Πανελλήνιο Κ18: Το νέο αίμα του ελληνικού στίβου άφησε καλές εντυπώσεις

Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών σταδίων της επόμενης δεκαετίας αγωνίστηκαν σήμερα και θα συνεχίσουν και αύριο στο Πανελλήνιο Πρωταθλήματος Κ18, στην Λάρισα.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας δεν έλειψαν οι εξαιρετικές επιδόσεις, από αθλητές και αθλήτριες που κατάφεραν παρά τις δυσκολίες της χρονιάς, την καραντίνα και την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του ιού covi-19 να διατηρηθούν σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα και να αφήσουν εξαιρετικές εντυπώσεις για τη συνέχεια.

Ανάμεσα σε αυτούς που έκλεψαν τις εντυπώσεις ήταν ο Νικόλας Πολυχρονίου (ΑΕΚ), που έκανε έναν ακόμη αγώνα υψηλού επιπέδου στη σφυροβολία. Ο αθλητής του Χρήστου Πολυχρονίου ξεκίνησε τον αγώνα του με δύο άκυρες βολές, ωστόσο στη συνέχεια κατάφερε να βρει το ρυθμό του και να φτάσει στη νίκη με προσπάθεια στα 79,26 μέτρα. Πρόκειται για την δεύτερη επίδοση της καριέρας του, μετά το 79,52 μ., που είναι το ατομικό του ρεκόρ.

Ο Πολυχρονίου, ο οποίος πέτυχε την μεγάλη βολή στην έκτη και τελευταία προσπάθεια, είχε δύο ακόμη έγκυρες βολές, στα 70,36 μ. και 76,48 μέτρα. Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε και ο Γιάννης Κορακίδης (ΓΣ Μανδρών), που ήταν δεύτερος με 73,80 μ., ενώ η τριάδα έκλεισε με τον Αριστείδη Μπαμπίνη (Αίολος Μακεδονίας) με 67,60 μέτρα.

Η Σωτηρία Ράπτη (ΑΓΣΙ) επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στο τριπλούν κορασίδων, αφού κατάφερε να πετύχει για μία ακόμη φορά ένα μεγάλο άλμα. Η νεαρή αθλήτρια επικράτησε του αγώνα με άλμα στα 13,11 μ. (2,5), ωστόσο κατάφερε να πετύχει ατομικό ρεκόρ με το άλμα της στην τρίτη προσπάθεια που μετρήθηκε στα 12,87 μ., (1,2), επίδοση καλύτερη από το 12,80 μ., με την οποία ταξίδεψε στη Λάρισα. Η Ράφτη είχε μόλις δύο έγκυρα άλματα, το τρίτο και το έκτο της. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Κωνσταντίνα Μπερτσιμά (Ερμής Σχηματαρίου) με 12,44 μ. (2,7), που με κανονικό άνεμο είχε άλμα στα 12,28 μ. (1,1) και το χάλκινο η Αντριάνα Γκόγκα (Πυγμή Ευόσμου) με 12,27 μέτρα.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου προσπάθησε να κυνηγήσει το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, ωστόσο ο δυνατός άνεμος που επικρατούσε στη διάρκεια του αγωνίσματος, δεν της άφησε πολλά περιθώρια. Παρόλα αυτά η νεαρή τερμάτισε πρώτη σε 12.15 (-2,1) και υπερασπίστηκε τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι. Αύριο θα επιστρέψει στη δράση για τα 200 μέτρα. Αρκετά πίσω έμειναν οι υπόλοιπες αθλήτριες, με τη Λήδα- Μαρία Μανθοπούλου (Πελασγός Λάρισας) να είναι δεύτερη με 12.66 (-2,1) και η Ναταλία Χουβαρδά (ΟΚΑ Καβάλας) τρίτος με 12.75 (-2,1).

Η 16χρονη Βασιλική Καλλιμογιάννη (ΓΣ Ηρακλής) έκανε εξαιρετική κούρσα και αναδείχθηκε νικήτρια στα 2.000 μ. στιπλ με 6.54.90, επίδοση, που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ και θα της έδινε το δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, αν κι εφόσον διεξαγόταν. Η νεαρή δρομέας κατάφερε να πάρει τη νίκη στα τελευταία μέτρα και να αφήσει στη δεύτερη θέση την Νικολέτα Ραφαϊλάκη (ΑΟ Λασιθίου), που έτρεξε για μία ακόμη φορά φέτος την απόσταση σε επίδοση κάτω από τα επτά λεπτά, αφού τερμάτισε σε 6.59.54, επίδοση επίσης καλύτερη από το όριο για το Ριέτι. Η τριάδα στο στιπλ έκλεισε με την Κωνσταντίνα Πασπαλιάρη (ΓΑΣ Ιλισσός) με 7.28.74.

Ο Ιωσήφ Ορφανόπουλος (Ολυμπιάδα Πάτρας) συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις στη σεζόν, αφού κατάφερε να πετύχει τον πρώτο μεγάλο του στόχο και να κατακτήσει την πρώτη θέση στα 400 μ. στο πρωτάθλημα της κατηγορίας του. Ο αθλητής και γιος της Ντίνας Μπορνιβέλη κατάφερε να αντέξει μέχρι τη γραμμή τερματισμού, την πίεση του αντιπάλου του και να αναδειχθεί νικητής στην απόσταση με 50.04. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Βασίλης Ρούπακας (Πίνδαρος Θήβας), που έμεινε τελικά δεύτερος με 50.07, ενώ τρίτος με 51.09 ήταν ο νικητής της πρώτης σειράς, Γιώργος Μαρκάκης (ΓΣ Γλυφάδας). Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Λάουρα Ζενέγια έκανε ένα γρήγορο πρώτο 300άρη και τερμάτισε εύκολα στην πρώτη θέση σε 57.06. Το βάθρο των νικητριών συμπλήρωσαν οι Ελπίδα Αναστασιάδη (ΓΑΣ Υγεία Ρόδου) και Γεωργία- Μαρία Δεσπολλάρη (Απόλλων Πύργου) με 58.41 και 58.42, αντίστοιχα.

Ο Πέτρος Πούλης (Κερκυραϊκός ΓΣ) ήταν ο μεγάλος νικητής στη σφαιροβολία των Ανδρών Κ18 με βολή στα 16,91 μ. στην πέμπτη του προσπάθεια. Ο Γιάννης Καρυωτάκης (ΑΟ Κύδων) ξεκίνησε τον αγώνα του με 16,56 μ., συνέχισε με 16,61 μ., ωστόσο δεν κατάφερε να αντιδράσει στο 16,91 μ. του αντιπάλου του κι έμεινε δεύτερος με 16,89 μ. στην τελευταία του βολή. Ο Θανάσης Ζάραγκας (ΑΟ Γλυφάδας Πάνθηρες) έκλεισε την τριάδα με 16,45 μέτρα.

Ο 17χρονος Τζερμάια Ογουόμπε (ΓΑΣ Ιλισσός) αναδείχθηκε νικητής στα 100 μ. 11.12 (0,3) και επιβεβαίωσε την καλή αγωνιστική του κατάσταση. Ο Αντώνης Τζιαμπίρης (ΦΣΚΑ Κοζάνης) ήταν δεύτερος με 11.20 (0,3) και ο Βασίλης Βομπός (ΑΣ Αθλος Άρτας) τρίτος με 11.26 (-0,9).

Η Νικολέτα Μιχαηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), η νεαρότερη από τις αθλήτριες που πήραν θέση εκκίνησης στον τελικό του ύψους, αναδείχθηκε νικήτρια στο αγώνισμα με 1,65 μ., ύψος στο οποίο κρίθηκαν όλα τα μετάλλια. Η 14χρονη αθλήτρια πέρασε με την πρώτη όλα τα ύψη που δοκίμασε κι έτσι απέκτησε το πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Ο πήχης στη συνέχεια τοποθετήθηκε στα 1,70 μ., ύψος που δεν κατάφερε να ξεπεράσει καμία από τις αθλήτριες που δοκίμασαν. Δεύτερη ήταν η Ζωή- Χαρά Χαραλαμπίδου (ΟΦΚΑ Φίλιππος Γιαννιτσών) και τρίτη η Μελίνα Δούδαλη (ΣΚΑ Χολαργού).

Ο Παναγιώτης Ρούμτσιος (ΟΦΚΑ Σέρρες) ήταν εκείνος που κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης, αφού τερμάτισε πρώτος στα 110 μ. εμπ. σε 14.53 (-0,6), επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ. Ο νεαρός αθλητής του Παναγιώτη Γούλα πήρε από την αρχή το προβάδισμα και είχε πρόβλημα να αφήσει πίσω τους αντιπάλους του. Ο νικητής της πρώτης τελικής σειράς Θανάσης Γεραμπίνης (Αθ. Ακαδημία Άτλας Β.) κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 14.79 (-0,3) και ο Αλέξανδρος Μπεσσοννύ (ΦΓΣ Σπάρτης) με 15.03 (-0,3).

Η Χαβά Ντέλιου (ΟΦΚΑ Ροδιονίκες) αναδείχθηκε νικήτρια στα 100 μ. εμπ. των κορυφαίων με 14.53 (-1,9), επίδοση καλύτερη από αυτή με την οποία ταξίδεψε στη Λάρισα. Άτυχη στάθηκε η Σαββίνα Οικονομοπούλου (ΑΟ Ρόδου Σταματίου), που παρά το ότι ήταν η αθλήτρια με την κορυφαία επίδοση πριν την έναρξη της κούρσας, δεν κατάφερε να τερματίσει. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ελιμπιόνα Ζενέγια (ΑΟ Ρόδος Σταματίου) με 14.53 (-1,9) και το χάλκινο η Αλκυόνη Ζαροκώστα (Αμεινίας Μεσογείων) με 14.78 (0,3).

Στα 1.500 μ. των Αγοριών πρώτος ήταν ο Πέτρος Παπαιωάννου (ΑΟ Γλυφάδας Πάνθηρες) με 4.08.42 και ακολούθησαν ο Δημήτρης Γκαντάτσιος (ΓΕΗ) με 4.09.75 και ο Ορφέας Ιωάννου (ΑΓΣΙ) με 4.09.98. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των κοριτσιών νικήτρια ήταν η Αλκηστις Γκιβιζίνη (Βεργίνα) με 4.40.20. Η νεαρή δεν επέτρεψε στις αντιπάλους της να την απειλήσουν, αφού ο τερμάτισε σχετικά εύκολα πρώτη κι άφησε πίσω της τις Ελένη Οικονόμου (Πελασγός Λάρισας) με 4.46.82 και στην τρίτη την Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη (Σχολή Μωραίτη) με 4.47.65.

H Δέσποινα Φιλιππίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) μπορεί να μην πέτυχε αυτή τη φορά βολή πάνω από τα 50,00 μ., ωστόσο πέτυχε τον βασικό της στόχο δτη διοργάνωση, που ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η νεαρή είχε καλύτερη βολή στα 48,59 μ., που ήταν αρκετή για να της δώσει τη νίκη έναντι των Θεοδώρα Παπαδοπούλου (ΟΠΘ) και Ιωάννα Αραμπατζή (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης) που ακολούθησαν με 42,56 μ. και 41,16 μ., αντίστοιχα. Πέντε συνολικά αθλήτριες ολοκλήρωσαν τον αγώνα τους με βολές πάνω από τα 40,00 μέτρα.

Ωραία κούρσα έγινε στα 2.000 μ. στιπλ με τους προπορευόμενους αθλητές να πηγαίνουν παρέα μέχρι το τέλος. Ο Αλέξανδρος Θυμιανόπουλος (Εσπερος Λαμίας) ήταν εκείνος με τις περισσότερες δυνάμεις και το καλύτερο φίνις και κατ΄επέκταση ο νικητής της απόστασης με 6.12.49 και ακολούθησαν πίσω του οι Κώστας Μακαρές (Εσπερος Λαμίας) με 6.12.74 και ο Γιώργος Παπαφιλίππου (Φιλαθλητικός Μυτιλήνης) με 6.12.81. 

Ο Σπύρος Καραλής (ΟΣΦΠ) πραγματοποίησε καλή εμφάνιση και πήρε τη νίκη στο τριπλούν με 15,01 μ. με νέο ατομικό ρεκόρ. Ο νεαρός θα αγωνιστεί και στο μήκος, όπου θα επιδιώξει να κατακτήσει ένα ακόμη μετάλλιο. Δεύτερος στον σημερινό αγώνα ήταν ο Σωρήτης Λεοντίδης (Ορίων Καρδίτσας) με 14,56 μ. και στην τρίτη ο Κώστας Πάντσιος (ΠΑΣ Ρήσσος Κομ.) με 14,52 μ.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου (ΠΓΣ) ξεπέρασε τα 4,60 μ. και κατέλαβε την πρώτη θέση στο επί κοντώ, αφήνοντας πίσω του τον Εμμανουήλ Τεοντοσίου (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) με 4,50 μ. και στην τρίτη τον Γιάννη Ντούρο (ΑΣ Αρης) με 4,20 μέτρα.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με τα 5.000 μ. βάδην Κοριτσιών, εκεί όπου η Αναστασία Αντωνοπούλου (ΓΑΣ Ικαρος) έφτασε εύκολα στη νίκη διανύοντας την απόσταση σε 24.40.74, επίδοση καλύτερη από το ατομικό της ρεκόρ και μια…ανάσα από το όριο για το Ριέτι (24.40.00). Η νεαρή αθλήτρια του Ηλία Γκαραβέλα από την αρχή επέλεξε να δώσει το δικό της ρυθμό στην κούρσα, δεδομένο του ότι καμία από τις υπόλοιπες αθλήτριες δεν έδειχνε να μπορεί να την ακολουθήσει. Η  Χρυσάνθη Αρβανιτάκου (Φωκιανός Καρδίτσας) ήταν δεύτερη με 26.10.68 και η Μαρία- Μυρτώ Τσιμιγκάτου (Ολυμπιάδα Πάτρας) τρίτη με 26.19.21.

Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων

Βαθμολογία Α΄ημέρα

Δείτε τους αγώνες σε Livestreaming

Κατεβάστε την εφαρμογή