39ος ΑΜΑ. Η Ανθρώπινη αλυσίδα των εθελοντών!

Ένα νέο ρεκόρ σημειώνεται στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό πριν ακόμη οι δρομείς βρεθούν στην αφετηρία. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον αριθμό των ενεργών εθελοντών της διοργάνωσης που φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν τους 4.500!

Άνθρωποι κάθε ηλικίας από μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ομάδες διάσωσης, περιβαλλοντικές ομάδες, τον προσκοπισμό και τον οδηγισμό, εταιρείες, σχολεία, πανεπιστήμια, συλλόγους, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα, βρίσκονται στις επάλξεις για να συμβάλλουν από διαφορετικές θέσεις στην αίσια έκβαση του αγώνα και των παράλληλων δράσεων του. Από αυτούς  οι 2.000 έχουν δώσει το “παρών” ως εθελοντές στον Μαραθώνιο και στο παρελθόν για τουλάχιστον μία φορά.

“Οι εθελοντές μας είναι η κινητήρια δύναμη και η ψυχή των αγώνων. Κάθε πόστο αγώνα, κάθε κουκίδα στον χάρτη της αγωνιστικής μας διαδρομής έχει όνομα και σφραγίδα εθελοντή. Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Αυθεντικού Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου της Αθήνας προσελκύει, επιλέγει, εκπαιδεύει, υποστηρίζει και συντονίζει τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερους από 6.500 εθελοντές ετησίως υποστηρίζοντας τις συνεχώς αναπτυσσόμενες ανάγκες των δυο μεγάλων μαζικών μας διοργανώσεων”, επισημαίνει η επικεφαλής του Προγράμματος Εθελοντισμού του Μαραθωνίου -Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, Βίλλυ Μπάκα. 

 Αναλυτικότερα η ανθρώπινη αλυσίδα των εθελοντών λαμβάνει πόστο απασχόλησης ανά την 42,195μ  της Μαραθώνιας διαδρομής, τους αγώνες των 10χλμ, 5χλμ, παιδικό και Πανεπιστημιακό αγώνα. Περί τα 200 πόστα-ευκαιρίες απασχόλησης είναι ενεργά προς τους εθελοντές με τους κύριους τομείς εθελοντικής απασχόλησης να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: αφετηρία, σταθμούς τροφοδοσίας, ροές εντός/εκτός αγώνα, διασταυρώσεις, αναστροφές, εξυπηρέτηση θεατών σε στάδιο και κομβικά σημεία διαδρομής (π.χ πεζογέφυρες), παραλαβή και παράδοση ιματισμού, μετάλλια, παράδοση ισοτονικών, ισοθερμικά, παράδοση παιδικού αγώνα, εκκινήσεις αγώνων -ανθρώπινες αλυσίδες στα blocks, συνοδεία elite αθλητών κ.α. Δραστηριοποιούνται, επίσης, στους 17 σταθμούς τροφοδοσίας και συντονίζονται από ομαδάρχες που είναι και οι ίδιοι εθελοντές. 

Μέσω του Προγράμματος Εθελοντισμού υποστηρίζονται και όλες οι παράλληλες δραστηριότητες κατά την 20ήμερη και πλέον περίοδο προετοιμασίας του Μαραθωνίου όπως η υποδοχή των αθλητών και των επισήμων στο αεροδρόμιο, το κέντρο υλικού και συσκευοποίηση χιλιάδων goodie bags για δρομείς, το κέντρο εγγραφών υποστηρίζοντας τη διαδικασία παραλαβής σωστού bib number και την εξυπηρέτηση του κοινού, ειδικές εκδηλώσεις ( Τύμβος Μαραθώνα, συμπόσιο, λαμπαδιοδρομία, Authentic Talks, βραβεύσεις κ.α) και ανακύκλωση.

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο εθελοντισμός είναι περισσότερο γυναικεία υπόθεση καθώς σε ποσοστό 65% οι εθελοντές του Μαραθωνίου της Αθήνας είναι γυναίκες. Οι δύο βασικοί λόγοι δε, που κάποιος αποφασίζει να είναι μέρος της μεγάλης γιορτής του δρομικού κινήματος είναι πρώτον η διάθεσή του για προσφορά και δεύτερον η εμπειρία και η γνώση που θα αποκτήσει μέσα από τη συμμετοχή του. 

“Στοχεύουμε σε ένα πρόγραμμα που αποτελεί πρότυπο για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το εμπιστεύεται η κοινωνία και φροντίζει να διασφαλίζει πως κάθε επιλεγμένος εθελοντής-μέλος της ομάδας μας συνδράμει στους βιώσιμους στόχους που έχουν τεθεί. Βασικό μας στόχο αποτελεί ο καθένας να αξιοποιεί τα ταλέντα του, να συνεργάζεται άρτια και να προσφέρει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε χιλιάδες δρομείς και θεατές. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η ουσιαστική διάθεση για προσφορά”, καταλήγει η Βίλλυ Μπάκα. 

Κατεβάστε την εφαρμογή