Ο 37ος ΑΜΑ ξεκίνησε με τα εγκαίνια της ERGO Marathon EXPO και τη συνέντευξη Τύπου

Ο 37ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός άνοιξε σήμερα με τα εγκαίνια της ERGO Marathon EXPO και τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον ίδιο χώρο με την παρουσία των φορέων και των αθλητών.

Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν να ανοίξουν οι πύλες του Ταε Κβο Ντο προκειμένου να περιηγηθούν στα περίπτερα της ERGO Marathon EXPO και παράλληλα να παραλάβουν – όσοι μετέχουν – το υλικό τους για τους αγώνες του Σαββάτου (9/10) και της Κυριακής (10/11).

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα όρια συμμετοχής τα οποία καλύφθηκαν, για το νέο μετάλλιο και φυσικά για τους αθλητές και τις αθλήτριες που είναι οι πρωταγωνιστές του αγώνα.

Η νικήτρια της περσινής διοργάνωσης, Ελευθερία Πετρουλάκη, τόνισε: «Ευχαριστώ την ομοσπονδία για την πρόσκληση. Φέτος έχω τη χαρά να είμαι για δεύτερη φορά στο Μαραθώνιο της Αθήνας και πέρσι ήταν η πρώτη φορά γενικά που έτρεχα σε μαραθώνιο. Ο στόχος είναι να φθάσω πρώτη στον τερματισμό και θα κυνηγήσω μια καλύτερη επίδοση, έχω πια και την εμπειρία. Ο μαραθώνιος της Αθήνας έχει γιγαντωθεί, είναι το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός. Χαίρομαι που φέτος έγινε και διήμερη, κάτι που σημαίνει πως θα έχουμε περισσότερους να μας περιμένουν στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους».


Η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο, λίγες εβδομάδες από τον αγώνα της Ντόχα, θα είναι παρούσα στην ΑΜΑ, προκειμένου να τρέξει όπως και πέρυσι στα 10χλμ: “Ευχαριστώ για την πρόκληση. Φέτος θα τρέξω και πάλι στα 10χλμ., γιατί προέρχομαι από ένα μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα και έτσι διάλεξα τα 10χλμ. για να μπορέσω να προπονηθώ καταλλήλως. Στόχος μου είναι μια καλή εμφάνιση, ένα ρεκόρ και διεκδικήσω την πρώτη θέση. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους”.

Ο τρίτος της περσινής διοργάνωσης, Παναγιώτης Καραΐσκος, είπε: «Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Από το 2013 τρέχω στο Μαραθώνιο της Αθήνας και φέτος είναι η έβδομη φορά και είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σε αυτό τον αγώνα. Θυμάμαι πάντως, την εποχή που ήμουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο σαν θεατής και δάκρυζα όταν έβλεπα να τερματίζουν οι άλλοι δρομείς. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους».

Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών και δύο ξένοι δρομείς.
Ο Ντάνιελ Μουΐντι Μουτέτι (Κένυα), είπε για το ντεμπούτο του στη διοργάνωση: “Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στην Ελλάδα, στην ιστορική χώρα του μαραθωνίου και ελπίζω να σπάσω το ρεκόρ διαδρομής» και ο Ρόντσας Λόκιταμ Κιλίμο (Κένυα), συμπλήρωσε: «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, έχω προπονηθεί για τον αγώνα αυτό και ξέρω πως η διαδρομή είναι ανταγωνιστική, αλλά είμαι καλά προετοιμασμένος και θέλω να σπάσω το ρεκόρ διαδρομής”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος ήταν αυτός που πήρε στη συνέχεια το λόγο. “Πολλά τα διαφορετικά και νέα πράγματα στον 37ο ΑΜΑ, από τον χώρο όπου φιλοξενείται η συνέντευξη Τύπου, την ERGO Marathon EXPO που ξεκινά φέτος μία ημέρα νωρίτερα και αναμένεται να περάσουν από αυτήν 75.000 άνθρωποι. Από το νέο μας μετάλλιο, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Ένα μετάλλιο με την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού, που θα αποκτήσει συλλεκτική αξία και φυσικά με έναν αγώνα το Σάββατο, των 10χλμ. Φέτος έχουμε νέο ρεκόρ εγγραφών, με 60.000, το οποίο συμπληρώθηκε, 13.500 δρομείς θα έρθουν από το το εξωτερικό και βεβαίως πάντα με την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας. Όλα αυτά σηματοδοτούν τη σταθερή ανοδική πορεία του ΑΜΑ από το 2006, όταν με τον Βασίλη Σεβαστή ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, αποτέλεσμα μιας μεγάλης, εκτεταμένης συνεργασίας. Στην Ελλάδα δε συνεργαζόμαστε εύκολα, στον ΑΜΑ καταφέραμε να εδραιώσουμε μεγάλη συνεργασία με φορείς και πολιτεία, ΜΚΟ, χορηγούς, συλλόγους δρομέων, εθελοντές με ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης που κάθε χρόνο μεγαλώνει. Το κρίσιμο όμως είναι η πορεία αυτή να έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συνεχιστεί. Για να συμβεί αυτό δεν αρκούν πλέον μόνο οι προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ. Απαιτείται να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στην αφετηρία και στην πόλη του Μαραθώνα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υποδεχθούν περισσότερους δρομείς και παράλληλα να στείλουμε στα μηνύματα του ΑΜΑ σε όλο τον κόσμο. Καλή επιτυχία σε όλους και όλες”, είπε και συμπλήρωσε για το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα: «Φέτος, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την CocaCola για έναν Μαραθώνιο Χωρίς Απορρίμματα και για πρώτη φορά δίνουμε προοπτική μηδενικών απορριμμάτων στον ιστορικό αγώνα δρόμου, τοποθετώντας ειδικούς μπλε και καφέ κάδους προωθώντας την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Μια καινοτόμος δράση, στο πλαίσιο αυτό, είναι και η μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων σε 3D printed υπαίθρια γυμναστήρια και όργανα γυμναστικής. Έτσι ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά το πόντιουμ των απονομών θα είναι από 3D εκτύπωση από ανακυκλώσιμα υλικά».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, σχολίασε: “Είναι χαρά και τιμή για εμάς να φιλοξενούμε τον Μαραθώνιο, ένα ιστορικό γεγονός που έγινε Ολυμπιακό άθλημα. Το γεγονός ότι στον 37ο Μαραθώνιο Αθήνας συμμετέχουν δρομείς από 104 χώρες μας καθιστά υπεύθυνους ώστε να διεξαχθεί όσο πιο τέλεια γίνεται. Δουλεύουμε ήδη για να γινόμαστε καλύτεροι και εξετάζουμε προτάσεις για βελτίωση των εγκαταστάσεων στην αφετηρία ώστε να βρεθούν λύσεις για τη φιλοξενία περισσότερων δρομέων. Από Δευτέρα ξεκινάμε την προετοιμασία για τον 38ο Μαραθώνιο, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 θα ξεκινήσουμε ημιμαραθώνιο στον Δήμο Μαραθώνα”.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Άννα Ροκοφύλλου, είπε: “Είμαστε χαρούμενοι που φέτος έχουμε περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρόνια γεγονός που δείχνει ότι ο μαραθώνιος βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Βοηθάμε για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με το προσωπικό μας. Οι μουσικοί μας θα βρίσκονται στην έναρξη των 10 χλμ. το απόγευμα του Σαββάτου. Ευχαριστούμε όλους και είμαι βέβαιη ότι θα είναι ο καλύτερος μαραθώνιος που έχει γίνει ως τώρα”.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαραθωνίου, και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, δήλωσε: “Θα ήθελα να ξεκινήσω θυμίζοντας σε κάποιους ότι με τον Κώστα Παναγόπουλο είμαστε μαζί τα τελευταία 20-21 χρόνια από διαφορετικές θέσεις. Η προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης του Μαραθωνίου της Αθήνας χτίσθηκε όλα αυτά τα χρόνια σκαλί σκαλί, πέτρα πέτρα, βήμα βήμα. Και όχι μόνο από τους δυο μας αλλά από ένα σύνολο συνεργατών, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους εκλεκτούς συνεργάτες όπως είναι ο Μάκης Ασημακόπουλος, και ο Βαγγέλης Παπαποστόλου, οι προηγούμενοι κλπ. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2004-05 ήταν αυτό που ονομάζουμε «πέτρινα» με την έννοια ότι οι προσπάθειες γίνονταν αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχαμε βάλει μπρος ένα σχέδιο με όραμα και μεράκι έτσι όπως τουλάχιστον το εμπνεύστηκε και το εισηγήθηκε ο κ. Ασημακόπουλος. Και το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή πιστεύοντας ότι είναι υλοποιήσιμο.
Γιατί τα λέω αυτά; Είναι επίκαιρο, των ημερών μας, ένα θέμα που κάποιοι που δεν είχαν ως φορέας, ως τάξη, καμία συμμετοχή σε όλη αυτή την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, ούτε και σήμερα, επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο ότι η παρουσία των αθλητικών στελεχών στη δράση σαν αυτή των ομοσπονδιών, πρέπει να έχει πεπερασμένα όρια θητειών και ηλικίας. Δεσμεύομαι και στέλνω και ένα μήνυμα ότι θα είμαστε εδώ και του χρόνου.
Θέλω λοιπόν αφ’ ενός να ευχαριστήσω τον Κώστα Παναγόπουλο και όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Και να έρθω στη σημερινή εποχή όπου εκτός από τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται και στη σημερινή συνέντευξη, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουν παίξει, εκτός από την ERGO προφανώς, οι μεγάλοι, οι εθνικοί χορηγοί του ΣΕΓΑΣ που μας δίνουν τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα για τον κλασικό αθλητισμό της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του ΣΕΓΑΣ, τους εργαζόμενους, τα στελέχη που προανέφερα με όλο το επιτελείο τους, τους πολύτιμους χιλιάδες εθελοντές που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί με ασφάλεια ο αγώνας, και να ευχηθώ καλή δύναμη. Δίνω την υπόσχεση πως όλοι μας θα είμαστε εκεί μέχρι να τερματίσει ασφαλής και υγιής και ο τελευταίος δρομέας. Καλή επιτυχία σε όλους και ελπίζω για μια ακόμα χρονιά ο Μαραθώνιος της Αθήνας θα ολοκληρωθεί έχοντας κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα ώστε να κερδίσει την καταξίωση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο διεθνές κίνημα των μαραθωνοδρόμων ανά τον κόσμο και των διοργανωτών των υπόλοιπων μαραθωνίων.

Ο εμπορικός διευθυντής της ERGO Marathon EXPO, Στάθης Τσαούσης, είπε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι οι άνθρωποι της ERGO. Δεν είναι μόνο η διοίκηση, το προσωπικό αλλά και οι 3500 περίπου συνεργάτες μας. Είμαστε περήφανοι γιατί ακόμα μια χρονιά στηρίζουμε ως μεγάλος χορηγός του ΣΕΓΑΣ τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Είμαστε ονομαστικός χορηγός της Marathon Expo, που αποτελεί τη σημαντικότερη εμπορική έκθεση αφιερωμένη στον αθλητισμό. Μια έκθεση που εξελίσσεται κάθε χρόνο και γίνεται ανταγωνιστικότερη με πολλές εκθέσεις αντίστοιχες του εξωτερικού. H ERGO Ασφαλιστική έχει επιλέξει να σταθεί αρωγός σε αυτό το έργο του ΣΕΓΑΣ για την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στη χώρα μας. Από το 2011 προστατεύουμε και ασφαλίζουμε όλους τους δρομείς από τον κίνδυνο ατυχήματος κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα συμμετέχουμε ενεργά σαν εταιρεία στη διοργάνωση με τη δική μας ERGO Running Team. Κάθε χρόνο ανεβαίνουμε αριθμητικά και φέτος θα φτάσουμε τους 500 συμμετέχοντες. Θέλω να καλωσορίσω στην Αθήνα εκτός από τους elite αθλητές και τους 140 δρομείς από τις Επτά Περιφέρειες της χώρας που θα συμμετέχουν στον τελικό του Run Greece, τον αγώνα δρόμου 3χλμ ERGO. Εμείς θα είμαστε και το Σάββατο και την Κυριακή σε όλη τη διαδρομή με την επίσημη ομάδα των εμψυχωτών μας, για να δώσουμε δύναμη σε όλους τους δρομείς για να πραγματοποιήσουν αυτό που περιμένουν, το δικό τους Έργο”

Τον ΕΟΤ εκπροσώπησε η Ιουλία Κουρεμένου, η οποία δήλωσε: “Εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού χαιρετίζουμε τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Καλωσορίζουμε όσους έχουν έρθει για να τρέξουν στη διοργάνωση. Ο ΕΟΤ εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει από κοινού στη μεγάλη αυτή διοργάνωση με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός αλλά ένα καταξιωμένο πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός με ιδιαίτερη απήχηση στην προβολή και στην θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και φυσικά με πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η προβολή της διοργάνωσης στο εξωτερικό γίνεται και μέσω των διεθνών εκθέσεων που συμμετέχουμε από κοινού με το ΣΕΓΑΣ σε ετήσια βάση. Αυτό έχει κρατήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τον αριθμό των συμμετεχόντων από το εξωτερικό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση που αναδεικνύει την ιστορική διάσταση του μαραθώνιου δρόμου, την Μάχη του Μαραθώνα, κυρίως όμως καταδεικνύει τη δύναμη, το σθένος και το Ευ Αγωνίζεσθε στο σύγχρονο κόσμο”.

Η εντεταλμένη σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, Μαργαρίτα Βάρσου, παλιά αθλήτρια των 400 μέτρων, αναφέρθηκε στον 37ο Μαραθώνιο όχι μόνο ως αθλητικό γεγονός, αλλά και στην έκθεση, την ERGO Marathon 2019, που γίνεται κάθε χρόνο, πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο: “Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση, που αφορά στον αθλητισμό, τον τουρισμό, την υγεία και την τεχνολογία του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Είναι η 12η χρονιά που ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει αυτή την έκθεση . Για την Περιφέρεια Αττικής είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη η συνδιοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Για εμάς, αλλά και για όλο τον κόσμο είναι μια γιορτή του κλασικού αθλητισμού ο Μαραθώνιος και είναι και ένα μήνυμα για την ειρήνη. Εφέτος, συμμετέχουν δρομείς από 104 χώρες του κόσμου έτσι δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει και αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός. Εξάλλου ο τουρισμός αποτελεί και κινητήρια δύναμη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Η Περιφέρεια Αττικής χαιρετίζει τη διοργάνωση του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και ευχαριστώ θερμά όλους τους συνδιοργανωτές και τους συμμετέχοντες και εμπλεκόμενους και καλή επιτυχία στους αθλητές.

Ο τεχνικός διευθυντής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, Βαγγέλης Παπαποστόλου, μίλησε με στοιχεία και αριθμούς για τον 37ο ΑΜΑ: «Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του Μαραθωνίου και ως τεχνικός διευθυντής αυτού του αγώνα, η επιτυχία οφείλεται στη σταθερή πορεία. Μόνο με σταθερή πορεία, με συναντίληψη, με ενότητα στο στόχο μόνο τότε μπορούμε να έχουμε απίστευτα αποτελέσματα στη χώρα μας. Αποτελέσματα που σήμερα και κάθε χρόνο, είναι προς τα πάνω με μεγάλα μεγέθη. Θα σας αναφέρω και κάποια παραδείγματα, έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά με μια βασική προϋπόθεση, σταθερή πορεία.

Είχαμε 55.000 συμμετοχές σαν στόχο την προηγούμενη χρονιά, ξεπεράσαμε τις 60.000 συμμετοχές στη φετινή χρονιά. Και μάλιστα δεν είναι ότι ξεπεράσαμε είναι ότι βάζουμε φραγμό… λέμε όχι άλλους δεν μπορούμε να υποδεχθούμε στο Μαραθώνιο, στο Μαραθώνα. Η κατάσταση είναι τελείως ασφυκτική. Οι 20.000 είναι υπέρβαση που κάνουμε για να μπορέσουμε να τους διακινήσουμε δεν ξέρω αν οι αριθμοί σας λένε κάτι, αλλά θα σας πω μόνο ότι τα 350 λεωφορεία που ξημερώματα φορτώνουν, στο Κέντρο της Αθήνας, τους δρομείς για να τους πάνε στο Μαραθώνα είναι 12,5 χλμ. ουρά. Γιατί όταν λέμε αριθμούς δεν καταλαβαίνουμε το μέγεθος και για να γίνει αυτό 1000 αστυνομικοί, οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της τροχαίας, που υποστηρίζουν την απρόσκοπτη πορεία προς τον Μαραθώνα.

O Σύμβουλος Διεύθυνσης αθλητικής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Γιώργος Λυκουρόπουλος, δήλωσε: “Η ΕΡΤ θα είναι μια ακόμα χρονιά παρούσα σε αυτό το κορυφαίο γεγονός. Φέτος ο Μαραθώνιος της Αθήνας συμπίπτει και με την πρώτη χρονιά λειτουργίας της ΕΡΤsports, και θα μεταδοθεί από το νέο μας κανάλι,που έχει 24ωρο πρόγραμμα. Θα καλύψουμε όλες τις δράσεις που θα γίνουν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή από τα κανάλια μας, από τη διαδικτυακή πύλη της ΕΡΤ (ert.gr) και από την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης. Για όλα αυτά θα εργαστούν 220 άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν επτά βαν, και όλων των ειδών οι κάμερες. Από νωρίς την Κυριακή θα ξεκινήσουμε με ειδική εκπομπή που θα μας βάλει στο κλίμα της μεγάλης γιορτής. Όλους στην ΕΡΤ μας τιμάει όλως ιδιαιτέρως που καλύπτουμε αυτή την μεγάλη γιορτή”.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, δήλωσε: “Το ΕΚΑΒ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη διεθνούς εμβέλειας αθλητική διοργάνωση. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες για να παρέχει υγειονομική ασφάλεια και πλήρη ιατρική κάλυψη σε όλους τους αθλητές.

Και οι δυο αγωνιστικές ημέρες, Σάββατο και Κυριακή, είναι «θωρακισμένες» από εμάς. Θα υπάρχουν ασθενοφόρα, μηχανές άμεσης επέμβασης, οχήματα μικρού όγκου, για να βρίσκονται οπουδήποτε απαιτηθεί, και στα ιατρεία που θα βρίσκονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε όποια άλλα σημεία.
Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτό το γεγονός, πιστεύουμε σε αυτό το γεγονός, η πατρίδα μας χρειάζεται διεθνή προβολή και μέσω του Μαραθωνίου της Αθήνας την πετυχαίνει.

Κατεβάστε την εφαρμογή