Στην Αθήνα το Gala της Βαλκανικής Ένωσης του 2022, συζήτηση για ίδρυση προπονητικού κέντρου στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ΕΑ Ντόμπτι Καραμαρίνοφ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής στο Βελιγράδι
Ο πρόεδρος της ΕΑ Ντόμπρι Καραμαρίνοφ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Βελιγράδι

Στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί το Gala της Βαλκανικής Ένωσης (ABAF) του 2022, όπως αποφάσισαν να μέλη της στη διάρκεια του συνεδρίου στο Βελιγράδι, αποδεχόμενα την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Η καρδιά του ευρωπαϊκού στίβου χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτεύουσα της Σερβίας, που είναι και αυτή που θα φιλοξενήσει το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Παρουσία του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόου και του προέδρου της ΕΑ Ντόμπρι Καραμαρίνοφ έγινε το συνέδριο της ABAF, τα εγκαίνια των ανακαινισμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου θα φιλοξενηθεί το Μάρτιο το Παγκόσμιο, αλλά και το Gala των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών των Βαλκανίων.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα είχε προσκληθεί και ήταν παρούσα στο σύνολο των εκδηλώσεων. Κατά την παραμονή της στο Βελιγράδι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ντόμπρι Καραμαρίνοφ, αλλά και τον πρόεδρο της σερβικής ομοσπονδίας Σλόμπονταν Μπράνκοβιτς.

Ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στον κλασικό αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο περιείχε η κουβέντα της συνάντησης της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Μάλιστα οι δύο τους είχαν την ευκαιρία ανατρέξουν σε αναμνήσεις της δικής τους αθλητικής εποχής, όπου αμφότεροι κυριαρχούσαν σε στάδια της Ευρώπης.

Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση Σακοράφα- Καραμαρίνοφ, στη διάρκεια της οποίας μπήκαν οι βάσεις συνεργασίας για το εγγύς μέλλον σε πολλά επίπεδα. Σοφία Σακοράφα και Ντόμπρι Καραμαρίνοφ επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στη δυνατότητα ίδρυσης Βαλκανικού Κέντρου Προετοιμασίας Αθλητών Στίβου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς του κλασικού αθλητισμού στα Βαλκάνια. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΑ υποσχέθηκε ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, θα συμβάλλει στην προμήθεια του αθλητικού εξοπλισμού που θα απαιτηθεί. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί δίκτυο προπονητικών κέντρων στα βαλκάνια, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι αθλητές της Ευρώπης και να γίνονται μεικτά καμπ.

Ο πρόεδρος της WA Σεμπάστιαν Κόου με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακαρόφα και το μέλος της ΕΑ Παναγιώτη Δημάκο
Ο πρόεδρος της WA Σεμπάστιαν Κόου με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και το μέλος της ΕΑ Παναγιώτη Δημάκο

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο Κόου τόνισε πως στις αρμοδιότητες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, είναι η ενασχόληση με όλο το φάσμα της αθλητικής δραστηριότητας – πυραμίδας, από τον αθλητισμό κορυφής μέχρι και τον αθλητισμό βάσης, που περιλαμβάνει δρομείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό αναψυχής, για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και κατ’ επέκταση της υγείας τους. Η ενασχόληση αυτή είναι κύρια και μοναδική υποχρέωση των Εθνικών Ομοσπονδιών, οι οποίες διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία καθώς και αίσθημα ευθύνης στο ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Στη διάρκεια του Gala o Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε δικαίως κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων για το 2021, ενώ το αντίστοιχο βραβείο απέσπασε στις γυναίκες η επίσης αθλήτρια του μήκους, Ιβάνα Σπάνοβιτς. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή της βράβευσης του προπονητή Γιώργου Πομάσκι, ο οποίος τιμήθηκε από τον Καραμαρίνοφ, τόσο για το χρυσό μετάλλιο του αθλητή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και για την προσφορά στον κλασικό αθλητισμό των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα.

 

Ο Γιώργος Πομάσκι βραβεύτηκε από την ΑBAF για το προπονητικό του έργο
Ο Γιώργος Πομάσκι βραβεύτηκε από την ΑBAF για το προπονητικό του έργο

Στην Ελλάδα το Βαλκανικό βάδην του 2022, αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της ABAF

Το πρωί της Παρασκευής (26/11) έγινε το συνέδριο της ΑΒΑF όπου έτυχαν θετικής ανταπόκρισης οι προτάσεις του ΣΕΓΑΣ, οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση. Οι προτάσεις αφορούσαν την οριστικοποίηση των ημερομηνιών διεξαγωγής των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων στα πρότυπα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, προκειμένου να διευκολύνονται οι Εθνικές Ομοσπονδίες στην κατάρτιση του εθνικού καλενταριού, καθώς και η ενίσχυση και επιβράβευση των διοργανωτών αγώνων της σειράς World Athletics Tour/Europe από την ABAF.

Στη διάρκεια του συνεδρίου οριστικοποιήθηκε το αγωνιστικό Καλεντάρι της ABAF για το 2022 με την Ελλάδα να επιστρέφει στην ανάληψη Βαλκανικής διοργάνωσης, αναλαμβάνοντας το Πρωτάθλημα Βάδην, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί το αμέσως χρονικό διάστημα και θα είναι περίπου στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποβάλει πρόταση για ανάληψη Βαλκανικού Πρωταθλήματος στο εγγύς μέλλον

Ο Ντόμπρι Καραμαρίνοφ προέδρευσε για τελευταία φορά σε συνέδριο της ABAF, αφού αποσύρθηκε και πλέον παραμένει ως επίτιμος Πρόεδρος. Στη θέση του ως προσωρινοί πρόεδροι τοποθετήθηκαν οι μέχρι σήμερα αντιπρόεδροι της ABAF Σλόμπονταν Μπράνκοβιτς (Σερβία) και Φατίχ Συντιμάρ (Τουρκία). Δεκτό έγινε το αίτημα της Μάλτας, που αποτελεί πλέον το 22ο μέλος της Βαλκανικής Ένωσης, ενώ αποφασίστηκε πως από το 2022 στους Βαλκανικούς αγώνες, θα μπορούν να μετέχουν εκτός συναγωνισμού και αθλητές από χώρες, που δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από αίτημα που είχαν καταθέσει οι ομοσπονδίες του Ιράν και του Κιργιστάν. Στο πρόγραμμα των Βαλκανικών Αγώνων βάδην προστέθηκαν τα 35χλμ. και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών το αγώνισμα της μικτής σκυταλοδρομίας 4Χ400 μέτρα.

Τα μέλη του συνεδρίου αποφάσισαν να μην συμπεριληφθεί στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18 το αγώνισμα της Μεικτής Σκυταλοδρομίας (100μ. – 200μ. – 300μ. – 400μ.), καθώς το συγκεκριμένο Πρωτάθλημα διεξάγεται σε μία ημέρα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα της Ομάδας Προσφύγων, αποφασίσθηκε πως αρχικά θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία και σε επόμενο στάδιο να επιτραπεί η συμμετοχή.

Η Σερβία θα διοργανώσει τον Απρίλιο του 2023 το έκτακτο Συνέδριο στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της ABAF, ενώ η Τουρκία θα διοργανώσει το φθινόπωρο του 2023 το Συνέδριο και το Gala.

Το πρόγραμμα των Βαλκανικών Αγώνων του 2022

12/2 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Βελιγράδι (Σερβία)
5/3 Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
Τέλη Μαρτίου – Αρχές Απριλίου – Βαλκανικό Πρωτάθλημα πρωτάθλημα βάδην (Ελλάδα)
10/4 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, Τίρανα (Αλβανία)
14/5 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ορεινού δρόμου, Κάμπουλουγκ Μολντοβένεσκ (Ρουμανία)
10/6 Βαλκανικό Πρωτάθλημα 10χλμ., Κάρλοβατς (Κροατία)
18-19/6 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, Κραϊόβα (Ρουμανία)
16-17/7 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Ντενιζλί (Τουρκία)
Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18 (Σερβία) (Δεν έχει οριστεί ημερομηνία)
18/9 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Κιστεντίλ (Βουλγαρία)
25/9 Βαλκανικό Πρωτάθλημα 10χλμ., Σλοβένσκε Κόνιτσ (Σλοβενία)
6/11 Βαλκανικό Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος, Ουζορόντ (Ουκρανία)
Βαλκανικό Πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών, Ερζουρούμ (Τουρκία) (δεν έχει οριστεί ημερομηνία)

Κατεβάστε την εφαρμογή