Γενική Συνέλευση ΣΕΓΑΣ.Απόλυτη στήριξη από τα Σωματεία

Με μεγάλη προσέλευση των εκπροσώπων Σωματείων-Μελών του ΣΕΓΑΣ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο στο Λουτράκι.

Στη διαδικασία συμμετείχαν 154 εκπρόσωποι σωματείων οι οποίοι ομόφωνα ενέκριναν στις ψηφοφορίες, την έκθεση πεπραγμένων του ΔΣ, τον οικονομικό και ταμειακό απολογισμό εσόδων-εξόδων, την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής του 2018 απαλλάσσοντας την Διοίκηση από κάθε διαχειριστική ευθύνη ενώ ομόφωνη επίσης ήταν και η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019.

Στη αρχή της συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την απώλεια ανθρώπων που πρόσφεραν στην οικογένεια του στίβου από διάφορα πόστα και έφυγαν από κοντά μας το προηγούμενο διάστημα: Γιώργος Κατσιμπάρδης , Γιάννης Σκορδίλης, Γιώργος Μεσημέρτζης, Αλέκος Φρούσιος, Στέφανος Καράμπελας, Χρήστος Πιερράκος, Βασίλης Σακελαράκης, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Βασίλης Αγοραστός, Γιώργος Γεροκώστας, Γιάννης Καραχάλιος, Αγγελος Κοκκώνης, Κώστας Σκαφίδας.

Ευχάριστες στιγμές στην Συνέλευση του Λουτρακίου η παρουσία παλαιών πρωταθλητών να συνεχίζουν να είναι κοντά στον στίβο, αυτή τη φορά με διαφορετική ιδιότητα, των εκπροσώπων Συλλόγων. Έτσι μεταξύ άλλων έδωσαν το παρόν οι Χάρης Παπαδιάς, Αλέξης Αλεξόπουλος, Άγγελος Παυλακάκης και Χριστίνα Δέσκου.

Επίσης η μεγάλη παρουσία γυναικών ήταν κάτι που σχολιάστηκε ευμενώς με παραλληλισμό για την εκπροσώπηση γυναικών στα ψηφοδέλτια σύμφωνα με τον νέο νόμο. Σε αυτό το κλίμα και η σύνθεση του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης με την Φωτεινή Παπαδάκη, τον Τάσος Φουντούκης και τον Βασίλη Ζήκο που προήδρευσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στην ομιλία του για τον Διοικητικό απολογισμό τόνισε:

«Αγαπητοί φίλοι, σας χαιρετίζω και σας καλωσορίζω που αυτό το Ανοιξιάτικο τριήμερο (λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου) μετέχετε στις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης. Το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Αγωνιστικά η καλύτερη εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Αφού κατακτήσαμε 100 μετάλλια, καταρρίφθηκαν 48 πανελλήνια ρεκόρ, είχαμε πληθώρα εισαγωγής αθλητριών και αθλητών μας σε τελικούς σε μεγάλες διοργανώσεις δείχνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα και θέλω εδώ να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου σε αθλητές, σωματεία, γονείς, προπονητές, εργαζομένους, συνεργάτες και γενικά σε όλο το οικοδόμημα του ΣΕΓΑΣ.

Στον αναπτυξιακό τομέα είχαμε σημαντική αύξηση νέων εγγραφών και εκδόθηκαν 9.500 νέα δελτία, είχαμε επίσης αύξηση συμμετοχών στα πρωταθλήματα και ιδιαίτερα μικρών κατηγοριών. Σε τοπικό επίπεδο χάρις στις προσπάθειες των σωματείων και των ΕΑΣ καταφέραμε να έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση στην κοινωνία, στον Μαραθώνιο αυξήθηκαν οι συμμετοχές και θα σταθώ περισσότερο στην ανάδειξη νεαρών αθλητών και αθλητριών που δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον..

Σε διοικητικό επίπεδο καταφέραμε να στηρίξουμε του θεσμούς, τα σωματεία και παρά τις δυσκολίες καλύψαμε τις μετακινήσεις, συνεχίσαμε τις δράσεις σε διάφορες άλλες προτεραιότητές μας, όπως στη λειτουργία των ξενώνων , τα σεμινάρια , τις προπονητικές συγκεντρώσεις, τις υποτροφίες που τις αυξήσαμε ενώ το 2018 σε 101 γιατί μας ενδιαφέρει οι πρωταθλητές μας να πρωταγωνιστούν και στην κοινωνία και γι αυτό στηρίζουμε την διπλή καριέρα, για την ένταξη των πρωταθλητών στην επαγγελματική και την κοινωνία.

Στο ζήτημα των υποδομών μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του προγράμματος «Φιλόδημος για τον Αθλητισμό» ενώ παράλληλα δυστυχώς δεν έχουμε καμία εξέλιξη στο θέμα του κλειστού της Παιανίας. Θα πρέπει να τονίσω επίσης τις προσπάθειές μας για τον εξοπλισμό του Πανθεσσαλικού Σταδίου και ήδη είναι στη διάθεσή μας ενώ έχουμε προγραμματίσει εκεί και αγώνα».

Για τον νέο αθλητικό νόμο ο κ Παναγόπουλος τόνισε ότι «είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ενώ για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο ο ΣΕΓΑΣ κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των δρομέων ενώ είναι θετικό που θεσμοθετήθηκε και η Ομοσπονδία μας πλέον θα δίνει τη σχετική άδεια διεξαγωγής τηρώντας όλους τους κανονισμούς».

«Σίγουρα δεν τα κάναμε όλα και σίγουρα δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι όλα έγιναν καλά. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και σας καλώ να συνταχθούμε για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα» είπε ο πρόεδρος Κώστας Παναγόπουλος κλείνοντας την ομιλία του.   

Ο κ Σεβαστής

Στη συνέχεια από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Γενικός Γραμματέας τους ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής τόνισε την θετική εξέλιξη από τα έσοδα για την έκδοση των δελτίων,  τα οποία είναι σημαντική βοήθεια προς τις ΕΑΣ και οι οποίες θα πρέπει, τα έσοδα, να τα απορροφούν και να τα χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή αθλητικού έργου.

«Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες της Ομοσπονδίας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι αγώνες σε δημόσιο δρόμο είναι ως ένα μεγάλο βαθμό δημιούργημα του ΣΕΓΑΣ με τις προσπάθειες αναβάθμισης που κατέβαλε για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο , τη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου και του θεσμού του Run Greece όπου χιλιάδες δρομείς μετέχουν με απόλυτη ασφάλεια και κάτω από ιδανικές οργανωτικές συνθήκες».

«Στη χώρα μας γίνονται 775 αγώνες με την τέλεση 900 αγωνισμάτων διαφόρων αποστάσεων και τη συμμετοχή περίπου 250.000 δρομέων  ενώ από όλες τις διοργανώσεις ανά την επικράτεια, 150 διοργανώσεις έχουν μπει στη διαδικασία έγκρισης του ΣΕΓΑΣ τις οποίες θα πρέπει να αυξήσουμε. Θα πρέπει να βάλουμε τάξη σε όλες αυτές τις δραστηριότητες γιατί επηρεάζουν και τις αθλητικές επιδόσεις σε επίσημα αγωνίσματα  καθώς και στον συντονισμό των αγώνων στο καλεντάρι. Η Ομοσπονδία πρέπει και επιβάλλεται να είναι παρούσα στις διοργανώσεις των αγώνων δρόμων με τους επί μέρους φορείς (ΕΑΣ, Σύλλογοι) για την καλή και νόμιμη διεξαγωγή των αγώνων» τόνισε ο κ Σεβαστής.  

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ Σεβαστής ανέφερε ότι «ο ΣΕΓΑΣ έχει επιβιώσει και είναι σε αναπτυξιακή τροχιά κυρίως γιατί προγραμματίζουμε έγκαιρα σε όλες τις δομές και τις επιμέρους δραστηριότητες της Ομοσπονδίας».  

«Σχετικά με τον νέο αθλητικό νόμο, θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω αποσπασματικό αλλά με παρεμβάσεις μας αφαιρέθηκαν αρκετές από τις αρχικές διατάξεις και στη συνέχεια εισακούστηκαν προτάσεις μας που τελικά ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο. Υπάρχουν όμως και θετικά σημεία, όπως είναι οι διατάξεις για την οργάνωση των αγώνων σε δημόσιο δρόμο, κάτι που ικανοποιεί ένα  πάγιο αίτημα του ΣΕΓΑΣ, οι αποσπάσεις των δημοσίων υπαλλήλων που μετέχουν στα Διοικηικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, όπως επίσης και σε άλλα ζητήματα που δεν εισακούστηκαν πλήρως οι παρατηρήσεις μας όπως για παράδειγμα για το εκλογικό σύστημα και την ποσόστωση της συμμετοχής των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια που είναι μεν στη θετική κατεύθυνση αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν”.

Στη συνέχεια ο κ Σεβαστής αναφέρθηκε σε μια σειρά διοικητικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί ο ΣΕΓΑΣ. «Αυτή η διετία είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε το πρωτάθλημα των εθνικών ομάδων με στόχο την παραμονή μας στην σούπερ λίγκα, έχουμε να διαχειριστούμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα που είναι το φθινόπωρο και θα έχουμε μια μεγάλης διάρκειας αγωνιστική ετοιμότητα των αθλητριών και αθλητών μας, και βέβαια τον προγραμματισμό μας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο αλλά και τη διαχείριση σχετικά με τις αγωνιστικές και άλλες οργανωτικές αλλαγές που θα γίνουν» είπε ολοκληρώνοντας ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ.    

Εκκαθάριση Μητρώου Σωματείων

Στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης τέθηκε η μη διαγραφή 8 Σωματείων από τα 46 που  τίθενται προς διαγραφή σύμφωνα με τον νόμο όσο και το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε να ΜΗΝ διαγραφούν από το Μητρώο Σωματείων Μελών της Ομοσπονδίας τα εξής 8 Σωματεία:  ΠΑΟ Καλαμπακίου, ΑΓΕΜΣ Σπάρτακος, ΓΣ Χαριλάου ο Μακεδών, ΑΠΣ Αρένα Τούμπας, ΓΑΣ Κορησού, ΣΚΑ Μετεώρων, ΑΟ Βάρης ο Ανάργυρος, ΑΟ Αχαΐας η Γαλήνη.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και μετά από ψηφοφορία διαγράφτηκαν τα παρακάτω Σωματεία:

ΣΑΒ Ορφέας Νέου Σκοπού, ΕΟΣ Ροδολίβους, ΑΟ Θράκης, Αλέξανδρος ΑΣ, ΓΣ Ευόσμου, ΑΓΣ Δίας Σοχού, ΓΑΣ Αμπελοκήπωνς Μενεμένης, ΠΑΟ Νεάπολης, ΑΣ Κραταιός Θεσσαλονίκης, ΓΠΣ Καλλίπολη, ΦΕΣ Σκύδρας ο Αριστοτέλης, ΓΟ Καστοριάς, ΑΟ Πευκοφύτου Μανιακών, ΑΓΣ Κερκύρας Ερμής, ΓΣ Κέρκυρας, ΦΣ Αστέρας Πρέβεζας, ΓΣ Αλμυρού, ΓΣ Καρδίτσας, ΦΣ Αμπελώνας, Παντρικαλινός ΑΣ, Πανευβοϊκός ΓΣ, ΟΦΚΑ Νέας Αρτάκης, ΑΓΕ Βοιωτίας, ΑΣ Σπάρτακος Φωκίδας, ΑΣ Αετοί Διρφύων, ΑΟ Δρομέας Αμαρουσίου, Ποσειδώνας Λευρεωτικής Μεσογαίας, ΓΣ Δροσιάς, ΓΣ Ερμής Ελευσίνας, ΑΣ Χατζηκυριάκειου Ποσειδών, Υπερίωνας ΑΣ Χαϊδαρίου, Αρης Αιγάλεω ΓΣ, ΑΓΟ Γρηγόρης Λιακατάς, ΟΦΚΑ Προμηθέας Πάτρας, ΓΣ Ερμής Πύργου, ΓΣ ο Πανθυρεατικός, ΑΣ Σύρου Ποσειδών, ΑΜΣ Φιλωτίου Νάξου Ζεύς.

Τροποποίηση διατάξεων εγγραφών-μετεγγραφών.

Μετά από συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ψηφοφορία έγιναν αλλαγές στην εγκύκλιο εγγραφών-μετεγγραφών οι οποίες μετά την έγκρισή τους από την ΓΓΑ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ.    

Κατεβάστε την εφαρμογή