39ος ΑΜΑ: Δύο θρύλοι του μαραθωνίου επιστρέφουν στην Αθήνα

Ο Αμπέλ Αντόν με μία δυνατή αλλαγή, περίπου 80 μέτρα από την πύλη του Παναθηναϊκού Σταδίου, εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997. Ο Ισπανός κατάφερε να αφήσει στη δεύτερη θέση τον συμπατριώτη του Μάρτιν Φιτς, έναν δρομέα που πριν την Αθήνα είχε καταφέρει να ανέβει στην κορυφή του κόσμου στον Μαραθώνιο.

Οι δύο Ισπανοί είχαν την ευκαιρία να καλύψουν την απαιτητική διαδρομή των 42 χιλιομέτρων και 195 μέτρων από το Μαραθώνα έως την Αθήνας, δίπλα, δίπλα σε έναν αγώνα με μεγάλο ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος. Αμφότεροι είχαν την εμπειρία της συμμετοχής σε κορυφαίες διοργανώσεις, ωστόσο εκείνη ήταν η πρώτη τους παρουσία στον ιστορικό αγώνα.

Εικοσιπέντε χρόνια από την εμφάνιση στο Παγκόσμιο του 1997 οι δύο Ισπανοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να γιορτάσουν εκείνη τη διάκριση και για να ζήσουν με έναν διαφορετικό τρόπο την εμπειρία της αυθεντικής διαδρομής και του τερματισμού στο επιβλητικό Παναθηναϊκό στάδιο.

“Αυτή την φορά δε θα υπάρχει μονομαχία. Θα το κάνουμε για να τρέξουμε στη διαδρομή και να απολαύσουμε τη συμμετοχή. Θέλουμε να περάσουμε καλά με όλους τους λάτρεις που στίβου που θα έρθουν μαζί μας”, είχαν δηλώσει από κοινού με αφορμή την επιστροφή τους στην Αθήνα. Ο Αντόν μετά την Αθήνα αναδείχθηκε νικητής και στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης το 1999, ενώ ένα χρόνο πριν έγινε ο πρώτος Ισπανός που επικρατεί στο στο μαραθώνιο του Λονδίνου με 2.07.57, που είναι και το ρεκόρ του στο αγώνισμα.


Ο Μάρτιν Φιτς πριν το ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα είχε ήδη γνωρίσει ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό του 1994 – εκεί όπου ο Άντον ήταν πρώτος στα 10.000 μ. – στο Παγκόσμιο του 1995 στο Γκέτεμποργκ, ενώ ήταν τέταρτος στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα και έκτος στη διοργάνωση του 2000.
Οι δύο δρομείς θα παρουσιάσουν το εγχείρημα τους, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που θα δώσουν την Πέμπτη (10/11) στην Μαδρίτη, λίγα μόλις 24ωρα πριν έρθουν στην Αθήνα. Ο Αντόν είχε έρθει στην Ελλάδα και το 2010 για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον επετειακό Μαραθώνιο Αθήνας.

Κατεβάστε την εφαρμογή