Στον μαραθώνιο της Λουκέρνης το πράσινο βραβείο της AIMS

Ο μαραθώνιος της Λουκέρνης (SwissCityMarathon-Lucerne) θα τιμηθεί με τη διάκριση του Πράσινου Μαραθωνίου για το 2018.

Το βραβείο που αναγνωρίζει την αριστεία στην περιβαλλοντική πρακτική θα απονεμηθεί στη διοργάνωση της Λουκέρνης της Ελβετίας στο έκτο ετήσιο Gala Awards της AIMS για τη βράβευση των κορυφαίων μαραθονοδρόμων της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Μαραθωνίου, την  Αθήνα την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο του Πράσινου Μαραθωνίου της AIMS κρίνονται από τον αντίκτυπο που έχει ο αγώνας στην προώθηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές συμβάλλουν στην επιτυχία του σχεδίου και την ικανότητα του αγώνα να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές σχετικά με τα οφέλη του αθλητισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Συνυποψήφιοι για το ίδιο βραβείο ήταν οι Μαραθώνιοι Marine Corps (ΗΠΑ) και Σιλεσίας (Πολωνία).
Ο μαραθώνιος της Λουκέρνης στοχεύει στη διοργάνωση ενός γεγονότος που βασίζεται σε τρεις άξονες:την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Κοινωνία: Ο αγώνας υποστηρίζει φιλανθρωπικά προγράμματα μέσω της UNICEF και χάρη στη συνεργασία με το Ίδρυμα Max Havelaar χρησιμοποιούνται προϊόντα που φέρουν την ετικέτα Fairtrade.

Οικονομία: Συνεργασία με τους τοπικούς προμηθευτές και εταιρείες όπου είναι δυνατόν ώστε η τοπική κοινότητα να λειτουργεί όλο το χρόνο.
Περιβάλλον: Έχει τεθεί σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και σχέδιο και μαζί με την ύπαρξη ενός αφοσιωμένου ατόμου διασφαλίζουν ότι τα περιβαλλοντικά μέτρα ενσωματώνονται σε όλες τις εκφάνσεις του αγώνα. Οι περιττές εκπομπές, όπως τα απόβλητα, ο θόρυβος, το νερό και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν. Το 75% των εκπομπών CO2 που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου Μαραθωνίου προέρχεται από το ταξίδι των συμμετεχόντων. Χάρη στο εισιτήριο SwissRunners, οι εντός ελβετικών συνόρων μετακινήσεις για τους συμμετέχοντες είναι δωρεάν. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί της πόλης τροφοδοτούνται με καθαρό πόσιμο νερό και αυτό χρησιμοποιείται για τα σημεία παροχής νερού που εξυπηρετούν τους δρομείς. Ο Μαραθώνιος της Λουκέρνης προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κάνουν μια δωρεά ως αντιστάθμισμα για τις εκπομπές CO2 κατά την εγγραφή τους στον αγώνα, υποστηρίζοντας το ελβετικό σχέδιο διαχείρισης δασών που διαχειρίζεται η εταιρεία Oberallmeindkorporation.

Ο Reto Schorno, Διευθύνων Σύμβουλος του Μαραθωνίου της Λουκέρνης σχολιάζει: “Είναι μεγάλη τιμή που μας απονέμεται αυτό το βραβείο. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις περιβαλλοντικές μας πρωτοβουλίες, όπως το ότι οι δρομείς μας λαμβάνουν δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες όπως και το ότι τόσοι πολλοί δρομείς μας υποστηρίζουν την προώθηση της δασοκομίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την AIMS και τα μέλη της για την απόδοση αυτού του βραβείου”.

Ο Paco Borao, Πρόεδρος της AIMS, σχολίασε: “Όλοι στην AIMS περιμένουν να καλοσωρίοσυν τον Μαραθώνιο της Λουκέρνης στην Αθήνα για την απονομή του βραβείου. Είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τη φιλοδοξία τους να φιλοξενήσουν έναν αγώνα βασισμένο στην αειφόρο ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. “

Σχετικά με το Βραβείο Πράσινου Μαραθωνίου AIMS

Η AIMS τιμά τους αγώνες με το Πράσινο Βραβείο της, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα από το 2013. Ωστόσο, στόχος της AIMS δεν είναι να τιμήσει μόνο τις «περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες» των μελών της, αλλά και να τα βοηθήσει να βελτιώσουν τους αγώνες τους σε ότι αφορά τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές κατά τη διάρκεια των μαραθωνίων. Για το σκοπό αυτό, η AIMS σε συνεργασία με την ομάδα του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+, ενός επιστημονικού μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Καζαντζόπουλο, πρώην μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού & Περιβάλλοντος της ΔΟΕ, έχει θεσπίσει μια δέσμη περιβαλλοντικών κατευθυντήριων γραμμών, σύμφωνα με την Ατζέντα 21 της Ολυμπιακής Κίνησης της ΔΟΕ και τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, πέρα και πάνω από τη δημιουργία του Πράσινου Βραβείου AIMS.

Κατεβάστε την εφαρμογή