Παπαχρήστου και Γκουλίεβ κορυφαίοι αθλητές των Βαλκανίων

Φωτογραφίες: eurokinissi

Οι πρωταθλητές Ευρώπης Βούλα Παπαχρήστου και Ραμιλ Γκουλίεβ (Τουρκία) απέσπασαν τον τίτλο της κορυφαίας Γυναίκας και του κορυφαίου Άνδρα αντίστοιχα, στα Βαλκάνια για το 2018. 

Οι δύο σπουδαίοι αθλητές τιμήθηκαν στο Γκαλά της ABAF, το οποίο έγινε σήμερα στο ξενοδοχείο Τιτάνια, στην Αθήνα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της IAAF Σεμπάστιαν Κόου και της ΕΑΑ Αρνε Χάνσεν, καθώς και μέλη των ομοσπονδιών της Ένωσης των Βαλκανίων. 

“Όταν, το 1929, ο Δημήτριος Δάλλας, εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ, πρότεινε την καθιέρωση των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο καινούριος αυτός θεσμός θα ξεπερνούσε περιόδους έντονων αντιπαραθέσεων και πολεμικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια και θα εξελισσόταν σε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς και τις χώρες μας. Στον ΣΕΓΑΣ πιστεύουμε ότι είναι συμβολικό και σημαντικό ότι φέτος οι κορυφαίοι του στίβου στα Βαλκάνια, βραβεύονται εδώ που ξεκίνησαν όλα, πριν 89 χρόνια.  Μας τιμά η παρουσία τόσο σημαντικών προσκεκλημένων στην Ελλάδα. Μας χαροποιεί η διοργάνωση του Βαλκανικού Gala του στίβου στην Αθήνα.  Στον ΣΕΓΑΣ πιστεύουμε επίσης ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις αξίες που παρακίνησαν του ιδρυτές των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο στίβος οφείλει να λειτουργεί με βάση αξίες και όχι οικονομικά οφέλη.  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άθλημα μας οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις ανάγκες των αθλητών και των προπονητών και όχι εκείνες των μάνατζερ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κυρίαρχο σώμα στο στίβο οφείλουν να είναι οι Εθνικές Ομοσπονδίες και όχι καλά πληρωμένοι γραφειοκράτες. Σε μία εποχή έντονης κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, γνωρίζουμε καλά ότι ο στίβος δεν αποτελεί απλώς διέξοδο για την κοινωνία. Αποτελεί μία σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε μία υγιέστερη και καλύτερη ζωή.  Ακριβώς γι΄ αυτό, στον θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους στο στίβο. Να διασφαλίσουμε το χαρακτήρα, τις αξίες και αρχές του αθλήματος μας. Να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι μέτρο των πάντων πρέπει να είναι ο άνθρωπος”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος στο καλωσόρισμα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΑΒΑF Ντόμπριν Καραμαρίνοφ, όσο και οι Κόου και Χάνσεν. Στο Γκαλά έδωσε το παρών και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χάραλαμπος Καρίμαλλης.  


Η Βούλα Παπαχρήστου έκανε πολύ καλή σεζόν με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Στην ίδια διοργάνωση ο Τούρκος σπρίντερ, ο οποίος έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ένας εκ των κορυφαίων,  τερμάτισε σε 19.76 τα 200 μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ο Ουκρανός σφυροβόλος Μιχαίλο Κόχαν, ασημένιος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 του Τάμπερε αναδείχθηκε κορυφαίος ανερχόμενος αθλητής, ενώ τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες απέσπασε η Αλεξάνδρα Νάτσεβα (Βουλγαρίλα), νικήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο τριπλούν και δεύτερη στο ίδιο αγώνισμα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Γκιορ.

Κατεβάστε την εφαρμογή