Ο Κώστας Γκελαούζος “βλέπει” επιδόσεις κάτω από το 2.14.00

Το φινάλε του αγώνα στην Βαλένθια βρήκε τον Κώστα Γκελαούζο καταβεβλημένο με έντονες κράμπες στο στομάχι, όμως, απόλυτα δικαιωμένο για το αποτέλεσμα. Στα 30 του χρόνια, στο πέμπτο έτος της ενασχόλησής του με τον μαραθώνιο, ο έμπειρος δρομέας, κατάφερε να διανύσει τα 42,195 μ. σε 2.14.44 και να γίνει ο έκτος Έλληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα.

Πλέον του επιτρέπεται να βάλει στο στόχαστρο του επιδόσεις κάτω από 2.14.00 και να σκεφτεί καλές παρουσίες τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει σε διοργανώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου. 

“Πήγα όπως το είχα σχεδιάσει, αφού ο στόχος ήταν μια επίδοση κοντά σε αυτή που βγήκε. Φυσούσε και αυτό είχε δυσκολίες. Μέχρι το 15ο χιλιόμετρα είχα κολλήσει με ένα γκρουπάκι, όπου ο ρυθμός ήταν για 2.14.30. Στη συνέχεια και μέχρι το 32ο χιλιόμετρο έμενα τελείως μόνος. Πέρασα έναν- δύο αθλητές, που όμως πήγαιναν αργά και δεν μπορούσα να μείνω μαζί τους, κι αναγκάστηκα να ανοίξω το ρυθμό μου. Στο 32ο χιλιόμετρο ήξερα πως ήμουν καλά, αλλά κρατήθηκα λιγάκι, κι έτσι στο τέλος βγήκα πολύ δυνατός. Πιστεύω σε μια άλλη κούρσα, ίσως σε έναν χρόνο να κυνηγήσω μια επίδοση κάτω από 2.14”, ήταν τα πρώτα λόγια του Γκελαούζου για το σημερινό αγώνα και συμπλήρωσε:

“Είναι άλλο να το βλέπεις στην προπόνηση πως είσαι καλά και να πιστεύεις πως μπορείς να τρέξεις γρήγορα κι είναι άλλο να το τρέχεις. Στη διάρκεια του αγώνα κοίταζα το ρολόι και δεν το πίστευα πως πήγαινα σε αυτά τα περάσματα και παράλληλα ένοιωθα τόσο καλά”, αναφορικά με το αν πήρε κάποιο ρίσκο, είπε: “Ο αγώνας εμπεριείχε ρίσκο, άλλωστε πέρασα ημιμαραθώνιο 1.07.25, επίδοση που έδειχνε πως πάω ξεκάθαρα για το 2.14.30. Η χρονιά ήταν δύσκολη και περίεργη, οπότε όταν σε μια τέτοια χρονιά σου δίνεται μία ευκαιρία δεν θέλεις να τη σπαταλήσεις. Το να έκανα 2.17.00 ενώ ήξερα πως ήμουν για κάτω από 2.16.00 δε θα είχε νόημα και δε με βοηθούσε σε κάτι για το μέλλον. Με την σημερινή μου εμφάνιση ξεκόλλησα τον εαυτό από όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και κοιτάω διαφορετικά το μέλλον. Ξέρω το μονοπάτι της προπόνησης και πλέον τα βλέπω όλα διαφορετικά. Και το 2.13 βλέπω, ακόμη και το 2.12, δε θέλω να μιλήσω για το πανελλήνιο ρεκόρ, γιατί είναι άλλη επίδοση, αλλά πλέον δεν είμαι στο 2.18 και κοιτάω το 2.12, αλλά στο 2.14”.

Ο Κώστας Γκελαούζος γνωρίζει καλά, πως για να μπορέσει έστω να πλησιάσει τους αθλητές της Ευρώπης πρέπει να κάνει πολλές θυσίες. “Δε γίνεται διαφορετικά, πλέον οι θυσίες είναι πάρα πολλές, δεν είναι ότι βλέπω το αποτέλεσμα από τις θυσίες, είναι ότι βλέπω τους αθλητές στο εξωτερικό τι θυσίες κάνουν και τι αποτελέσματα φέρνουν, οπότε κι εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι λιγότερο. Είχα την ανάγκη να αποδείξω πρώτα στον εαυτό μου, πως οι επιδόσεις που γίνονται στην Ευρώπη αλλά ακόμη και στον κόσμο, δεν είναι μακριά όχι μόνο από εμένα, αλλά από τον Έλληνα αθλητή γενικότερα”, είπε.

Αναφορικά με το πως βλέπει το μέλλον του στις διοργανώσεις του είναι μπροστά, σχολίασε. “Σίγουρα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς δεν αλλάζει κάτι, καθώς ήδη είναι πολλοί οι αθλητές που έχουν το όριο, οπότε δε θεωρώ πως θα μπορέσω να βρω θέση. Εγώ θα λειτουργώ πάντα με στόχο την βελτίωση, δε θα με ενδιαφέρει να πάω σε μια διοργάνωση να κάνω 2.15, αλλά να κυνηγάω το καλύτερο. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είμαι περίπου στην 30η θέση και πλέον θα κοιτάξω να έρθω πιο κοντά στην πρώτη 15α και την πρώτη 10άδα”.

Ο Γκελαούζος επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκουραστεί κι έπειτα να ξεκινήσει και πάλι την προετοιμασία του για τις διοργανώσεις της Άνοιξης.

Κατεβάστε την εφαρμογή