Χαμόγελα και δάκρυα χαράς, χέρια υψωμένα στον ουρανό, αγκαλιές και πανηγυρισμοί εναλλάσσονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής στο Καλλιμάρμαρο, καθώς σχεδόν χωρίς διακοπή οι δρομείς των 5χλμ στην αρχή, των παιδιών κι αργότερα της μαραθώνιας διαδρομής κατευθύνονταν προς τον τερματισμό.
Στις 8.30 ακριβώς δόθηκε η εκκίνηση για τον αγώνα των 5 χλμ στο κέντρο της Αθήνας και μισή ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι δρομείς και του Μαραθωνίου από την ιστορική αφετηρία στον Μαραθώνα.
Τις επόμενες ώρες χιλιάδες δρομείς δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους υπό τις επεφημίες των θεατών που είχαν καταλάβει τα πεζοδρόμια για να τους εμψυχώσουν, και με την πολύτιμη συμβολή χιλιάδων εθελοντών. Το χειροκρότημα επιβράβευσης δυνάμωνε καθώς έτρεχαν τα τελευταία μέτρα ως τον τερματισμό, μέσα στο Καλλιμάρμαρο.
Από τη μεγάλη γιορτή του δρομικού κινήματος δεν έλειψαν όπως κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες με εκκεντρικές εμφανίσεις, οι γονείς που διήνυσαν τα τελευταία μέτρα αγκαλιά με τα μωρά τους. Άλλοι που επέλεξαν να τρέξουν σπρώχνοντας καροτσάκια με βρέφη. Ζευγάρια που έτρεχαν πιασμένοι χέρι χέρι. Παρέες που είχαν ως “μασκότ” τους φουσκωτές φιγούρες. Δρομείς που κρατούσαν τη σημαία της χώρας τους κι άλλοι που επέλεξαν να καρφώσουν στα μαλλιά τους κλαδιά ή και ολόκληρα στεφάνια ελιάς.
Μία από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν ο τερματισμός του Κωνσταντίνου Χουβαρδά που κατάφερε να τρέξει επτά συνεχόμενους μαραθωνίους, σε επτά διαφορετικές πόλεις μέσα σε επτά εβδομάδες και να τερματίσει σε όλους σε χρόνους καλύτερους των 3 ωρών, γεγονός που του χάρισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Ο εκ Μυτιλήνης ορμώμενος δρομέας ξεκίνησε το εγχείρημά του από την Κολωνία, συνέχισε στο Μόναχο, το Άμστερνταμ, τη Βενετία, τη Φρανκφούρτη, την Κωνσταντινούπολη και το ολοκλήρωσε στην Αθήνα σήμερα, στον 39ο ΑΜΑ τερματίζοντας σε 2:54:21.
Παράδοση αποτελεί πλέον για τον Μαραθώνιο οι προτάσεις γάμου και φέτος έγιναν – γνωστές και από μικροφώνου- τρεις, όλες από άνδρες δρομείς προς τις συντρόφους τους.
Στις 17.40 τερμάτισε και ο τελευταίος δρομέας του 39ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, ο γηραιότερος δρομέας του αγώνα, ο 91χρονος Στέλιος Πρασσάς, τον οποίο και υποδέχτηκε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα για να περάσει στο στήθος του το μετάλλιο. Ο Στέλιος Πρασσάς μετά το πέρας της διαδρομής θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα: “Ο αθλητισμός δίνει χαρά, είναι ζωή και υγεία”. Ο Στέλιος Πρασσάς μπήκε στο Παναθηναϊκό στάδιο μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που είχαν απομείνει στο στάδιο τον χειροκροτούσαν συγκινημένοι.
“Σε όλες και όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς δικό μου και από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ. Να είμαστε όλοι καλά και να συναντηθούμε του χρόνου πάλι εδώ”, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα απο το μικρόφωνο του σταδίου.
Τον Μαραθώνιο Αθήνας τον διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με την Περιφέρεια Αττικής και μεγάλο χορηγό τον ΟΠΑΠ και είναι αφιερωμένος στον αγωνιστή της Ειρήνης και Βαλκανιονίκη Γρήγορη Λαμπράκη.