Ο ΣΕΓΑΣ επιχειρεί να μπει σε νέα εποχή με σημαντικές αλλαγές στις αναπτυξιακές ηλικίες

Σε νέα εποχή επιχειρεί να μπει η ομοσπονδία σε ό,τι αφορά την αγωνιστική δραστηριότητα αθλητών και αθλητριών των αναπτυξιακών κατηγοριών.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ παρουσιάστηκε η πρόταση τροποποίησης του αγωνιστικού συστήματος στις κατηγορίες Κ14 και Κ16 με βασική επιδίωξη την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση και εξειδίκευση των αθλητών των κατηγοριών, που οδηγούν στην πρόωρη εγκατάλειψη.

Η ΕΠΑΣ παρουσίασε μια καταρτισμένη πρόταση, η οποία επιδιώκει όχι μόνο να πετύχει την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση σε αγωνίσματα της παρατεταμένης ταχύτητας, αλλά να ενισχύσει και αγωνίσματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν την ανάλογη εξέλιξη, όπως αυτά της αντοχής.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένεται να φανούν στο εγγύς μέλλον στις κατηγορίες Κ18 και Κ20 και φυσικά στην κατηγορία Ανδρών και Γυναικών, εκεί όπου περιμένουμε να δούμε περισσότερα ταλέντα να συνεχίζουν την προσπάθεια τους.

Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΠΑΣ και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης και μέλος της διοίκησης, Σπύρος Κέλλης και ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας.

“H εποχή των παχέων αγελάδων έχει περάσει. Είναι μια δύσκολη περίοδος, η στρατηγική στόχευση ενός φορέα σαν τον ΣΕΓΑΣ είναι πως θα μπορέσει να δημιουργήσει δράσεις, δραστηριότητες και παρεμβάσεις σε καίρια σημεία της ανάπτυξης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται επιτυχές. Με αυτή τη λογική έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της Επιτροπής Σχεδιασμού, μια σειρά από παρεμβάσεις. Δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία, αφού έχουμε καταφέρει με δικούς μας πόρους να στηρίξουμε το οικοδόμημα σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα εξακολουθούμε να έχουμε κάτω από την ομπρέλα μας όλους τους αθλητές που διακρίνονται, ενώ βελτιώνουμε τη δράση μας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προπονητικές συγκεντρώσεις, την επιμόρφωση και άλλες δραστηριότητες. Παλαιότερα η στρατηγική είχε ποσοτικά χαρακτηριστικά με μια λογική, “όσο περισσότερα σωματεία, τόσο περισσότεροι αθλητές”. Τώρα έχουμε πάει σε στοχεύσεις πιο εξειδικευμένες, τόσο στο μέτωπο των σωματείων, όσο και στο μέλλον των ταλαντούχων αθλητών, ώστε να επιτύχουμε να διατηρήσουμε σε αγωνιστικά επίπεδα ακόμη περισσότερα παιδιά και να μη χάνεται ‘κανένα ταλέντο προς τα πάνω. Στόχος να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την πρόωρη επιβάρυνση σε μικρούς αθλητές, έτσι ώστε να μην καταπονούνται και να μην έρχονται στις μεγαλύτερες ηλικίες με προβλήματα στην τεχνική και άλλες παραμέτρους που συμβάλουν στο αγωνιστικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλον και κανόνες στο πως προπονούνται, στα μέσα, τις μεθόδους, στους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να φτάνουν πιο ομαλά στις μεγαλύτερες ηλικίες για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν στην κατηγορία των ανδρών δίχως να κουβαλάνε παθογένειες. Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι συνταγές για να δώσουμε στους προπονητές να εφαρμόσουν είναι γενικές οδηγίες, τις οποίες ο κάθε προπονητής θα προσαρμόσει στην προπόνηση του, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα που είπαμε”, είπε ο Σεβαστής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το μοντέλο ταιριάζει απόλυτα στα ελληνικά δεδομένα.

Την πρόταση τροποποίησης παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης, Σπύρος Κέλλης, ο οποίος δήλωσε: “Το πρόγραμμα αφορά σε δύο σκέλη, το ένα στην ανάπτυξη και το άλλο στον υψηλό αθλητισμό. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, πως υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στις ηλικίες από 5 ετών και πάνω. Ετσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε συγγραφική ομάδα δέκα ατόμων, για την καταγραφή δραστηριοτήτων στις προπονητικές ηλικίες για 6-11, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τέλος του έτους και θα μοιραστεί στη συνέχεια σε προπονητές ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι οι νέοι προπονητές να ενστερνιστούν τις τεχνικές, ώστε να δημιουργηθούν βάσεις που θα αξιοποιηθούν στις επόμενες κατηγορίες. Θεωρούμε πως οι ηλικίες από 12 έως 15 ετών πως είναι το μεταβατικό στάδιο και είναι η πιο σημαντική, αφού εκεί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχεια. Γι΄αυτό θεωρήσαμε πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματα στην Κ14 και Κ16. Κοινή πεποίθηση όλου του προπονητικού δυναμικού είναι ότι υπήρχαν αγωνίσματα με μεγάλη επιβάρυνση, όπως της παρατεταμένης ταχύτητας και παράλληλα υπήρχε έλειψε αγωνισμάτων αντοχής. Στην Κ14 δεν κάνουμε πολλές αλλαγές, το σημαντικό σε αυτή την ηλικία είναι να αυξηθούν οι αγώνες με μότο “οι αγώνες είναι μέσω και όχι αυτοσκοπός”. Στα δρομικά αγωνίσματα τα 1.000 μ. έγιναν 2.000 μ., ενώ προσθέτουμε το επί κοντώ, γιατί βοηθάει στην πολυπλευρικότητα, ενώ στις ρίψεις αλλάζουμε το μπαλάκι με ακόντιο (400 γρ) και το δίσκο (750 γρ.). Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνθετα συστήνουμε 4αθλα με στόχο τα παιδιά να περάσουν από περισσότερα αγωνίσματα.

Περισσότερες αλλαγές θα υπάρχουν στην Κ16, αφού αφαιρέθηκαν τα 300 μ., 600 μ. και 1.000 μ., 300μ. εμπ., τα αγωνίσματα με τις μεγαλύτερες αναερόβιες επιβαρύνσεις. Στη θέση τους μπαίνουν τα 1.200 μ., τα 3.000 μ. τα 2.000 μ. στιπλ χωρίς λίμνη και τα 200 μ. εμπ. αντί για 300 μ. εμπ., ενώ στα άλματα διατηρούνται το μήκος, ύψος, επί κοντώ και αντί για τριπλούν βάζουμε 4απλούν και για τα αγόρια και για τα κορίτσια
Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΠΑΣ θα αποφασίσει για την ένταξη σε περιφερειακό επίπεδο αγώνων σε ανώμαλο έδαφος με τη συμμετοχή και μικρότερων κατηγοριών καθώς έχει διαπιστωθεί από τους προπονητές πως υπάρχει έλλειψη”.

Από την πλευρά του εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας, είπε: “Για να περάσουμε σε αυτή την αλλαγή βρεθήκαμε μπροστά σε προβλήματα. Είχαμε πρόωρη εγκατάλειψη αθλητών λόγω επιβάρυνσης και πρόωρης εξειδίκευσης. Έπρεπε να ισοσκελίσουμε και να πάμε μαζί με τα προγράμματα που πάνε στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πληροί τις επιστημονικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποδώσει αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε κατηγορίες αγωνισμάτων που είμαστε πίσω, όπως η αντοχή”.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα επιστημονικής στήριξης της ομοσπονδίας, καθώς και ο απολογισμός της επιτροπής επιμόρφωσης. Τη Δευτέρα (8/10) η πρόταση τροποποίησης θα παρουσιαστεί στους προπονητής της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής, στις 13/10 θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στα Τρίκαλα στις 15 του ίδιου μήνα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. 

 

Δείτε την πρόταση τροποποίησης εδώ

Δείτε τον απολογισμό της Επιτροπής Επιμόρφωσης εδω

 

Κατεβάστε την εφαρμογή