Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν τις δυνατότητές σας στη χρήση του ιστοτόπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Παρακαλώ πατήστε στο κουμπί παρακάτω:

Εκτύπωση
 

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί περιγράφει τις υποχρεώσεις των αθλητριών και αθλητών του Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ (πρώτης, δεύτερης,  τρίτης κατηγορίας και της κατηγορίας στήριξης), καθώς και των προπονητών τους.

Κανένα «σώμα» δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες. Κανόνες που πρέπει να είναι γνωστοί σε όλους τους ενδιαφερόμενους και να τηρούνται πλήρως. Μόνο αυτό διασφαλίζει τόσο την ομαλή, όσο και τη δίκαιη λειτουργία του. Έτσι, οι παροχές  και η γενικότερη υποστήριξη (οικονομική και άλλη) αθλητριών / αθλητών και προπονητών, προϋποθέτει την τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας Εθνικών Ομάδων.

Αυτή ακριβώς είναι η πρόθεση και η δέσμευση της διοίκησης και του προπονητικού επιτελείου του ΣΕΓΑΣ. Γνωστοί σε όλους και ξεκάθαροι κανόνες, που θα τηρούνται από όλες και όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς παρεκκλίσεις.

Οι κανόνες αυτοί παρουσιάζονται παρακάτω.

 

Α. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ–ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ

ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

  

Οι αθλήτριες και αθλητές που μετέχουν στις κατηγορίες του Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1.Να αποδέχονται τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς του  αθλήματος,  το νομικό πλαίσιο της Πολιτείας που διέπει τον Αγωνιστικό Αθλητισμό, να τηρούν τις αποφάσεις του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ και τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΣΕΓΑΣ που αφορούν αυτούς σε σχέση με σε τρίτους συνεργαζόμενους και χορηγούς της Ομοσπονδίαςκαι να συνεργάζονται στενά με τους εθνικούς προπονητές και την Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού και να λειτουργούν στο πλαίσιο των οδηγιών και κατευθύνσεων τους.    

2.Να συμμετέχουν, εφόσον κληθούν, σε όλους τους αγώνες, που υπάρχει εθνική εκπροσώπηση κι αξιολογούνται από την Ομοσπονδία σαν αγώνες – στόχοι, όπως αυτοί που αναφέρονται παρακάτω:

 

• Ολυμπιακοί Αγώνες

• Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτού & Κλειστού Στίβου όλων των κατηγοριών

• Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανοικτού & Κλειστού Στίβου όλων των κατηγοριών

 • Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων  και Ευρωπαϊκό Κύπελλο Συνθέτων Αγωνισμάτων

• Παγκόσμια Κύπελλα Μαραθωνίου Δρόμου και  Βάδην

• Ευρωπαϊκά Κύπελλα Βάδην, 10.000μ &  Χειμερινών Ρίψεων

• Παγκόσμιο &   Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος

• Μεσογειακοί Αγώνες

• Βαλκανικά Πρωταθλήματα Ανοικτού & Κλειστού Στίβου, όλων των κατηγοριών

• Διεθνή meetings που διοργανώνονται στην Ελλάδα.

• Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών

 

Η μη συμμετοχή δικαιολογείται μόνο σε περίπτωση προβλήματος υγείας ή τραυματισμού, που θα βεβαιώνεται από ιατρό της υγειονομικής υπηρεσίας ΣΕΓΑΣ και μετά από έγκριση της  ΕΠΑΣ.

3.Να συμμετέχουν, εφ’  όσον κληθούν,  στις προπονητικές συγκεντρώσεις της Ομοσπονδίας (προετοιμασίας ή πριν από μεγάλες διοργανώσεις).

4. Να είναι στην διάθεση των εθνικών προπονητών και του υπεύθυνου Ομοσπονδιακού  για τις ομάδες των σκυταλοδρομιών όλων των κατηγοριών.

5. Να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τον ιματισμό που παρέχει ο ΣΕΓΑΣ  όταν συμμετέχουν σε αγώνες, στους οποίους εκπροσωπούν την εθνική ομάδα. Η υποχρέωση των αθλητών – αθλητριών να φορούν είδη της εκάστοτε χορηγού εταιρείας ισχύει όχι μόνο μέσα στους προπονητικούς και αγωνιστικούς χώρους, αλλά και καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια των αποστολών των εθνικών ομάδων, δηλαδή στα αεροδρόμια (εφόσον έχει χορηγηθεί σχετική ενδυμασία, αλλιώς πολιτική περιβολή) και κατά την αναχώρηση / άφιξη και στα ξενοδοχεία, που καταλύει η εθνική ομάδα.  Η υποχρέωση ισχύει και στις περιπτώσεις εμφανίσεων των αθλητών- αθλητριών σε εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας, όπως εορτές, βραβεύσεις, συνεντεύξεις τύπου ή συμμετοχές σε τηλεοπτικές εκπομπές, εφόσον συμμετέχουν εκπροσωπώντας την εθνική ομάδα. Εάν σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους οι αθλητές-αθλήτριες φέρουν πολιτική περιβολή, τότε μέσω αυτής δε θα πρέπει να προβάλουν αμέσως ή εμμέσως καμία άλλη εταιρεία

Διευκρινίζεται ότι γενικά απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διαφήμιση οποιουδήποτε άλλου χορηγού, πλην αυτών, που έχουν συμβληθεί με την Ομοσπονδία, σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.  Τέλος, απαγορεύεται και η με κάθε άλλον τρόπο, πέραν της εγκεκριμένης περιβολής διαφήμιση άλλων εταιρειών ή χρήση προϊόντων, όπως τατουάζ, κολιέ, σκουλαρίκια, κορδέλες και λοιπά αξεσουάρ.

Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής ή παραβίασης των παραπάνω υποχρεώσεων ο αθλητής θα τιμωρείται μα βάση τις διατάξεις του Νόμου για τον αθλητισμό και θα στερείται των εκτάκτων παροχών, που τυχόν θα δικαιούταν από τους συγκεκριμένους αγώνες, καθώς και θα επιβαρύνεται με τα ποσά των οικονομικών κυρώσεων που θα προκύψουν σε βάρος της Ομοσπονδίας, λόγω παραβίασης όρων του συμβολαίου της με τη χορηγό εταιρεία ιματισμού.  

6. Να μετέχουν κατ' υπόδειξη της Ομοσπονδίαςσε επίσημες ομαδικές φωτογραφήσεις της ίδιας ή των χορηγών τηςκαθώς και σε ετήσιες εορτές και βραβεύσεις του ΣΕΓΑΣ, συνεντεύξεις τύπου των επίσημων γεγονότων και πρωταθλημάτων του, σεμινάρια, δράσεις και γενικάενέργειες δημοσιότητας και Κοινωνικής Ευθύνης που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ.

7. Να σέβονται τους κανόνες που αφορούν την τοποθέτηση και την κατάσταση των διακριτικών αριθμών που φέρουν στην αθλητική τους περιβολή και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που παρεμποδίζουν την προβολή των οργανωτών και χορηγών του αγώνα (π.χ. δίπλωμα του αριθμού).

8. Να καταθέτουν στην Ομοσπονδία, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, του καταστατικού του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και της I.A.A.F. (άρθρο 19), τα προσωπικά συμβόλαιακαι/η απλές συμφωνίες, που συνάπτουν με εταιρείες αθλητικών ειδών και χορηγούς, πριν τα/τις υπογράψουν και χωρίς κατ' ανάγκη να αποκαλύπτουν το οικονομικό αντίτιμό τους. καθώς και να  γνωστοποιούν τους επίσημους Χορηγούς της Ομοσπονδίας στους τυχόν ατομικούς Χορηγούς τους κατά τη σύναψη των συμβάσεων τους.Αυτό απαιτείται προκειμένου να ελέγχονται και αποφεύγονται δεσμεύσεις των αθλητών προς τρίτους οι οποίες είναι σε διάσταση με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, τα καταστατικά του ΣΕΓΑΣ και IAAF, τις δεσμεύσεις του παρόντος κανονισμού και τις συμβατικές δεσμεύσεις του προγράμματος χορηγιών και μάρκετινγκ του ΣΕΓΑΣ.

9. Να έχουν ευπρέπεια συμπεριφοράς, ιδιαιτέρως όταν εκπροσωπούν τα εθνικά χρώματα και να αποφεύγουν εμφανίσεις ή παρεμβάσεις σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες δεν είναι συμβατές με το ήθος, τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, του αθλητισμού γενικά και του Αθλήματος ειδικότερα και μπορούν να προσβάλουν το φίλαθλο πνεύμα. Εφόσον υπάρξει ανάρμοστη συμπεριφορά, του θέματος θα επιληφθεί η Επιτροπή Εθνικών Ομάδων ή η Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ.

10. Να τίθενται  υπό την προπονητική καθοδήγηση Ομοσπονδιακών Προπονητών ή άλλων προπονητών της επιλογής ή της έγκρισης της ΕΠΑΣ (οι οποίο πρέπει να είναι κάτοχοι σχετικής άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος.

11. Να δηλώνουν υπεύθυνα στην ΕΠΑΣ, με την έναρξη της αγωνιστικής προετοιμασίας (Οκτώβριος), τον προπονητή με τον οποίο θα συνεργασθούν και ο οποίος θα έχει την ευθύνη του προγραμματισμού και της παρακολούθησης του προπονητικού και αγωνιστικού προγράμματός τους.

12. Αλλαγή προπονητή στη διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς, επιτρέπεται για πολύ σοβαρούς λόγους  και μόνο με την έγκριση της Ομοσπονδίας. Στην αντίθετη περίπτωση ο νέος προπονητής δε θα δικαιούται τις πάσης φύσεως παροχές της Ομοσπονδίας, που προκύπτουν από διακρίσεις του αθλητή – αθλήτριας του και περιλαμβάνονται στο σύστημα πριμοδότησης - βαθμολόγησης του ισχύοντος  σχεδιασμού.

Εφόσον υπάρξει έγκριση της Ομοσπονδίας, οι τυχόν έκτακτες παροχές («πριμ»), που θα καταβάλλονται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., θα μοιράζονται στους δύο προπονητές αναλογικά, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα που ο καθένας είχε υπό την προπονητική του επίβλεψη τον αθλητή ή την αθλήτρια.

13. Να δηλώνουν εγγράφως στην Ομοσπονδία, στην αρχή της περιόδου (1-15 Οκτωβρίου), τον εκπρόσωπο τους (manager),  εφόσον υπάρχει, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη συμμετοχή τους σε αγώνες του εξωτερικού.

14. Να ζητούν εγκαίρως και εγγράφως την έγκριση της Ομοσπονδίας  (μέσω του προπονητή τους ή του εκπροσώπου τους) για τη συμμετοχή τους σε διεθνή meetings Ι.Α.Α.F. και Ε.Α.Α.  καθώς και να δηλώνουν την συμμετοχή τους σε όλους τους αγώνες που θα κάνουν εντός της Ελλάδος. Επίσης να ενημερώνουν εγγράφως και έγκαιρα την ΕΠΑΣ όταν χρειάζεται η εξασφάλιση αδείας από την εργασία τους (υπηρεσία δημοσίου κ.α.) ή τις ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας (για τους υπηρετούντες).

15. Να βρίσκονται κάθε στιγμή στη διάθεση του ΕΣΚΑΝ και του WADA,  να ανταποκρίνονται στους κανονισμούς τους και να  υποβάλλονται, όταν τους ζητηθεί, με νόμιμη διαδικασία κλήσης,   σε ελέγχους αντί – ντόπινγκ (Doping Control), που μπορεί να διενεργηθούν από το ΕΣΚΑΝ, τον WADA, τον ΣΕΓΑΣ, την ΕΟΕ, τη ΔΟΕ και τη ΓΓΑ, με βάση τα ισχύοντα διεθνώς από την I.A.A.F. (τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι).

Σε περίπτωση άρνησης υποβολής στον έλεγχο ή θετικού δείγματος, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, ο αθλητής ή η αθλήτρια θα στερείται των παροχών του σχεδιασμού, μέχρι να λήξει ο χρόνος ποινής που θα τους επιβληθεί, αλλά και θα έχει την υποχρέωση να επιστρέψει στην Ομοσπονδία τις οικονομικές απολαβές, που έχει λάβει από την ημερομηνία έναρξης της ποινής που θα επιβληθεί.

Ειδικότερα, όσον αφορά την αποστολή των «where about’s» στην  IAAF και στο ΕΣΚΑΝ, αυτή υλοποιείται από  κάθε αθλήτρια και αθλητή με δική του αποκλειστικά ευθύνη.   

16. Να εφαρμόζουν και να σέβονται τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ξενώνων, εφόσον επιλεγούν από την ΕΠΑΣ για αν διαμένουν στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά, του Ολυμπιακού Σταδίου, ή της Θεσσαλονίκης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ομοσπονδία διακόπτει την παραμονή τους σε αυτούς.

Η παραμονή στους ξενώνες διακόπτεται επίσης, με εισήγηση της ΕΠΑΣ στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, σε αθλήτριες και αθλητές που βρέθηκε θετικό δείγμα τους σε έλεγχο doping ή που έχουν διακόψει την προπονητική τους προετοιμασία.

Διευκρινίζεται ότι δεν  επιτρέπεται η διαμονή συγγενικών και φιλικών προσώπων των αθλητών και αθλητριών στους ξενώνες της ομοσπονδίας (όπως άλλωστε και στα ξενοδοχεία στα οποία διαμένει η εθνική ομάδα). 

  17. Να υποβάλλουν πλήρη δικαιολογητικά για τις προετοιμασίες τους ή για τη συμμετοχή  τους σε αγώνες, που έχουν εγκριθεί από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, μετά από πρόταση της ΕΠΑΣ. Τα δικαιολογητικά αυτά πρέπει να είναι κάθε φορά τα νόμιμα, όπως προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία και τις προδιαγραφές που θέτει το λογιστήριο του ΣΕΓΑΣ. 

18. Να απευθύνονται στην ιατρική υπηρεσία του ΣΕΓΑΣ για οποιοδήποτε πρόβλημα τους. Η Ομοσπονδία παρέχει πλήρη ιατρική και φυσιοθεραπευτική κάλυψη μέσα από την υγειονομική της υπηρεσία στους αθλητές – αθλήτριες του σχεδιασμού, καθώς και σε  αθλητές – αθλήτριες των προεθνικών ομάδων.

 

Μετάβαση στο Εξωτερικό για ιατρικούς λόγους,   θα πραγματοποιείται μόνο όταν κρίνεται  απαραίτητη, μετά από εισήγηση της υγειονομικής επιτροπής του ΣΕΓΑΣ, σχετική πρόταση της ΕΠΑΣ και έγκριση του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ.  

 

Σε περίπτωση παραβίασης του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ η Ομοσπονδία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, μπορεί να επιπλήττει, να περικόπτει ή να αναστέλλει τις παροχές που προβλέπει η κατηγορία του σχεδιασμού στην οποία είναι ενταγμένοι αθλητές κι αθλήτριες, μετά από πρόταση της ΕΠΑΣ και αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.

 

Β. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΓΥΜΝΑΖΟΥΝ ΑΘΛΗΤΕΣ – ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές καθώς και οι προπονητές που γυμνάζουν αθλήτριες και αθλητές που μετέχουν στις κατηγορίες του Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1.Να αποδέχονται τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς του  αθλήματος,  το νομικό πλαίσιο της Πολιτείας που διέπει τον Αγωνιστικό Αθλητισμό, καθώς και να τηρούν τον Κανονισμό Λειτουργίας Εθνικών Ομάδων, να τηρούν τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και να συνεργάζονται στενά με τους εθνικούς προπονητές και την Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού και να λειτουργούν στο πλαίσιο των οδηγιών και κατευθύνσεων τους.    

2. Να συνεργάζονται στενά με τον Εθνικό Προπονητή για όλα τα θέματα που αφορούν τους αθλητές που έχουν στην ευθύνη τους. Να υποβάλουν τέλος Οκτωβρίου τον αγωνιστικό προγραμματισμό των αθλητών – τριών, που γυμνάζουν  και καθορίζουν τις περιόδους της προπονητικής προετοιμασίας τους. Ο προγραμματισμός πρέπει να είναι σύμφωνος με τους αγώνες στόχους της Ομοσπονδίας και να έχει την έγκριση του Εθνικού Προπονητή. Στην συνέχεια καταθέτει τον ετήσιο προγραμματισμό μέσω του οποίου  προσδιορίζονται οι αγωνιστικοί στόχοι για κάθε αθλήτρια και αθλητή του. Επίσης να εισηγούνται στον Εθνικό Προπονητή τη δημιουργία των καταλληλότερων συνθηκών για την σωστή προπονητική προετοιμασία των αθλητριών και αθλητών  τους, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων τους και την πραγματοποίηση των αγωνιστικών τους στόχων.

3. Να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας όσον αφορά την αγωνιστική προτεραιότητα των αθλητριών και αθλητών τους, σε σχέση με τους εκπροσώπους των αθλητών – τριών (μάνατζερ) και σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας απέναντι στους χορηγούς της. 

4. Να συμμετέχουν ενεργά, μαζί με τοις αθλήτριες και τους αθλητές τους, στις προπονητικές συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται από την Ομοσπονδία. Επίσης  να παρακολουθούν ή να διδάσκουν σε σεμινάρια, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε ομάδες δουλειάς που συγκροτεί η Ομοσπονδία για την εκτέλεση ερευνητικών η άλλων προγραμμάτων.

5. Να υποβάλουν τις αθλήτριες και αθλητές τους στις απαραίτητες μετρήσεις και ελέγχους  σε συμβεβλημένα εργαστήρια, Πανεπιστημιακά ιδρύματα και Νοσοκομεία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εθνικού Προπονητή  και με την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αιματολογικές εξετάσεις όπως αυτές καθορίζονται από την Υγειονομική  Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ.   

6. Να επιβλέπουν την επιμελή και έγκαιρη παροχή πληροφοριών (WHERE ABOUT’S) των αθλητριών και αθλητών που γυμνάζουν, να τους ενημερώνουν  και να παρακολουθούν την πιστή τήρηση των κανονισμών και των διατάξεων του Νόμου και των Κανονισμών που αφορούν την αποφυγή της φαρμακοδιέγερσης,  που έχουν θεσπιστεί από την IAAF, το ΕΣΚΑΝ και την Ελληνική Πολιτεία. Στην περίπτωση που αθλήτρια ή αθλητής που γυμνάζουν τιμωρηθεί για λήψη απαγορευμένων ουσιών ή γενικότερα για παράβαση των κανονισμών Doping Control, (όπως για ανακριβή στοιχεία «where about»), τότε θα διακόπτεται η συνεργασία και το συμβόλαιο τους με τον ΣΕΓΑΣ. Επίσης η Ομοσπονδία θα  διατηρεί το δικαίωμα να διώξει νομικά τον συγκεκριμένο προπονητή για δυσφήμηση του αθλήματος. Τέλος, σε περίπτωση τιμωρίας της αθλήτριας ή του αθλητή τους, υποχρεούνται να επιστρέψουν τυχόν απολαβές  («πριμ») που έλαβαν από την Ομοσπονδία για επιτυχίες τους.

7. Να υποβάλλουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς τον αγωνιστικό απολογισμό τους, για κάθε αθλήτρια και αθλητή που γυμνάζουν, ασχέτως αν η αθλήτρια ή ο αθλητής συμπεριλαμβάνεται η όχι στις κατηγορίες του σχεδιασμού.

Οι Ομοσπονδιακοί Προπονητές οφείλουν να απασχολούνται σε καθημερινή βάση στα Κέντρα Υψηλού Αθλητισμού Στίβου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και της περιφέρειας και να γυμνάζουν αθλήτριες και αθλητές που είναι ενταγμένοι στις κατηγορίες του σχεδιασμού και άλλων επίλεκτων, ταλαντούχων αθλητών – που θα τους ζητηθεί από την ΕΠΑΣ και τον αντίστοιχο Εθνικό Προπονητή.

Εκτός της κύριας εργασίας τους δεν έχουν άλλη απασχόληση πέραν αυτής που τους αναθέτει  η Ομοσπονδία.

Σε περίπτωση απόσπασης από την Γ.Γ.Α απαγορεύεται να έχουν άλλη απασχόληση πέραν της προπονητικής στην Ομοσπονδία ή σε Συλλόγους της Ομοσπονδίας.