Ντόχα 2019: Η ομάδα μας στάθηκε με αξιοπρέπεια στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού μπορεί να τελειώνει την Κυριακή (6/10), ωστόσο οι υποχρεώσεις των αθλητών της εθνικής μας ομάδας ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (2/10).

Με μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να πει πως η εθνική μας ομάδας δεν πήρε όσα θα μπορούσε από τη διοργάνωση της Ντόχα. Και η αλήθεια είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα μέλη της ομάδας μας δεν πέτυχαν τις φιλοδοξίες τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για τη χώρα μας αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες, τη χρονική περίοδο όπου έγινε και τους παράγοντες, που μπορεί να επηρέασαν ένα αποτέλεσμα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν μια δοκιμασία τόσο για τους αθλητές της πρώτης γραμμής, όσο και για εκείνους που κυνηγούσαν μέχρι τελευταία στιγμή το όριο ή μια καλή παρουσία στον προκριματικό. Η μακρά αγωνιστική σεζόν χρειαζόταν εξαρχής ειδική αντιμετώπιση, δεδομένο του ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε διοργανωθεί τόσο αργά μια μεγάλη διοργάνωση.

Η χώρα μας χάρη στη μοναδική Κατερίνα Στεφανίδη θα είναι για όγδοη φορά στον πίνακα των μεταλλίων ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η αθλήτρια του Μίτσελ Κρίερ για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητριών κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ με 4,85 μ. επίδοση που αποτελεί φετινό της ρεκόρ. Η Στεφανίδη έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από πολλούς άλλους: να αποδώσει στο απόλυτο στον αγώνα στόχο της χρονιάς. Να βγάλει τον καλύτερο της εαυτό και να πάρει το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα. Με το 10ο μετάλλιο στις αποσκευές της, σε διάρκεια έξι χρόνων, είναι έτοιμη να διαβεί μία ακόμη αγωνιστική σεζόν και να στοχεύσει ψηλά στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Στα 21 του χρόνια ο Μίλτος Τεντόγλου αγωνίστηκε στον πρώτο τελικό της καριέρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο πρωταθλητής μας παρότι ήταν σε καλή κατάσταση έδειξε να έχει κάποια προβλήματα με την φόρα του κι έτσι έμεινε μακριά από τις φετινές του δυνατότητες. Παρόλα αυτά, ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι, παραμένει ο κορυφαίος άλτης της Ευρώπης, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει από ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ο πρωταθλητής Ευρώπης σε ανοιχτό και κλειστό στίβο είναι σίγουρο πως από αυτή του τη συμμετοχή, θα κρατήσει όλα όσα χρειάζεται, προκειμένου στο μέλλον να μην βρεθεί και πάλι σε ανάλογη κατάσταση.

Με προσδοκίες διάκρισης συμμετείχε στον τελικό του επί κοντώ η Νικόλ Κυριακοπούλου, που ωστόσο έμεινε στην 13η θέση με 4,50 μέτρα. Η πρωταθλήτρια μας φάνηκε πως επηρεάστηκε από τον τραυματισμό στα τέλη Ιουλίου και δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί όσο ανταγωνιστική θα ήθελε στον αγώνα της Ντόχα. Η έμπειρη άλτρια είναι σίγουρη πως το 2020 θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει και να επιστρέψει δυνατή στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Κώστας Δουβαλίδης πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δείχνοντας πείσμα και επιμονή έφτασε στην 14η θέση του κόσμου, βελτιώνοντας παράλληλα στον προκριματικό το φετινό του ρεκόρ.

Συγκλονιστικές ήταν οι προσπάθειες των αθλητών μας που συμμετείχαν στα αγωνίσματα του δρόμου σε υψηλές θερμοκρασίες και μεταμεσονύκτιες ώρες. Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, η Αγγελική Μακρή, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη,η Γκλόρια Πριβιλετζιο και η Αγγελική Μακρή αγωνίστηκαν με την ψυχή τους και πέτυχαν εξαιρετικά πλασαρίσματα ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, σε απάνθρωπες – όπως τις χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι μετέχοντες – συνθήκες.

Μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρουσίες των Χρυσούλας Αναγνωστοπούλου, Μιχάλη Αναστασάκη, Σταματίας Σκαρβέλη και Χρήστου Φραντζεσκάκη στα ριπτικά αγωνίσματα. Στο σύνολο τους είναι αθλητές και αθλήτριες που σε ένα χρόνο μπορούν να είναι στον τελικό των αγωνισμάτων τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μάλιστα, η Αναγνωστοπούλου βελτίωσε το φετινό της ρεκόρ στη δισκοβολία, παρότι ήταν η τελευταία που πήρε πρόσκληση για τη διοργάνωση, μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη των αγώνων.

Διπλή εκπροσώπηση είχε η χώρα μας στο επί κοντώ με τον πολύπειρο Κώστα Φιλιππίδη να μένει 13ος και οριακά εκτός τελικού και τον Εμμανουήλ Καραλή 15ος. Ο Φιλιππίδης στην έκτη του συμμετοχή στη διοργάνωση κινήθηκε στα φετινά αγωνιστικά του επίπεδα ξεπερνώντας τα 5,70 μέτρα και έχασε για διαφορά προσπαθειών την πρόκριση. Ο Καραλής ολοκλήρωσε τον αγώνα του στην 15η θέση σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με άλμα στα 5,60 μ. και παρότι δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του που ήταν η πρόκριση στον τελικό, έχει κάθε λόγο να σκέφτεται με αισιοδοξία το μέλλον του.

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη και η Ειρήνη Βασιλείου εκπροσώπησαν τη χώρα μας στα υψηλού και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά αγωνίσματα των δρόμων ταχύτητας. Αμφότερες περιορίστηκαν με συμμετοχή στον προκριματικό, όμως, με αρκετά καλές επιδόσεις.

Η χώρα μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έδειξε πολύ καλά δείγματα. Η παλιά φουρνιά αθλητών παραμένει στην πρώτη γραμμή και είναι έτοιμη να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στους Αγώνες της Ιαπωνίας, ενώ οι νεαρότεροι αθλητές είναι σίγουρο πως σε ένα χρόνο από τότε θα έχουν περισσότερες εικόνες, περισσότερες ικανότητες και μεγαλύτερη επιθυμία για διάκριση.


Οι θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας
Τελικοί
10ος 7,79 μ. (-0,2)/8,00 μ.(-1,2) Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) μήκος
Πήγε με: 8,32 μ.

Απευθείας τελικοί

17ος 4.22.39 Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου) 50χλμ. βάδην
Πήγε με: 3.56.19

Ημιτελικοί
14ος 13.54/13.43 πρ. Κώστας Δουβαλίδης (AO Ηφαιστίας) 110 μ. εμπ.
Πήγε με: 13.46

Προκριματικοί
13ος 5,70 μ. Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ) επί κοντώ
Πήγε με: 5,75 μ.
13ος 75,07 μ. Μιχάλης Αναστασάκης (Ελευθέριος Βενιζέλος) σφυροβολία
Πήγε με: 76,63 μ.
15ος 5,60 μ. Εμμανουήλ Καραλής (ΓΣ Κηφισιάς) επί κοντώ
Πήγε με: 5,71 μ.
23ος 72,96 μ. Χρήστος Φραντζεσκάκης (Ελευθέριος Βενιζέλος) σφυροβολία
Πήγε με: 76,67 μ.

Γυναίκες
Τελικοί
3η 4,85 μ./4,60 μ. Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης)
επί κοντώ
Πήγε με: 4,83 μ.

13η 4,50 μ./4,60 μ. πρ.Νικόλ Κυριακοπούλου (ΑΟ Κάμειρος 2009) επί κοντώ
Πήγε με: 4,72 μ.

Απευθείας τελικοί
14η 4.54.09 Αγγελική Μακρή (Ολυμπιάδα Πάτρας)
Πήγε με: 4.29.15
22η 1.39.26 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Φωκιανός Καρδ.)
Πήγε με: 1.33.22
29η 2.58.43 Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας)
Πήγε με: 2.35.31

Προκριματικοί
15η 59,91 μ. Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Κερατέας) δισκοβολία
Πήγε με: 59,02 μ.
17η 69,65 μ. Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων)
Πήγε με: 71,33 μ. σφυροβολία
34η 23.48 (-0,1) Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) 100 μ. 
Πήγε με: 23.16
36η 52.31 Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων) 400 μ.
Πήγε με: 51.75

* Στα αγωνίσματα του δρόμου ήταν σχεδόν αδύνατο οι αθλητές και αθλήτριες να προσεγγίσουν τα ρεκόρ τους.

Κατεβάστε την εφαρμογή