Συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου στην ΕΡΑ σπορ

Στην ΕΡΑ Σπορ και την εκπομπή του δημοσιογράφου Μάκη Τσίλκου, μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης (10/10) ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.

Σε μια 20λεπτη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει πολλά από τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό στίβο, τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και για τη συνεργασία με τον Υπουργό Αθλητισμού.

Αναλυτικά

Για τον Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό:
“Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τους ευχαριστούμε. Σε μια χώρα που δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε εύκολα, ο ΑΜΑ έχει πετύχει να δημιουργήσει εκτεταμένη και αποτελεσματική συνεργασία, ανάμεσα στους φορείς, την τροχαία, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, το ΕΚΑΒ τις ένοπλες δυνάμεις, τους Δήμους της μαραθώνιας διαδρομής, τους συλλόγους δρομέων, στις ΜΚΟ, τους χορηγούς, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, τους  δρομείς. Ο ΑΜΑ είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα που η συνεργασία πετυχαίνει.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο ημέρες αφού ο αγώνας των 10χλμ. πραγματοποιείται φέτος το απόγευμα του Σαββάτου. Απόφαση που υλοποιείται μετά από σκέψη και μελέτη χρόνων και αποσκοπεί στο να υποδεχθούμε περισσότερους δρομείς στα 10χλμ, αλλά και να ελευθερώσουμε χώρο και χρόνο, που αφήνει η διεξαγωγή του 10αριού, προκειμένου να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε 2.000 περισσότερους δρομείς στην κλασική διαδρομή και πλέον θα έχουμε 20.500 διαθέσεις θέσεις, που θα καλυφθούν.

Το δεύτερο που έχει να κάνει με τις φετινές καινοτομίες είναι το νέο μετάλλιο για το οποίο δεν μπορώ να πω πολλά, καθώς θα γίνει παρουσίαση το επόμενο διάστημα. Είναι εντυπωσιακό και είμαστε ενθουσιασμένοι. Έχει μια λογική αυτό το μετάλλιο που θα κρατήσει οχτώ ολόκληρα χρόνια και συμπράττουν στον σχεδιασμό του, οχτώ πολύ σπουδαίοι και γνωστοί Έλληνες εικαστικοί. Είμαι βέβαιος πως σύντομα θα αποκτήσει συλλεκτική αξία.

Παράλληλα φέτος ξεκινάμε μία ημέρα νωρίτερα όλο το πρόγραμμα, ακριβώς γιατί πρέπει να υποδεχθούμε νωρίτερα τους 60.000 δρομείς σε όλους μας τους αγώνες και τέλος η η τέταρτη καινοτομία της φετινή διοργάνωσης είναι ότι διευρύνουμε τόσο το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευθύνης, άλλωστε ο χορηγός από φέτος στα 5χλμ. είναι η coca cola με το πρόγραμμα ZERO WASTE FUTURE το οποίο αποσκοπεί σε έναν Μαραθώνιο δίχως απορρίματα, όσο και το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, στο οποίο δραστηριοποιούνται όλοι μας οι χορηγοί, με μεγαλύτερο όλων της ΟΠΑΠ ΑΕ και την ανακαίνιση των νοσοκομείων.

Ο ΑΜΑ προσφέρει εντυπωσιακό city break στην Αθήνα και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για την αγορά και της πόλης και της Αττικής, για την ελληνική οικονομία, για την εικόνα της χώρας. Αναμένουμε 12.500 ξένους δρομείς, αν προσθέσουμε και τους συνοδούς τους, μιλάμε για ένα μεγάλο νούμερο σε εκτός τουριστικής περιόδου εποχή. Στόχος όλοι αυτοί να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για τον αγώνα όσο και για την πόλη. Το τετραήμερο της δράσης στην Αθήνα θα βρίσκονται και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του μαραθωνίου της Ντόχα, προκειμένου να βραβευθούν από την AIMS. Χάρη στο Γκαλά της AIMS, ο αγώνας έχει διεθνή χαρακτήρα”.

Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
“Οι συνθήκες στο στάδιο ήταν ελεγχόμενες και αυτό βοήθησε στο αποτέλεσμα. Ήταν υπερθέαμα από πλευράς επιδόσεων σε πάρα πολλά αγωνίσματα. Οφείλω ωστόσο να πω πως υπήρξαν άλλα δεδομένα που δεν ικανοποίησαν κανέναν. Κανέναν δεν ικανοποιούν τα άδεια στάδια, αλλά και οι ώρες που διεξήχθησαν οι αγώνες στα εκτός σταδίου αγωνίσματα.
Σέβομαι ότι όλες οι χώρες θέλουν να αναλάβουν μια μεγάλη διοργάνωση, αλλά σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις αγωνίσματα εκτός σταδίου θα πρέπει να αποχωρίζονται από τον κύριο κορμό και να πραγματοποιούνται αλλού ή στον ίδιο τόπο σε άλλο χρόνο. Να τονίσω στα θετικά τον τρόπο που έγινε το Πρωτάθλημα ώστε τα σύνθετα να τα παρακολουθήσει κανείς πληρέστερα και καλύτερα”.

Για τους αθλητές που αγωνίστηκαν εκτός σταδίου στη Ντόχα

“Στο διοικητικό συμβούλιο, αποφασίσαμε οι Παπαμιχαήλ, Πριβιλέτζιο και Ντρισμπιώτη να έχουν ειδική μεταχείριση την επόμενη χρονιά, ακριβώς γιατί οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ντόχα δεν θα τους επέτρεπαν να κυνηγήσουν τις επιδόσεις που θα τους βοηθούσε να μπουν στις κατηγορίες σχεδιασμού της νέας χρονιάς. Ωστόσο εκτιμώντας την προσπάθεια τους και επιθυμώντας να τους έχουμε και τη νέα χρονιά στους ολυμπιακούς και το Ευρωπαϊκό θα στηρίξουμε την προσπάθεια τους με αυτό τον τρόπο. Η Αγγελική Μακρή κατάφερε να μπει στον σχεδιασμό με βάση την θέση της στα 50χλμ. βάδην”.

Για τις σχέσεις με το Υπουργείο Αθλητισμού
“Οι σχέσεις με το Υπουργείο είναι πάρα πολύ καλές, ωστόσο δε σημαίνει πως συμφωνούμε πάντα, έχουμε ειλικρινή συνεργασία και για αυτό πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους κι εμείς κι ο κύριος Αυγενάκης. Έχουν γίνει πολλά πράγματα τους τρεις μήνες διακυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν σημεία που δεν έχουμε ταυτόσημη άποψη και θεωρούμε υποχρέωση μας να τα επισημαίνουν, όπως επίσης και να παροτρύνουμε σε πιο γρήγορη κίνηση ειδικά στο θέμα των υποδομών, που συνδέεται με την ολυμπιακή προετοιμασία. Πιστεύω η συνεργασία θα συνεχίσει να κινείται σε καλά επίπεδα όπως συμβαίνει σήμερα με τις συμφωνίες μας και τις διαφωνίες μας, άλλωστε η σύνθεση προκύπτει μέσα από θέσεις και αντιθέσεις. Δεν έχουμε διαφορετική άποψη για θέματα αγωνιστικά και προετοιμασίας, άλλη άποψη έχουμε στο ΣΕΓΑΣ για κάποια σημεία του Νόμου. Ο κ. Αυγενάκης έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης για το στάδιο της Παιανίας, λύση που δεν μπορεί να βρεθεί σύντομα. Ωστόσο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο Παιανίας καταλήξαμε στον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και αυτό είναι σημαντικό. Είναι εξίσου σημαντικό ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος που κινείται από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποκτήσει κονδύλι αποκλειστικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν προλαβαίνουν να υλοποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν, όπως το να έχουμε καλύτερο ελαστικό τάπητα σε κάποια στάδια στη διάρκεια της σεζόν”.

Για την απωλεία πιστοποίησης του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ:
“Προκύπτουν πρακτικά προβλήματα, τα δείγματα πλέον θα πρέπει να πηγαίνουν στο εξωτερικό για ανάλυση. Έχουμε συζητήσει με τον κ. Αυγενάκη την ανάγκη οι έλεγχοι να καλύπτονται σε ένα βαθμό από την ίδια την Πολιτεία κι από εκεί και πέρα όποια ομοσπονδία, όπως κάνει ο ΣΕΓΑΣ, ζητά πρόσθετους ελέγχους να επιβαρύνεται το κόστος . Παράδοξο να είναι κάποιος ελεγχόμενος ταυτόχρονα να χρηματοδοτεί τους ελέγχους. Δηλαδή αν δεν χρηματοδοτούσαμε τους ελέγχους δεν θα γίνονταν ποτέ; Η εκτίμηση μου είναι ότι θα προχωρήσει θετικά η πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση”.

Για τη συνεργασία με την ΕΟΕ:
“Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. Η ΕΟΕ στηρίζει οικονομικά τους αθλητές και τις αθλήτριες που έπιασαν τα όρια, και ανακοίνωσε ήδη την κάλυψη προπονητικών πλάνων για αθλητές που διεκδικούν την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες”.

Για την προετοιμασία της εθνικής μας στην Ιαπωνία
“Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε και προχώρησε στην συμφωνία με προπονητικό κέντρο στην Ιαπωνία, όπου οι αθλητές μας θα μεταβούν πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ζήσουν και θα προπονηθούν εκεί για να εγκλιματιστούν στις συνθήκες και φυσικά να πραγματοποιήσουν το τελευταίο κομμάτι τις προετιμασίας τους”.

Κατεβάστε την εφαρμογή