Στους Hiroaki Chosa και Horst Milde το βραβείο “συνολικής προσφορά” της AIMS

Δύο θρύλοι των αγώνων μεγάλων αποστάσεων, οι HiroakiChosa και HorstMildeθα τιμηθούν από την AIMS με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς στο έκτο ετήσιο Gala της AIMS, το οποίο θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή (9/11).

 Ο Σύνδεσμος Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), ο οποίος αντιπροσωπεύει τους μεγαλύτερους αγώνες αποστάσεως στον κόσμο-  συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας, τον Αυθεντικό, του Πεκίνου και της Νέας Υόρκης-  και τα μέλη της είναι ενθουσιασμένοι για τη βράβευση που θα γίνει σε δύο ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να δημιουργούν ευκαιρίες για άλλους σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να απολαμβάνουν μια υγιή ζωή μέσω του αθλητισμού και του τρεξίματος. 

Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες στους οποίος βασίζεται το σύγχρονο κίνημα του Μαραθωνίου παγκοσμίως: ο Chris Brasher (Μαραθώνιος Λονδίνου), ο Fred Lebow (Μαραθώνιος Νέας Υόρκης) και στην Κεντρική Ευρώπη και την Ασία οι Hiroaki Chosa και Horst Milde. Ο HiroakiChosaκατείχε τη θέση του προέδρου της ΑΙMS μεταξύ του 1994 και του 2010. Είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κατείχε κάποιος  τη θέση αυτή στην 36ετή ιστορία του οργανισμού.

Ψηφίστηκε ξανά και ξανά από τους κορυφαίους διευθυντές αγώνων του κόσμου που προέρχονταν από περισσότερες από 100 χώρες. Η φράση «ο μεγαλύτερος άνθρωπος με τη μεγαλύτερη ευγένεια» θα μπορούσε να είχε γραφτεί για τον HiroakiChosa. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθά ανθρώπους στην Ιαπωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε ένας εξαιρετικός προπονητής αγωνισμάτων στίβου στα πρώτα χρόνια της καριέρας του  και συνέχισε ως  διευθυντής του παγκόσμιου αθλητισμού  αγγίζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Κατείχε πολλές από τις υψηλότερες θέσεις στην ιαπωνική αθλητική ομοσπονδία συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης του Γενικού Διευθυντή. Διετέλεσε επίσης  διευθυντής αγώνα του διάσημου μαραθωνίου Fukoaka στην Ιαπωνία και μέλος της IAAF και της Επιτροπής Δρομικών Αγωνισμάτων. Οι διπλωματικές του ικανότητες και ο σεβασμός που διατηρούνταν προς το πρόσωπό του σε όλο τον κόσμο σφυρηλάτησαν βαθιές, ουσιαστικές και γεμάτες σεβασμό σχέσεις μεταξύ της AIMSκαι της IAFF

Επιπλέον, ο HiroakiChosa βοήθησε στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της ΑΙMS και των κυριότερων παγκόσμιων χορηγών στην Ιαπωνία, βοηθώντας την AIMSνα αναπτυχθεί στον οργανισμό που είναι σήμερα. Ο HiroakiChosa δημιούργησε επίσης τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της UNICEFκαι της AIMSKαθώς ξεκινούσε η νέα χιλιετία το 2000, η AIMSπροχώρησε σε μια σειρά εκδηλώσεων σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα γεγονότα αυτά έγινα αφορμή για να συγκεντρωθούν εκατομμύρια γιεν και αμερικανικά δολάρια για καλούς σκοπούς.

Ο οραματιστής και ο αρχιτέκτονας των γεγονότων αυτών που άγγιξαν και βελτίωσαν τη ζωή των παιδιών σε όλο τον κόσμο  ήταν ο HiroakiChosa. Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που μπορούν να αγγίξουν περισσότερες ζωές και να τις κάνουν καλύτερες από τον  HiroakiChosa.

Η μεγαλοφυΐα, η συμπόνια και οι θρίαμβοι του  μπορούν να επισκιαστούν μόνο από τη μεγάλη του ταπεινότητα, την ενσυναίσθηση του και την καλοσύνη του. Ο Horst Milde δικαιούται να βρίσκεται στο πάνθεον του δρομικού κινήματος. Ίδρυσε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 1974. Υπό τη διεύθυνσή  του, ο αγώνας γιγαντώθηκε κι από μερικές εκατοντάδες οι δρομείς αυξήθηκαν σε περισσότερους από 40.000. Ο μαραθώνιος του Βερολίνου έγινε και παραμένει ένα αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Είναι ο αγώνας των πολυάριθμων παγκόσμιων ρεκόρ που  έχει προωθήσει το μήνυμα του υγιούς τρόπου ζωής σε εκατομμύρια δρομείς στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο.

Ο Horst έκανε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου ιδρυτικό μέλος της AIMSτο 1982 και διοργάνωσε το 3ο παγκόσμιο συνέδριο της AIMS στο Βερολίνο (1983). Ο Horst διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AIMS μεταξύ των ετών1999-2010 και συνέβαλε στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.Το 1994 ίδρυσε το ΑIMSMarathonMuseumofRunning στο ιστορικό ολυμπιακό πάρκο του Βερολίνου. Το μουσείο παρουσιάζει την εξέλιξη του τρεξίματος και του Μαραθωνίου παγκοσμίως. Σήμερα διαθέτει στις συλλογές του περισσότερα από 100.000 αντικείμενα.

Ο Horst έχει έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της μνήμης του Μαραθωνίου και το άθλημα του τρεξίματος παρουσιάζεται διαχρονικά στο μουσείο. Αποτέλεσμα της προσωπικότητας και των προσωπικών αξιών του Horst ήταν το γεγονός ότι διευκόλυνε πολλούς κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς επωφελούμενος από τον Μαραθώνιο του Βερολίνου και την έμπνευση που έδωσε στους συμμετέχοντες του. Έχει επίσης προωθήσει πολλές σημαντικές εκθέσεις και αφιερώματα όπως η έκθεση που διοργανώθηκε για το μεγαλείο του JesseOwens με τα τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Πρωτοπόρος ο Horst ήταν εκείνος που καθιέρωσε στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, πρώτος στην Ευρώπη τη χρονομέτρηση των τσιπ το 1990. Υπήρξε ο δημιουργός του ετήσιου συμποσίου στην Αθήνα και διετέλεσε πρόεδρος  του από το 2007. Έχει περάσει τη σκυτάλη στον γιο του, ΜarkMilde, ο οποίος είναι Διευθυντής του Μαραθωνίου του Βερολίνου. Hταπεινοφροσύνη, η αφοσίωση και η αριστεία, σήματα κατατεθέντα του ΗorstMildeμπορούν να αγγίξουν και να εμπνεύσουν το δρομικό κίνημα σε όλο τον κόσμο. 

Ο πρόεδρος της AIMSPacoBorao σχολιάζει: «Είναι σαφές ότι η AIMS δεν θα μπορούσε να είναι ο κορυφαίος οργανισμός στον κόσμο που είναι σήμερα χωρίς τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και το ταλέντο του HiroakiChosa και HorstMilde. Αξίζουν απίστευτα το βραβείο συνολικής προσφοράς. Εκτός από τα πολλά επιτεύγματά τους, είναι και οι δύο πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι και αποτελούν έμπνευση για όλους μας. Ο μεγάλος Mohammed Αli είπε κάποτε ότι “η ευγένεια που δείχνουμε στους άλλους είναι το ενοίκιο που πληρώνουμε για τον χώρο μας στη γη”. Εκείνοι που είχαν την τιμή να γνωρίζουν τον HiroakiChosa και τον HorstMilde γνωρίζουν ότι έχουν πληρώσει περισσότερο ενοίκιο από τους περισσότερους. Ελπίζω ότι θα αισθανθούν τη ζεστασιά της ευγνωμοσύνης εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο τους οποίους έχουν αγγίξει και έχουν βελτιώσει τη ζωή, όταν θα παραλαμβάνουν τα βραβεία τους ». 

Ο HorstMilde  σχολιάζει: «Ανυπομονώ να δω όλους τους φίλους μου στην AIMS στο γκαλά για τη βράβευση του καλύτερου μαραθωνοδρόμου στην Αθήνα. Είναι τιμή για μένα και την οικογένειά μου να λάβω αυτό το βραβείο. Το τρέξιμο ήταν η ζωή μου και η οικογένειά μου μοιράστηκε αυτό μου το πάθος. Τους αφιερώνω το βραβείο» Ο HiroakiChosaσχολιάζει: «Είναι μεγάλη τιμή να αναγνωριστεί κάποιος κατ’ αυτόν τον τρόπο από την AIMS. Αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος που θα παραλάβω  αυτό το βραβείο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην AIMSπου επέλεξαν να με αναγνωρίσουν με αυτόν τον τρόπο. Ευχαριστώ τη  γυναίκα και την οικογένειά μου για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ επίσης  όλους τους αθλητές και τους άνδρες και τις γυναίκες διευθυντές, το προσωπικό και τους εθελοντές που βρίσκονται στο παρασκήνιο και κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε να απολαμβάνουν όλοι τα δρομικά γεγονότα». 

Προηγούμενοι βραβευθέντες με το ίδιο βραβείο 2013 – Ingrid Kristiansen

2014 –George Hirsch
2015 – Frank Shorter
2016 – Haile Gebrselassie
2017 – Rosa Mota

Κατεβάστε την εφαρμογή