασεκάου (Λευκορωσία) με τον Τάμπερι (Ιταλία) έβγαλε νικητή τον πρώτο, ο οποίος ξεπέρασε τα 2,37 μ., το υψηλότερο άλμα νικητή από το 2011 και τον Ιβαν Ούχοβ (2,38 μ.). Ο Λευκορώσος δεν επέτρεψε τον Ιταλό να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στη Γλασκόβη, ωστόσο με 2.35 μ. βελτίωσε το φετινό το ρεκόρ. Η τριάδα του τελικού έκλεισε με τον Βέλγο.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του κατέκτησε σήμερα ο Γάλλος Μπελοτσιάν στα 60 μ. εμπ. τερματίζοντας μάλιστα σε 7.42, που είναι η κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη. Η Ναντίνε Βίσερ υπερασπίστηκε το χρυσό μετάλλιο, που κατέκτησε πριν από δύο χρόνια στη Γλασκόβη και το συνδύασε με μία εξαιρετική επίδοση. Η 26χρονη τερμάτισε σε 7.77 και έγινε η κορυφαία αθλήτρια φέτος στον κόσμο. Τα δύο άλλα μετάλλια πήγαν στην Βρετανία με τις Σέμπερ και Πόρτερ να πετυχαίνουν 7.89. και 7.92 αντίστοιχα. Οι έξι από τις οχτώ αθλήτριες τερμάτισαν κάτω από τα 8.00 στα εμπόδια, δείγμα του υψηλού επιπέδου του αγωνίσματος.

Ο Κέβιν Μαγέρ (Γαλλία) κατέκτησε το τρίτο του χρυσό στη διοργάνωση μετά από αυτά του 2013 και 2017 και επικρατώντας των αντιπάλων του με 6.392 β., που είναι η κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Δεύτερος ολοκλήρωσε το διήμερο, ο νικητής της προηγούμενης διοργάνωσης Τζόρτζ Ουρένια (Ισπανία) με 6.158 β. 

Τρεις αθλήτριες από την Μ. Βρετανία, δύο από την Πολωνία και μία από την Ελβετία έτρεξαν στον τελικό των 800 μ. με την 19χρονη Κελι Χόντογκινσον να τερματίζει πρώτη σε 2.03.88. Το νταμπλ έκανε ο Τζέικοπμπ Ινγκεμπρίτσεν (Νορβηγία) που μετά τα 1,500 μ. τερμάτισε πρώτος και στα 3.000 μ. με 7.48.20 και νέο ατομικό ρεκόρ. Οι Πολωνοί διατήρησαν τα ηνία στα 800 μ., όχι όμως με τον Άνταμ Κζοτ που σήμερα ήταν τέταρτος, αλλά με τον Πατρίκ Ντομπέκ, που τερμάτισε σε 1.46.81., οριακά μπροστά από τον συμπατριώτη του Ματέουζ Μπορκόβσκι (1.46.90) και τον Βρετανό Γουέμπ (1.49.95). Την σημαντικότερη διάκριση της καριέρας της πέτυχε η Ντελ Πόντε (Ελβετία), νικήτρια στην κούρσα των 60 μ. με 7.03, που είναι η κορυφαία επίδοση στον κόσμο.

Η ανερχόμενη πρωταγωνίστρια στο ύψος, η κορυφαία φέτος στον κόσμο,  Γιάρλοσβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με άλμα στα 2,00 μ., ενώ έπειτα δοκίμασε να ξεπεράσει τα 2,07 μ., προκειμένου να βελτιώσει το 2,06 μ., που είναι το ρεκόρ της από φέτος. Η 26χρονη Ιρίνα Γκερατσένκο (Ουκρανία) με 1,98 μ. βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.  Η ¨Ελα Γιούνιλα σημείωσε ρεκόρ Φινλανδίας με 1,96 μ. και κρέμασε στο στήθος της το χάλκινο μετάλλιο.

​​​​​​​Η Ολλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 4 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα και ακολούθησε η Πορτογαλία (3-0-0), η Μ. Βρετανία (2-4-6), το Βέλγιο (2-2-1), η Γαλλία  (2-2-0) και η Ουκρανία (2-1-0). Η χώρα βρέθηκε στην 15η θέση του πίνακα των μεταλλίων με ένα χρυσό μετάλλιο. 

Αναλυτικά αποτελέσματα των αγώνων

Βρείτε όλα όσα θέλετε για την διοργάνωση εδώ ή στο σχετικό banner στην κεντρική σελίδα του site

Κατεβάστε την εφαρμογή