Το κορυφαίο εγχώριο γεγονός της σεζόν είναι προ των πυλών, παρά τα όποια προβλήματα δημιούργησε η πανδημία στο χώρο του αθλητισμού.
Η διεξαγωγή αγώνων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ, το οποίο θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα, ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι πως η ομοσπονδία κατάφερε να υλοποιήσει το αγωνιστικό της πρόγραμμα και να δώσει την ευκαιρία στους αθλητές όλων των κατηγοριών να έχουν μια ικανοποιητική – για τα δεδομένα – σεζόν.
Το διάστημα της καραντίνας δημιούργησε αρκετά προβλήματα σε αθλητές και αθλήτριες, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν τη σεζόν, πριν ακόμη την ξεκινήσουν. Αρκετά δυνατά ονόματα θα απουσιάζουν από τη διοργάνωση, ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που θα είναι στην Πάτρα και είναι έτοιμοι για εξαιρετικές εμφανίσεις.
Ταχύτητες/εμπόδια
Ο περσινός νικητής στα 100 μ. Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) πέρασε ένα πρόβλημα τραυματισμού, ωστόσο δείχνει έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Στο ίδιο αγώνισμα, με προσδοκίες να φτάσει στη νίκη, θα συμμετάσχει και ο 5ος πέρυσι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων). Στην γραμμή εκκίνησης των 200 μ. θα είναι και ο νικητής του 2019, Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ), που μαζί με τον Σωτήρη Γκαραγκάνη (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Ο Μιχάλης Παππάς θα αγωνισθεί μόνο στη σκυταλοδρομία, κι έτσι φαβορί για τη νίκη στα 400 μ. φαίνεται πως θα είναι ο Πέτρος Κυριακίδης.
Στις γυναίκες, η Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) έχει τον πρώτο λόγο στα 100 μ., ωστόσο με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή και της Κυριακής Σαμάνη (Αίολος Μακεδονίας) με φετινό 11.50. Σπανουδάκη και Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινιας Μεσογείων) το προβάδισμα στα 200 μ., με τη δεύτερη μάλιστα να είναι και η περσινή νικήτρια. Στα 400 μ. η Ελπίδα Καρκαλάτου με φετινό 53.77, όσο και το ρεκόρ της, είναι το φαβορί για το χρυσό.
Στα ψηλά εμπόδια, ο Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) κυνηγάει φέτος την 13η νίκη του και μαζί μια καλή επίδοση. Στις γυναίκες, η Σαμάνη (13.45) φαίνεται να έχει το προβάδισμα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία της Αναίς Καραγιάννη (ΑΕΚ) με νέο ρεκόρ 13.50. Στα χαμηλά εμπόδια, ο Κώστας Νάκος (ΓΣ Τρικάλων) θέλει όχι μόνο να επαναλάβει νίκη, όπως και στη διοργάνωση του 2019, αλλά να τη συνδυάσει με επίδοση κάτω από το 51.00. Στις γυναίκες η Δήμητρα Γναφάκη (Κύδων Χανίων) άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο διασυλλογικό με το 58.22 και στην Πάτρα θα κυνηγήσει χρόνο κάτω από το 58.00. Σε καλή κατάσταση είναι και η περσινή νικήτρια της απόστασης, η Άννα Κιάφα. Με αξιώσεις θα μπει στην κούρσα και η 17χρονη Άννα Χατζηπουργάνη, με δύο πανελλήνια ρεκόρ στη διάρκεια της χρονιά στην κατηγορία Κ18.
Αποστάσεις
Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς) θα έχει τον πρώτο λόγο στα 800 μ., με την νεάνιδα Ελλη- Ευτυχία Δεληγιάννη (ΣΑΚΑ) να κυνηγά όχι μόνο να κάνει την έκπληξη, αλλά πολύ περισσότερο να βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20. Η Αναστασία Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων) θα αγωνιστεί τόσο στα 1.500 μ., όσο και στα 5.000 μ., εκεί όπου αγωνίζεται και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας). Η περσινή νικήτρια στα 3.000 μ. στιπλ, Ισαβέλλα Κοτσαχείλη, έχει τον πρώτο λόγο και στη φετινή διοργάνωση.
Στους Άνδρες, ο Ανδρέας Δημητράκης διεκδικεί μία ακόμη νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, την 11η στα 1.500 μέτρα. Στα 800 μ. Λαγός (ΓΣ Τρικάλων), Κοτίτσας (ΓΣ Κηφισιάς) και Κεραμάς (ΓΣ Ηλιούπολης) έχουν τον πρώτο λόγο. Ωραία κούρσα θα γίνει στα 5.000 μ. με τους Μάρκο Γκούρλια (ΑΟ Μυκόνου), Ανδρέα Δημητράκη (Παναξιακός ΑΟ), Κώστα Γκελαούζο (ΠΑΟ) και τον ανερχόμενο και πάντα επικίνδυνο Μάριο Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας) να διεκδικούν τα μετάλλια. Ο περσινός νικητής στα 3,000 μ. στιπλ Γιώργος Μίνος (ΑΟ Μυκόνου) θα είναι στην Πάτρα για να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ με αξιώσεις θα μπει στην κούρσα και ο Γιώργος Σταμούλης (ΑΟ Παλαιού Φαλ.), που είναι σε καλή κατάσταση.
Άλματα
Παραδοσιακά τα άλματα είναι το δυνατό χαρτί ενός πανελληνίου πρωταθλήματος, κάτι που θα ισχύσει και φέτος. Αναμφίβολα το αγώνισμα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το επί κοντώ γυναικών με την παρουσία της Νικόλ Κυριακοπούλου (Παναξιακός) και της Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων), που θα διεκδικήσουν επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου. Στους Άνδρες ο Κώστας Φιλιππίδης (Πανελλήνιος ΓΣ) διεκδικεί την 13η νίκη του στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ έχει κάνει φέτος έναν αγώνα στα 5,36 μ., επίδοση που θα επιδιώξει να βελτιώσει στην Πάτρα. Στην ίδια διοργάνωση θα δώσει το παρών και ο Εμμανουήλ Καραλής (Απόλλων Πύργου), ο οποίος στο διασυλλογικό έκανε 5,35 μ., αλλά και ο Θοδωρής Χρυσανθόπουλος (Πανιώνιος). Η Σπυριδούλα Καρύδη (Κερκυραϊκός ΓΣ), λίγες ημέρες από το εντυπωσιακό 6,71 μ. στο μήκος, θα έχει τον πρώτο λόγο και στα δύο οριζόντια άλματα. Σε καλή κατάσταση είναι και η περσινή νικήτρια στο μήκος Γυναικών, η Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας), που θα μπει στον αγώνα με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Στους Άνδρες, ο Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ) έχει 10 νίκες στο τριπλούν και ευελπιστεί να τις αυξήσει. Σε καλή κατάσταση είναι ο Νίκος Ανδρικόπουλος (Αμεινίας Μεσογείων), που στο μίτινγκ της Καλλιθέας πέτυχε 16,41 μ. και έδειξε έτοιμος να κυνηγήσει το ατομικό του 16,47 μέτρα. Με αξιώσεις θα μπουν στον αγώνα, τόσο ο έμπειρος Παύλος Μπόφτσης (ΓΣ Ηρακλής), με φετινό 16,07 μ., όσο και ο “χάλκινος” πρωταθλητής Ευρώπης Κ20 του 2019, Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων). Ο Μίλτος Τεντόγλου μπορεί να απουσιάζει από τη διοργάνωση, ωστόσο ο Αλέξανδρος Περιστέρης (ΓΑΣ Παιανία) θα είναι στην Πάτρα και θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στις εξαιρετικές εμφανίσεις της σεζόν.
Ο νεαρός βελτίωσε δύο φορές φέτος το ρεκόρ με αποκορύφωμα το 8,06 μ., που πέτυχε στην Καλαμάτα. Εξαιρετικός αγώνα προμηνύεται και στο ύψος των Γυναικών με τέσσερις αθλήτριες να έχουν περάσει φέτος το 1,80 μ. και μία, την Ιωάννα Ζάκκα (ΑΟ Φιλοθέης) τα 1,90 μέτρα. Η αθλήτρια του Γιάννη Κουτσογιαννόπουλου έχει κάνει 1,91 μ. στο διασυλλογικό πρωτάθλημα, ωστόσο οι προσπάθειες της στα μεγαλύτερα ύψη έδειξαν πως σύντομα θα είναι σε θέση να πάει υψηλότερα. Η Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς) επικεντρώθηκε στη διάρκεια της σεζόν στην προσπάθεια να ξεπεράσει προβλήματα τραυματισμών που την ταλαιπώρησαν, ωστόσο πάντα είναι ανταγωνιστική, ενώ με προσδοκίες να διεκδικούν θέση το βάθρο, θα μπουν στον αγώνα τόσο η Παναγιώτα Δόση (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) με φετινό 1,85 μ. όσο και η Άλκιστις Βαγγέλη (Αθηναϊκός ΟΑ) με 1,81 μέτρα. Στους άνδρες, απουσία του Κώστα Μπανιώτη, ο Αντώνης Μέρλος (Ερμής 1877) είναι το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και μια καλή επίδοση.
Ρίψεις
Καλές επιδόσεις αναμένονται και στα αγωνίσματα των ρίψεων, με τον συναγωνισμό να είναι έντονος στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η Ελίνα Τζένγκο (ΑΣ Κένταυρος) μία εβδομάδα από το παγκόσμιο ρεκόρ στα 63,96 μ., που σημείωσε στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος των Ιωαννίνων θα αγωνιστεί και στην Πάτρα με στόχο να βελτιώσει εκ νέου το δικό της ρεκόρ. Η νεαρή αθλήτρια έχει δείξει πολλές φορές το ταλέντο της, παράλληλα δείχνει και την σταθερότητα της, που είναι αυτή που θα την οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις. Η Σοφία Υφαντίδου (ΑΟ Βικέλας) έχει στο μυαλό της το έπταθλο που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο θα κάνει ένα πέρασμα και στον ακοντισμό. Στη σφυροβολία ο Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) είναι νικητής της περσινής διοργάνωσης και εκείνος με την καλύτερη φετινή επίδοση με 75,55 μ. και παράλληλα το φαβορί για την έκτη διαδοχική του νίκη. Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) θα είναι στον αγώνα για να του κόψει την φόρα, αφού είναι σε καλή κατάσταση και σε θέση να κυνηγήσει κι εκείνος βολές πάνω από τα 75,00 μέτρα. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η επανεμφάνιση της Ηλιάνας Κοροσίδου (Αίολος Μακεδονίας) είναι από τα θετικά της φετινής σεζόν. Η έμπειρη αθλήτρια έχει ρίψει φέτος 63,43 μ. και ψάχνει μεγαλύτερες βολές, από κοντά και η Σταυρούλα Κοσμίδου (Αίολος Μακεδονίας), που φέτος βελτίωσε το ρεκόρ της με 62,54 μ. στους αγώνες “Κώστας Σπανίδης”.
Η σφαιροβολία των Ανδρών παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια προσφέρει θέαμα. Κάτι ανάλογα θα γίνει και φέτος αφού στο στάδιο θα βρίσκονται τρεις δυνατούς αθλητές. Ο Κυριάκος Ζώτος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) έχει την καλύτερη φετινή επίδοση με βολή στα 20,00 μ. στο Άργος Ορεστικό και ακολουθεί ο Οδυσσέας Μουζενίδης (ΑΣ Κένταυρος) με 19,38 μ. φετινό ρεκόρ και ο Τάσος Λατιφλάρι (ΑΣ Κένταυρος) με 18,91 μέτρα. Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΑΣ Φαρσάλων Μυρμιδόνες) είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης η αθλήτρια, που αναζητά την ένατη διαδοχή νίκη της στη διοργάνωση. Η έμπειρη αθλήτρια είναι σε καλή κατάσταση και θέλει βολές πάνω από τα 58,00 μέτρα στη δισκοβολία. Στη σφαιροβολία γυναικών η Σοφία Καϊσιδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) έχει το προβάδισμά για τη νίκη, ενώ στον ακοντισμό των ανδρών, ο Γιώργος Χριστακάκος (ΟΣΦΠ) θέλει να δώσει συνέχεια στις διαδοχικά καλές εμφανίσεις της σεζόν και μαζί με ένα νέο ατομικό ρεκόρ να κυνηγήσει και την πρώτη του νίκη στη διοργάνωση.
Βάδην
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην θα γίνει παράλληλα με το Πανελλήνιο Α/Γ σε πιστοποιημένη διαδρομή έξω από το στάδιο. Τα κορυφαία ονόματα της χώρας στο αγώνισμα θα είναι στην Πάτρα για να συμμετάσχουν στον αγώνα. Στους Άνδρες ξεχωρίζει αναμφίβολα ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου), που προετοιμάζεται ήδη για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Στις γυναίκες η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) είναι σε πολύ καλή κατάσταση κι έτσι εκτός από τη νίκη θα επιδιώξει και μια ανάλογα καλή επίδοση. Στον ίδιο αγώνα ξεχωρίζει και η Όλγα Φιάσκα (Αθλοκίνηση Μυτιλήνης) με πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 πριν λίγες ημέρες στα 10.000 μ. βάδην στα Ιωάννινα. Στη γραμμή εκκίνησης του αγώνα θα βρίσκεται και η Αγγελική Μακρή (Ολυμπιάδα Πάτρας, η αθλήτρια που ξεχώρισε την περασμένη σεζόν με την 14η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα στα 50χλμ. βάδην.
Η διοργάνωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΕΡΤ sports από τις 19.00 τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.