Ομόφωνη στήριξη της γενικής συνέλευσης στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εκπροσώπων σωματείων όλης της χώρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. 
Συνολικά εκπρόσωποι από 195 σωματεία έδωσαν το παρών σε μία από τις σημαντικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών, αφού στη διάρκεια της πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με την τροποποίηση του καταστατικού.  
 
Οι αλλαγές επί της αρχής των προτεινόμενων αλλαγών στο καταστατικό, οι οποίες παρουσιαστηκαν απο τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστη,  ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία και έβαλαν πλέον ακόμη πιο γερές βάσεις στον ελληνικό στίβο. Στη συνέχεια της διαδικασίας ακούστηκαν οι θέσεις των  εκπροσώπων των σωματείων, οι οποίοι  τοποθετήθηκαν επί των προτάσεων. 
 
Η γενική συνέλευση ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του 2018, την έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, τον οικονομικό και ταμειακό απολογισμό εσόδων – εξόδων, την έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής, την έγκριση απολογισμού και ισολογισμού και φυσικά την απαλλαγή της διοίκησης από κάθε διαχειριστική ευθύνη.
 
Με βάση τις αλλαγές στο καταστατικό, απαγορεύεται η συμμετοχή  αθλητών και αθλητριών σε αγώνες στο εξωτερικό χωρίς την έγκριση του ΣΕΓΑΣ. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αφορά στους αθλητές και τις αθλήτριες του σχεδιασμού. Σε σχέση με τους αγώνες του εσωτερικού απαγορεύεται η συμμετοχή σε αγώνες, αν δεν διοργανώνεται από το ΣΕΓΑΣ, την ΕΑΣ και τα σωματεία και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού αγώνων του ΣΕΓΑΣ. Αναφορικά με τη συμμετοχή αθλητών σε δρομικούς αγώνες, που δεν περιλαμβάνονται στο οικείο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ, θα επιτρέπεται μόνο μετά την άδεια του σωματείου του αθλητή και την έγκριση του διοικητικού σωματείου της ΕΑΣ.
 
Για τους αθλητές άνω των 35 ετών επιτρέπεται η μεταγραφή, μόνο αν η επίδοση τους στην προηγούμενη σεζόν ειναι μέσα στις πρώτες 50 του αγωνίσματος τους.
 
Συνολικά 39 σωματεία ήταν στον πίνακα σωματείων μελών του ΣΕΓΑΣ προς διαγραφή, ύστερα από πρόταση του συμβουλίου, καθώς και πρόταση εκπροσώπων επτά από αυτά παρέμειναν στις λίστες (ΑΟ Βάρης Αναργύρους, ΑΟ Γρηγόρης Λιακατάς, Λέοντες Πανοράματος, ΑΣ Ολυμπιακού Χωριού Φοίβος, ΑΟΚ Γουμένισσας, ΓΣ Πανγυθεατικός και ΠΑΟ Καλαμπακίου).
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κωστας Παναγόπουλος, στην απολογιστική του ομιλία, δήλωσε: “Ακόμα μια θετική χρονιά ήταν το 2017 καθώς καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν ενώ είχαμε επίσης μια καλή αγωνιστικά χρονιά. Η παραμονή μας στην Σούπερ Λίγκα αλλά και οι επιτυχίες των νέων αθλητών μας έρχονται με δυναμική να πλαισιώσουν τους άλλους αθλητές μας στις εθνικές ομάδες. Σε αναπτυξιακό επίπεδο θα πρέπει να αναφερθώ στην αυξημένη συμμετοχή στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, την συμμετοχή άνω των 200.000 δρομέων σε δρομικούς αγώνες του ΣΕΓΑΣ αλλά και την αύξηση έκδοσης δελτίων. 
 
Η συνεργασία με τις ΕΑΣ και τα σωματεία μας υπήρξε εποικοδομητική, καταφέραμε να οργανωθούμε καλύτερα, χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό σύστημα αγώνων και ξεκινήσαμε την μηχανοργάνωση της Ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή σε διοικητικό επίπεδο είχαμε μια σειρά από δράσεις που άλλες ευοδώθηκαν και άλλες όχι. Το οικονομικό ζήτημα και μετά από την περικοπή του 70% της κρατικής επιχορήγησης και  παρόλο που είχαμε περιορισμό και μείωση σε χορηγικό επίπεδο ευελπιστούμε μετά από προσπάθειές μας ότι στο τέλος του 2018 θα έχουμε περισσότερες χορηγίες από το 2017. Πρέπει όμως να τονίσω ότι σε αυτή την κατεύθυνση, δεν εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα του ΣΕΓΑΣ  για να εισπράξουμε.
 
Για το ζήτημα των υποδομών, δεν προχώρησε όπως θα θέλαμε το κλειστό της Παιανίας, ωστόσο κάναμε βήματα ενώ το άσχημο νέο είναι ότι θα χρειαστεί νέος διαγωνισμός με κόστος 700.000 για το εσωτερικό του σταδίου. Στα θετικά είναι η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα στο Καυτανζόγλειο.  Σήμερα έχω να σας πω και ευχάριστα νέα, αφού σαν ομοσπονδία καταφέραμε αυτό που δεν μπόρεσε η πολιτεία εδώ και 14 χρόνια. Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να αναγγείλω οτι μια μεγάλη ελληνική εταιρεία θα αναλάβει τό κόστος για τον εξοπλισμό του Πανθεσσαλικού σταδίου και ευελπιστώ εντός της αγωνιστικής περιόδου να το εγακινιάσουμε με κάποιο αγώνα”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
 
Τέλος η γενική συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα
 
Όλοι εμείς, που αγαπάμε και υπηρετούμε εθελοντικά τον Ελληνικό Στίβο,  με την ευκαιρία της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας μας, θέλουμε να συγχαρούμε τις αθλήτριες, τους αθλητές, τις προπονήτριες, τους προπονητές και τα Σωματεία μας, γιατί με την υπερπροσπάθεια τους κατάφεραν  να διασφαλίσουν την παραμονή της Εθνικής Ομάδας στις 12 κορυφαίες της Ευρώπης, ενώ μας χάρισαν και το 2017 πολύ σπουδαίες επιδόσεις και πολύ σημαντικές διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες και όλα τα επίπεδα. Οι διακρίσεις ιδιαίτερα των νεαρών Αθλητών –Αθλητριών στα μεγάλα διεθνή Πρωταθλήματα. Επιβεβαιώνουν ότι ο Ελληνικός Στίβος εκτός από λαμπρό παρελθόν και φωτεινό παρόν έχει και ελπιδοφόρο μέλλον.
 
Την ίδια στιγμή, θέλουμε να απευθυνθούμε στην Πολιτεία, ζητώντας πολύ πιο γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον Ελληνικό Στίβο και δυσχεραίνουν τρομακτικά τις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ, των Σωματείων, των αθλητών και των προπονητών.
 
Σημειώνουμε όλα τα θετικά βήματα που έγιναν τον τελευταίο καρό, τόσο σε επίπεδο υποδομών (βοηθητικό Καυτανζογλείου, έναρξη διαδικασιών για την αποκατάσταση του κλειστού σταδίου της Παιανίας), όσο και σε επίπεδο κρατικής χρηματοδότησης, όπου  – μετά από χρόνια – υπήρξε  μικρή αύξηση, ενώ αξιολογούμε θετικά τη σταθερή και ειλικρινή συνεργασία μας με τον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τη ΓΓΑ. Αναμένουμε βέβαια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση του σχεδίου Νόμου για τον Αθλητισμό, που ελπίζουμε ότι θα επιλύσει μία σειρά θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα και παθογένειες που ταλανίζουν τον Ελληνικό Αθλητισμό.

 

Στα πλαίσια αυτών των νομοθετικών  πρωτοβουλιών ζητάμε:

 

  • Να αποτελέσει βασικό κριτήριο στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της Πολιτείας  ο χαρακτήρας του ερασιτεχνικού αθλητισμού ως κοινωνικού αγαθού, που αποτελεί διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία και ως διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Να περιληφθούν στο νέο αθλητικό νόμο (που πρέπει να ψηφιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα), όλες εκείνες οι πρόνοιες που θα θωρακίσουν και θα εκσυγχρονίσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και θα διευκολύνουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του, διαχωρίζοντας τα Αθλητικά Σωματεία, από ιδιώτες που ασκούν επαγγελματικά αθλητικές δραστηριότητες.
  • Να ενισχυθεί η κινητροδότηση αθλητριών και αθλητών. Πρώτο βήμα, μετά την απογοητευτική απόφαση του ΣτΕ, που δυναμιτίζει τα θεμέλια του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη χώρα μας, η  άμεση νομοθετική παρέμβαση ώστε να επανέρθει η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. 
  • Να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα η αποκατάσταση και συντήρηση κρίσιμων για το στίβο υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  • Να διασφαλιστεί η χρήση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικότερα για το στίβο των σταδίων και των προπονητικών εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού και καλύπτουν τις ανάγκες των εθνικών μας ομάδων.
  • Να επανέλθει  η φυσική αγωγή στη θέση που της αξίζει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
  • Να πάρουν οι διωκτικές αρχές ενεργό μέρος στη μάχη κατά του ντόπινγκ.
  • Να συνεχιστεί, μετά από περικοπές που έφτασαν το 70% στα προηγούμενα χρόνια, η σταδιακή  αποκατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης, στο σύνολο του Ελληνικού Αθλητισμού.

 

Τα σωματεία του στίβου, με την καθοδήγηση της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια. Δρόμο ολοκληρωμένου σχεδιασμού, συστηματικής προσπάθειας, απόλυτης διαφάνειας, σταθερής συνεργασίας και ανανέωσης προσώπων και πραγμάτων. Στο δρόμο που στηρίζει Σωματεία, αθλητές, προπονητές και, ξεπερνώντας δυσκολίες και προβλήματα, οδηγεί τον ελληνικό στίβο  σταθερά στη θέση που του ανήκει και του αξίζει.

Κατεβάστε την εφαρμογή