Σβέιν Άρνε Χάνσεν: “Έχετε ένα φανταστικό πλεονέκτημα…τους αθλητές σας”

Η σχέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με την Ελλάδα κρατάει πολλά χρόνια. Άλλωστε, αν τον ρωτήσεις πόσες φορές έχει επισκεφθεί τη χώρα μας, θα δυσκολευτεί να απαντήσει.

 

Ο Σβέιν Άρνε Χάνσεν, βρέθηκε στην Ελλάδα για ένα τριήμερο με αφορμή τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου. Στο περιθώριο αυτής είχε την ευκαιρία να δει φίλους από τα παλιά και να μιλήσει στο site της ομοσπονδίας για θέματα που αφορούν το χώρο.

– Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς;

“Αρχικά είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρεθείς. Από εκεί και πέρα, όταν ανέλαβα τη θέση του προέδρου είπα υποσχεθεί να βρεθώ σε όλες τις χώρες μέλη. Ετσι η Ελλάδα ήταν ένα από τα μέρη που δεν είχαμε έρθει. Παράλληλα η Ελλάδα είναι ένας βολικός προορισμός και ο καιρός αυτή την εποχή είναι πολύ καλός. Πρόκειται για ένα τριήμερο μίτινγκ, στο οποίο είχαμε το χρόνο να συζητήσουμε πολλά θέματα. Δεν μπορώ να πω κάτι σχετικά με τη συνεδρίαση, στην ουσία πρόκειται για συζήτηση που κάναμε γύρω από θέματα που αφορούν, κυρίως στις διοργανώσεις. Οι προτάσεις μας θα πάνε στο συμβούλιο της ομοσπονδίας στο Βερολίνο τον ερχόμενο Απρίλιο, όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις”.

– Πως αξιολογείτε την ένταξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βερολίνου στο Multi – sport European Championship;

“Είναι το μέλλον για το άθλημα μας. Νομίζω πως μόνο το ποδόσφαιρο θα μπορεί στο μέλλον να σταθεί μόνο του, τα υπόλοιπα σπορ έχουν ανάγκη το ένα το άλλο. Πρόκειται για ένα δεκαήμερο πρόγραμμα με άλλα έξι διαφορετικά σπορ, με το στίβο να διεξάγεται την τελευταία εβδομάδα. Όσο περισσότερους καταφέρεις να προσελκύσεις, τόσο περισσότερους θα μπορέσεις να κρατήσεις κοντά σου. Το ενδιαφέρον για το φετινό πρωτάθλημα είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. “

– Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αλλαγές στο σύστημα πρόκρισης των αθλητών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα;

“Για την ώρα είμαστε ακόμη σε σκέψεις και δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις. Τον Μάρτιο στο Μπέρμιγχαμ το εκτελεστικό συμβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα των αλλαγών στον τρόπο πρόκρισης στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

– Η νέα μορφή αγώνων, το DNA, είναι το μέλλον του στίβου;

“Πρόκειται για μια φανταστική ιδέα. Είχαμε μια εντυπωσιακή παρουσίαση στη σημερινή μας συνεδρίαση σχετικά με την συγκεκριμένη ιδέα. Πριν μία εβδομάδα έγινε το πρώτο το test event στην Πορτογαλία, ενώ θα ακολουθήσει αυτό του Μινσκ τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια διοργάνωση με βαθμολογία και πρόγραμμα δέκα αγωνισμάτων. Τα περισσότερα από αυτά είναι παραδοσιακά, ενώ υπάρχουν και κάποια νέα. Τα παραδοσιακά αγωνίσματα του στίβου, παραμένουν το μέλλον του στίβου, ωστόσο αυτή η ιδέα είναι το επόμενο βήμα για να προσελκύσουμε περισσότερους φιλάθλους”.

– Θεωρείται πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη διοργάνωση μεγάλων αγώνων;

“Πιστεύω πως ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να μπει και πάλι στη διοργάνωση αγώνων. Εξαρτάται απόλυτα από εκείνον. Δεν μπορούμε να σας αναγκάσουμε να κάνετε αγώνες, όμως, θέλουμε να κάνετε αγώνες. Παράλληλα έχετε ένα σπουδαίο πλεονέκτημα και αυτό είναι οι φανταστικοί αθλητές που διαθέτετε. Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι φίλη μου, είναι μια εξαιρετική αθλήτρια και προσωπικότητα. Μία ομοσπονδία αν έχει μια τέτοια αθλήτρια είναι νικήτρια. Όταν έχεις κάτι, μπορείς να προβάλλεις το άθλημα σου”.

– Έχει ανάγκη ο χώρος αθλητές και αθλήτριες σαν τη Στεφανίδη;

“Είχαμε τον Μπόλτ για μια οχταετία και γέμιζε το στάδιο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανάλογα, χρειαζόμαστε πολλούς αθλητές. Η Κατερίνα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα”.

– Πως αξιολογείτε το αγωνιστικό επίπεδο των Ελλήνων αθλητών;

“Εκτός από τους μεγάλους αθλητές, είδα πως έχετε πολλά νέα ταλέντα, αθλητές, που ξεχώρισαν σε Γκροσέτο και Μπίντγκοζ. Ξεπεράσατε προβλήματα, που είχατε στο παρελθόν και είχαν να κάνουν με το ντόπινγκ και πλέον βγαίνετε και πάλι μπροστά. Πραγματικά θεωρώ πως στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί αγώνες. Και αυτό γιατί με την βοήθεια των αθλητών, μπορείτε να γεμίσετε τα στάδια. Θυμάμαι ακόμη την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1982 στον ακοντισμό, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Επίσης φέρνω στο μυαλό μου και τα γεμάτα στάδια σε Χανιά και Ρέθυμνο”.

Κατεβάστε την εφαρμογή