φωτογραφίες: eurokinissi
Σε νέα εποχή μπαίνει από φέτος ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός με διήμερο έντονο αγωνιστικό πρόγραμμα και προοπτική συμμετοχής περίπου 63.000 δρομέων σε όλες τις αποστάσεις.
Η ομοσπονδία ανακοίνωσε σήμερα το νέο πρόγραμμα, σε μια όμορφη τελετή που έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο και παράλληλα προχώρησε στο άνοιγμα των εγγραφών για τον αγώνα της 9ης και 10ης Νοεμβρίου.
Ο ΣΕΓΑΣ προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους δρομείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση αποφάσισε τη διεξαγωγή του αγώνα των 10χλμ. το απόγευμα του Σαββάτου και παράλληλα έκανε γνωστό πως πλέον τα 5χλμ. θα γίνονται μόνο το πρωί με διευρυμένο όριο συμμετοχής, το οποίο θα αγγίξει τις 20.000 δρομείς.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του ΑΜΑ Βασίλης Σεβαστής και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος ενεργοποίησαν την online πλατφόρμα των εγγραφών.
Μάλιστα από τα πρώτα δευτερόλεπτα έναρξης της διαδικασίας η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη για όλες τις αποστάσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ιδιαίτερα για τα 5χλμ. και 10χλμ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε γνωστό πως ο φετινός αγώνας θα φτάσει περίπου τις 63.000 συμμετοχές, ξεπερνώντας τις 55.000 του 2018. Παράλληλα έγινε γνωστό πως στο μαραθώνιο οι εγγραφές θα φτάσουν τις 20.000, από 18.000 που ήταν το 2018, ενώ στο 10άρι θα αγγίξουν τις 12.000.
Μακροπρόθεσμος στόχος της ομοσπονδίας είναι η συμμετοχή στον αγώνα περισσότερων από 80.000 δρομέων, κάτι που θα επιτευχθεί σε συνδυασμό με τα έργα που πρέπει να γίνουν στην εκκίνηση και κατά μήκος της διαδρομής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βασικοί εταίροι, καθώς και ο μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης, ο ΟΠΑΠ.
Κώστας Παναγόπουλος (πρόεδρος ΣΕΓΑΣ): “Ευχαριστούμε που είστε εδώ στην ξεχωριστή εκδήλωση, που γίνεται στο εμβληματικό Παναθηναϊκό στάδιο, ένα στάδιο συνδεδεμένο με την ιστορία του μαραθωνίου. Είμαστε επίσης χαρούμενοι γιατί είναι εδώ πολλοί βασικοί εταίροι και μαζί τους θα σας ανακοινώσουμε τη μεγάλη αλλαγή στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου. Το Σάββατο θα γίνουν τα 10χλμ. και την Κυριακή όλοι οι υπόλοιποι αγώνες του προγράμματος, ανάμεσα σε αυτούς κι ένα ενιαίο 5άρι. Καταλήξαμε στην απόφαση αυτή μετά την πολύχρονη σκέψη και επειδή έχουν υπερκαλυφθεί όλες οι δυνατότητες να υποδεχθούμε περισσότερους δρομείς απ΄όλο τον κόσμο. Το 2018 οι συμμετοχές στον Μαραθώνιο έκλεισαν 40 ημέρες πριν την εκκίνηση. Στον ΣΕΓΑΣ λοιπόν και με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας καταλήξαμε ότι είναι άδικο για την Αθήνα, την Αττική, την Ελλάδα, για τον ίδιο τον μαραθώνιο να μην μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους δρομείς. Η αλλαγή έχει στόχο και σκοπό να ανοίξει τα όρια συμμετοχής στα 5χλμ. και 10χλμ., αλλά να μπορούμε από φέτος να υποδεχθούμε στον Μαραθώνα, στην κλασική διαδρομή, ένα ακόμη κύμα 2.000 δρομείς. Σπεύδω να διευκρινίσω πως τα έργα που κάνουμε σε συνεργασία με την κ. Δούρου, ώστε στα επόμενα χρόνια να υποδεχθούμε 10.000 δρομείς, δεν σταματούν καθόλου.
Στον ΑΜΑ τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει πάρα πολλά, θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω πως τα καλύτερα έρχονται”.
Ρένα Δούρου (περιφερειάρχης Αττικής): “Τα προηγούμενα τέσσερα με πέντε έτη κάναμε κι εμείς στην Περιφέρεια έναν μαραθώνιο, έναν μαραθώνιο που ήθελε συναθλητές και συνοδοιπόρους που στο τέλος έγιναν φίλοι.
Είναι ένας μαραθώνιος ο οποίος απέδωσε και έχει να αποδώσει ακόμη περισσότερα. Θέλω να σας πω πως έχουμε διασφαλίσει ώστε η σπουδαία αυτή προσπάθεια να μην διαταραχθεί για κανέναν λόγο. Και αυτό έγινε επειδή λειτούργησαν όλοι οι φορείς και έγινε κατανοητό κι από τα συναρμόδια υπουργεία και απ’ όλους τους φορείς, πως αυτή είναι μια σπουδαία ιστορία που έχει και μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική”.
Βασίλης Σεβαστής (πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής ΑΜΑ): “Σήμερα είναι μια ημερομηνία που μας θυμίζει δύο σημαντικές επετείους, που έχουν άμεση σχέση με τον ΑΜΑ. Στις 18/4 κάθε χρόνου είναι η παγκόσμια ημέρα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό έχει σχέση με το πολιτιστικό φορτίο της διοργάνωσης που σηματοδοτείται από το γενεσιουργό αίτιο που έχει να κάνει με την μάχη του Μαραθώνα και τις δύο εμβληματικές τοποθεσίες, την αφετηρία και τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο.
Μια άλλη επέτειος έχει να κάνει με την υψηλού αξιακού αποθέματος, έννοια της Ειρήνης. Σαν σήμερα στις 18/4/1960 στο Λονδίνο εξελίχθηκε μια μεγάλη ειρηνική πορεία, στην οποία μεταξύ άλλων ήταν επικεφαλής ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Μαραθώνιος Αθήνας. Αυτό είναι ένα μάθημα, μία παρακαταθήκη και μία δέσμευση για εμάς. Τα αποθέματα των αξιών και των συμβολισμών που αυτή η διοργάνωση έχει είναι επίκαιρα και μεγάλα και είναι η σημαντική περιουσία που συνθέτει και διαμορφώνει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας. Κι όλοι εμείς έχουμε προσπαθήσει αυτά τα χρόνια να μη δώσουμε προτεραιότητα σε χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση ή άλλα μηνύματα. Εμείς πρέπει να κρατήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτά συγκροτούν την μεγάλη περιουσία που έχει να κάνει με τον ΑΜΑ. Θα κλείσω λέγοντας την μεγάλη συμβολή όλων των φορέων στον αγώνα, πιστεύω πως και μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί η εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι στο τιμόνι κι αυτό γιατί υπάρχουν γερές βάσεις συνεργασίας. Η επιτυχία του αγώνα είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ανθρώπων, φορέων και φυσικά των χορηγών μας, που είναι το οξυγόνο μας”.
Σπύρος Καπράλος (πρόεδρος ΕΟΕ): “Σας καλωσορίζω στο χώρο που έχον τελεστεί οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το μέρος όπου τερματίζει κάθε χρόνο ο ΑΜΑ, ο οποίος κάθε χρόνο γιγαντώνεται. Εύχομαι το Νοέμβριοι να ζήσουμε ξανά μοναδικές στιγμές με τη συμμετοχή τόσου κόσμου. Καλή επιτυχία”.
Πάνος Μπόλας (εκπρόσωπος ΟΠΑΠ): “Η διεύρυνση μας ικανοποιεί ιδιαίτερα γιατί σημαίνει αύξηση της αξίας της χορηγίας μας και είναι μια απόδειξε πως ο ΑΜΑ είναι μια μεγάλη γιορτή για την πόλη. Για εμάς όλο αυτό σημαίνει περισσότερες επαφές με τον κόσμο”.
Χαραλαμπος Καρίμαλης (πρόεδρος ΕΟΤ): “Ο ΑΜΑ είναι γιορτή της Αθήνας και της Ελλάδας. Η προβολή της χώρας μέσα από τον Μαραθώνιο είναι τεράστια”.
Σταύρος Καφούνης (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου): “Θεωρούμε πως είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που έχει η χώρα μας στα χέρια της, το οποίο μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο για τη χώρα μας. Η Αθήνα έχει ανάγκη από τέτοια γεγονότα. Θα μπορούσαμε να το δούμε φοβικά, οφείλουμε να βλέπουμε θετικά αυτά τα γεγονότα και με τη συνεργασία να τα βελτιώνουμε. Θέλουμε το διήμερο να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο για την πόλη. Αυτή η ομάδα έχει φτιάξει ένα προϊόν που δεν είναι χάρτινος πύργος. Είναι ένα προϊόν με πλάνο και προγραμματισμό”.
Γιάννης Μπρατάκος ( εκπρόσωπος ΕΒΕΑ) : “Ο ΑΜΑ έχει δύο σημαντικά στοιχεία, διαφορετική αρχή και τέλος και είναι δύσκολος Μαραθώνιος. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα και για αυτό είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια”.
Ευγένιος Βασιλικός (εκπρόσωπος ΕΞΑ-ΑΑ). “Ο ΑΜΑ είναι ένα γεγονός που πρέπει να στηρίζουμε και να αγκαλιάζουμε που συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης”.
Παναγιώτης Πίκουλας (εκπρόσωπος αστυνομίας) : “Έχω την τύχη κάθε χρόνο να βρίσκομαι στο συντονιστικό κέντρο και αυτό με ευχαριστεί. Η προσπάθεια της τροχαίας είναι σημαντικό και καθοριστική για την διεξαγωγή του αγώνα”.
Μαρίνα Κατσούλη (εκπρόσωπος ΕΚΑΒ): “Το ΕΚΑΒ στηρίζει και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα σπουδαίο γεγονός, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους”.