Ντόχα 2019: Νέα πρόσωπα και …παλιές δυνάμεις στην κορυφή (vid)

Η Μ. Βρετανία κατέκτησε σήμερα στην έκτη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Ντόχα, το πρώτο της χρυσό μετάλλια στα 200 μ. στην ιστορία της διοργάνωσης, χάρη στην σπουδαία Ντίνα Άσερ Σμιθ, που εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια σε 100 μ. κι 200 μέτρα.

Η 24χρονη αθλήτρια έφυγε εκπληκτικά από το βατήρα και στην ουσία “καθάρισε” την κούρσα από τα πρώτα της μέτρα. Το χρονόμετρο έδειξε για εκείνη 21.88, επίδοση που αποτελεί ατομικό και εθνικό ρεκόρ και δείχνουν το εξαιρετικό επίπεδο της αθλήτριας, που μετά τη νίκη της πέρυσι στο Βερολίνο επικράτησε φέτος στα 100 μ. στο Diamond League και ήταν δεύτερη στα 100 μ. στη Ντόχα. Η Μπρίτανι Μπράουν (ΗΠΑ) ήταν δεύτερη με 22.22 και νέο ατομικό ρεκόρ και η Καμπούντζι (Ελβετία) έκανε την έκπληξη και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο της σε παγκόσμιο επίπεδο και το πρώτο της χώρας της στην ιστορία της διοργάνωσης στην απόσταση.

Φοβερή κούρσα με πολλές ανατροπές έγινε στα 110 μ. εμπ. με τον Γκραντ Χόλογουει (ΗΠΑ) να τερματίζει πρώτος με 13.10. Ο Αμερικανός έφυγε καλά από την αρχή και διατήρησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος, την ίδια ώρα που πίσω του συνέβαιναν αρκετές ανατροπές. Ο νικητής του 2017 ΜάΚλάουντ θα μπορούσε να είχε ανέβει στο βάθρο αν δεν έχανε το ρυθμό του στο 7ο εμπόδιο και τελικά δεν έπεφτε, βγάζοντας εκτός ρυθμού και τον Ορλάντο Ορτέγκα (Ισπανία) που έτρεχε στα δεξιά του και σε εκείνη την φάση διεκδικούσε μετάλλιο. Ο Ισπανός έμεινε τελικά πέμπτος με 13.30. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Σεργκέι Σουμπένκοφ με 13.15 και το χάλκινο ο Πασκάλ Μαρτινότ – Λαγκάρτ (Γαλλία) με 13.18. Άτυχος στάθηκε και ο Μίλαν Τραίκοβιτς (Κύπρος) που χτύπησε το εμπόδιο και έχασε το ρυθμό του. Ο νεαρός τερμάτισε στην όγδοη θέση με 13.87. Οι Ισπανοί έκαναν ένσταση για να τρέξει και πάλι ο Ορτέγκα μόνος του, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ημέρας ήταν η αδυναμία του Μάικλ Νόρμαν να τρέξει ανάλογα με τις δυνατότητες του κι έτσι να αποκλειστεί από τον τελικό των 400 μέτρων. Ο Αμερικανός, με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο, έμεινε στην 7η θέση της σειράς του με 45.94, επίδοση πολύ μακριά από το 43.45 που είναι το ατομικό του ρεκόρ και τέταρτη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα. Ο 22χρονος δίχως να προσδιορίσει το πρόβλημα που αντιμετώπισε, δήλωσε πως το κορμί του του έστελνε μηνύματα πως δεν πρέπει να πιεστεί προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.

Ο Πάβελ Φάιντεκ έγραψε σήμερα ιστορία αφού έγινε ο πρώτος αθλητής στη σφυροβολία που κατακτά τέσσερα χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα. Ο 30χρονος αθλητής παρότι δεν είχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο έκανε εξαιρετικό αγώνα και με 80.50 μ. έφτασε σε μια καθαρή νίκη, αφού ήταν ο μόνος του τελικού που βρήκε βολές πάνω από τα 80,00 μέτρα. 

Ο Γάλλος Γκουεντίν Μπιγκότ με 78,19 μ. και νέο ατομικό ρεκόρ κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο, όπως και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κ20 του 2016 Μπενσέ Χαλάζ (Ουγγαρία), που ήταν τρίτος με 78,18 μέτρα. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα ο κορυφαίος φέτος στον κόσμο στο αγώνισμα, Βόγτσιεχ Νοβίτσκι (Πολωνία) έμεινε στην τέταρτη θέση με καλύτερη προσπάθεια στα 77,69 μ. στην έκτη του βολή. Παρόλα αυτά λίγο αργότερα συνέβη κάτι πρωτοφανές, όταν η ομοσπονδία της Πολωνίας έκανε ένσταση επικαλούμενη πως ο Ούγγρος αθλητής στην πρώτη του βολή, όπου έκανε το 78,18 μ. ακούμπησε εκτός τομέα. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην ακυρώσουν τον Ούγγρο, αλλά να κάνουν κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά, να δώσουν δύο χάλκινα μετάλλια σε δύο αθλητές με διαφορετικές επιδόσεις. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Κ20 Μιχαίλο Κοχάν (Σουηδία) ήταν πέμπτος με 77,39 μ. και νέο ατομικό ρεκόρ. 

Μεγάλη μάχη φαίνεται πως θα γίνει στο 7αθλο των γυναικών με την Κατερίνα Τζόνσον -Τόμσον (Μ. Βρετανία) να ολοκληρώνει την ημέρα με 4.138 β. (13.09, 1,95 μ., 13,86 μ., 23.08) κάνοντας εξαιρετικές εμφανίεις στην πρώτη ημέρα και αφήνοντας στη δεύτερη θέση την κορυφαία των τελευταίων ετών Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο) με 4.042 β. (13.36, 1,95 μ., 15,22 μ., 24.60).

Οι Καναδοί θα προσπαθήσουν να κάνουν την ανατροπή στο 10αθλο, κάτι που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Κέβιν Μαγιέρ (Γαλλία) είναι έτοιμος να βρει το δρόμο για την κορυφή. Ο Ντάμιαν Γουόρνερ προηγείται στην πρώτη ημέρα με 4.513 β. με τον συμπατριώτη του Πιέρς Λεπάγκ να ακολουθεί με 4.4486 β. Ο Μαγιέρ συγκέντρωσε 4.483 β., ωστόσο αύριο έχει πολλά από τα δυνατά του αγωνίσματα και αναμένεται να κάνει την αντεπίθεση.

Κατεβάστε την εφαρμογή