Παγκοσμίου επιπέδου σφυροβολία από…την κορυφή έως την βάση


Δεν είναι πρώτη φορά που ένα αγώνισμα στη χώρα μας είναι “γεμάτο” από ποιοτικούς αθλητές διαφορετικών ηλικιών, ωστόσο είναι πρώτη που ένα αγώνισμα διαθέτει – την ίδια χρονική περίοδο- αθλητές με επιδόσεις παγκόσμιας ακτινοβολίας, από την βάση έως την κορυφή.

Και αυτό δεν είναι άλλο από τη σφυροβολία Ανδρών, στο οποίο έχουν ξεχωρίσει οι επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου που πέτυχαν οι αθλητές μας στους αγώνες που διεξήχθησαν.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης σηκώνει στις πλάτες του το αγώνισμα τα τελευταία χρόνια. Με βολές σταθερά πάνω από τα 75,00 μ. και με την ικανότητα να κυνηγήσει επιδόσεις πέραν των 78,00 μ. αποτελεί τον συνεπέστερο και αποτελεσματικότερο σφυροβόλο, που διέθετε η χώρα μας, μετά την εποχή κυριαρχίας του προπονητή του, Αλέξανδρου Παπαδημητρίου.

Ο 26χρονος έχει πλέον συνοδοιπόρο του, τον συντοπίτη του Χρήστο Φραντζεσκάκη. Ο νεαρός αθλητής από φέτος ανήκει στην κατηγορία Κ23, ωστόσο δείχνει πως δεν θα έχει κανένα θέμα να διακριθεί σε εκείνη των Ανδρών. Ο συναγωνισμός ανάμεσα στους δύο είναι σίγουρο πως θα φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αφού θα τους δώσει το κίνητρο για επιπλέον δουλειά.

Οι δυο ρίπτες βρίσκονται από καιρό σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Αναστασάση να φιγουράρει στην 18η θέση της ολυμπιακής κατάταξης και τον Φραντζεσκάκη στην 27, με 32 αθλητές να παίρνουν την πρόκριση για τους Αγώνες του Τόκιο.

Η κορυφή του αγωνίσματος στη χώρα μας δεν είναι η μόνη που διεκδικεί τις διακρίσεις. Του εναντίου. Τόσο στην κατηγορία Κ20 όσο και σε εκείνη των Κ18 θα διεκδικούσαμε φέτος – αν η πανδημία δεν είχε παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα της- μετάλλια και διακρίσεις.

Ο έφηβος Ορέστης Ντουσάκης ακολουθεί τα βήματα των Φραντζεσκάκη και Αναστασάκη και με 73,80 μ. είναι ο έκτος αθλητής φέτος στον κόσμο στην κατηγορία Κ20. Στην ίδια κατηγορία, υπάρχει και ο Θοδωρής Ζιώγας, που μπορεί να μην ξεκίνησε με τα μέτρα που ήθελε τη χρονιά (σημείωσε 68,09 μ. στη Θεσσαλονίκη), ωστόσο έχει ατομικό ρεκόρ 71,91 μ. και προοπτικές να πάει υψηλότερα.

Ο Νικόλας Πολυχρονίου αποτελεί αυτή τη στιγμή το Νο1 στην κατηγορία Κ18, αφού είναι ο κορυφαίος της ηλικίας του παγκοσμίως με 79,52 μ. στην Τρίπολη, λίγες ημέρες από το 78,84 μ., του Αγίου Κοσμά. Ο αθλητής, ο οποίος γυμνάζεται με τον πατέρα του Χρήστο έχει μπροστά του το χρόνο να δουλέψει σωστά και να βάλει τις βάσεις για μια λαμπρή καριέρα. Το σίγουρο είναι πως ο νεαρός με τις σημερινές του επιδόσεις θα μπορούσε να διεκδικήσει τη διάκριση σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της ηλικίας του. Εξίσου αποτελεσματικός είναι και ο Γιάννης Κορακίδης, που στους διασυλλογικούς αγώνες πέτυχε 74,72 μ., που είναι η δεύτερη επίδοση στον κόσμο, πίσω από αυτή του Πολυχρονίου.

Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

Έτος γέννησης: 1994
Ατ. /Φετ.ρεκόρ: 77,72 μ./75,55 μ.
Προπονητής: Αλέξανδρος Παπαδημητρίου
Θέση στην παγκόσμ κατ. 11η

Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

Έτος γέννησης: 2000
Ατ. /Φετ.ρεκόρ: 76,67 μ./74,57 μ.
Προπονητής: Κωστής Παπαμαρκάκης
Θέση στην παγκόσμ κατ.: 16η

Ορέστης Ντουσάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

Έτος γέννησης: 2002
Ατ. /Φετ.ρεκόρ: 73,80 μ./73,80 μ.
Προπονητής: Κωστής Παπαμαρκάκης
Θέση στην παγκόσμ κατ.: 6η

Θοδωρής Ζιώγας (ΓΑΣ Νιγρίτας Βισάλτης)

Έτος γέννησης: 2002
Ατ. /Φετ.ρεκόρ: 71,91 μ./68,09 μ.
Προπονητής: Πασχάλης Γκουγκούδης
Θέση στην παγκόσμ κατ.:21η

Νικόλας Πολυχρονίου (ΑΕΚ)

Έτος γέννησης: 2003
Ατ. /Φετ.ρεκόρ: 79,52 μ./79,52 μ.
Προπονητής: Χρήστος Πολυχρονίου
Θέση στην παγκόσμ κατ.: 1η

Γιάννης Κορακίδης (ΓΣ Μανδρών)

Έτος γέννησης: 2003
Ατ. /Φετ.ρεκόρ: 74,72 μ.
Προπονητής: Γιάννης Χρίστουγλου
Θέση στην παγκόσμ κατ.: 2η

Πανελλήνια ρεκόρ
Άνδών 80,45 μ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου
Κ23 77,08 μ. Μιχάλης Αναστασάκης
Κ20 (6κ.) 84,22 μ. Χρήστος Φραντζεσάκης
Κ18 (5κ.) 80,15 μ. Χρήστος Φραντζεσάκης

Κατεβάστε την εφαρμογή