ΓΣ ΣΕΓΑΣ Οι τοποθετήσεις Παναγόπουλου και Σεβαστή

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στην τοποθέτησή του στην σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς λόγω της πανδημίας αλλά και των αποφάσεων της αθλητικής ηγεσίας σχετικά με την περικοπή του προϋπολογισμού αλλά και του αθλητικού νόμου.

«Καλημέρα σας αυτό το ραντεβού άργησε λίγους μήνες λόγω της πανδημίας αλλά το σημαντικό είναι ότι είμαστε όλοι υγιείς και είμαστε σήμερα εδώ. 

Η πραγματοποίηση της κορυφαίας Διοικητικής λειτουργίας, της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας συμπίπτει με την διεξαγωγή των διασυλλογικών αγώνων, την έναρξης δηλαδή της αγωνιστικής δραστηριότητας στη χώρα μας μετά τα μέτρα λόγω της πανδημίας και είναι ιδιαίτερη η χαρά που είμαστε σήμερα όλοι εδώ.

Φίλες και φίλοι σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για τη μαζική συμμέτοχή σας και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όσους ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της χώρας. Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας

Μας τιμά η παρουσία της κας Σακοράφα που είναι μαζί μας και την καλωσορίζω ενώ παραβρίσκονται επίσης και είναι και πολλοί άλλοι που έχουν πρωταγωνιστήσει εντός των σταδίων αλλά και άλλους που πρωταγωνίστησαν και σε άλλους χώρους του αθλητισμού.

Το 2019 ήταν ακόμη μια καλή αγωνιστική χρονιά, παρά τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της ομοσπονδίας, τα σωματεία, τους γονείς, τους προπονητές και όσους προσφέρουν στο οικοδόμημα του στίβου.

Συνεχίσαμε όλες τις δράσεις και ενδεικτικά θέλω να αναφέρω την λειτουργία των προεθνικών ομάδων, την πριμοδότηση, τις προπονητικές συγκεντρώσεις, καθώς και τους ελέγχους για την καταπολέμηση του ντόπινγκ”.

Ο κ Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα οικονομικά της Ομοσπονδίας λέγοντας ότι επενδύθηκαν διπλάσια ποσά από ότι η κρατική επιχορήγηση για την ανάπτυξη και τις εθνικές ομάδες.

«Ευχαριστώ τους εθελοντές που διοικούν τα σωματεία, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, στους γονείς, στους εργαζόμενους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας  και όλα τα άλλα στελέχη στο στιβικό στερέωμα που στηρίζουν το έργο μας.  

Σχετικά με την Πολιτεία γνωρίζετε ότι επιθυμούμε μια ειλικρινή συνεργασία και επαινούμε κάθε θετική πρωτοβουλία, διαφωνούμε όμως και σε ότι δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση.

 Η σχέση μας κλονίστηκε μετά την ατυχέστατη πρωτοβουλία για την αναδρομικότητα και τα όρια ηλικίας των στελεχών των ΔΣ.

Φίλες και φιλοι, η ανανέωση στον αθλητισμό δεν επιβάλλεται με νομοθεσίες και εκ των άνω. Προέρχεται από την ελεύθερη βούληση των σωματείων, έρχεται με την σεβασμό στους θεσμούς, με την διαχρονική  εθελοντική προσφορά των στελεχών του αθλητισμού.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος τους ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας σχετικά με την πανδημία. «Ενώ θα μπαίναμε στην αγωνιστική δράση, σε μια Ολυμπιακή Χρονιά, δυστυχώς ανακόπηκαν όλα από την πανδημία. Όμως λειτουργήσαμε και κινηθήκαμε σε δύο άξονες, την προετοιμασία της επανόδου στην αγωνιστική δράση και στο να μειώσουμε τις απώλειες.

Προχωρήσαμε στην σύνταξη υγειονομικών πρωτοκόλλων για αγώνες εντός σταδίου αλλά και εκτός σταδίου για τους αγώνες δρόμου που εγκρίθηκαν από την πολιτεία.

Η ΕΠΑΣ λειτούργησε ώστε να υλοποιήσει το αγωνιστικό μας πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιείται. Μπορεί κάποιοι να απογοητεύτηκαν, αλλά το 2020 δεν θα είναι μια χαμένη αγωνιστική χρονιά.

Φίλες και φίλοι θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας και να σας ζητήσω να συνεχίσετε να διεκδικείτε με τον ΣΕΓΑΣ να συνεχίσετε να πορεύεστε με αυτή τη διοίκηση, που ξέρει να τα καταφέρνει να παλεύει, να διεκδικεί και να αντεπεξέρχεστε στα πολύ δύσκολα.»

Στη συνέχεια στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης ανέβηκε ο ΓΓ του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής ο οποίος τόνισε:

Το μεγαλύτερο μέρος μιας τοποθέτησης για τα θέματα 4,5, και 6 το κάλυψε ήδη ο Πρόεδρος. Θα μου επιτρέψετε, αν συμφωνείτε εσείς και η Συνέλευση, να προσθέσω ορισμένα πράγματα και πάνω εκεί να δούμε πού καταλήγουμε, διότι εμείς έχουμε μία πρόταση σε όλο αυτό.

Να ξεκαθαρίσω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, ότι αυτή η Ημερήσια Διάταξη συντάχθηκε σε ένα χρόνου που είχαμε κάποια θέματα που ήταν μεν σε εξέλιξη, αλλά δεν είχαν μορφοποιηθεί πράγματα. Το πρώτο που δεν γνωρίζαμε ήταν το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού, έτσι όπως εγκρίθηκε, και ανέφερε ο Πρόεδρος τα ποσά.
Έχω την αίσθηση, λοιπόν, και την πρόταση και την άποψη ότι αφού κάνουμε από την δική μας την πλευρά μία ανακεφαλαίωση γύρω απ΄όλα αυτά τα θέματα, να δούμε αν μπορούμε να διαμορφώσουμε μία πρόταση που θα καλύπτει, σύμφωνα με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, αυτό που ονομάζεται «Λήψη αποφάσεων» .

Άρα, λοιπόν, τί έχουμε πρώτα απ΄όλα; Έχουμε την ανακοίνωση της τακτικής επιχορήγησης, που όπως ακούστηκε και όπως ξέρετε όλοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, είναι περικεκομμένη σε σχέση με το 2019 κατά 422.000€, σε μία εποχή που όλοι περιμέναμε οι τακτικές επιχορηγήσεις του 2020 να είναι αυξημένες, όχι γιατί φέτος ενδεχομένως δεν θα γίνουν μια σειρά από δραστηριότητες που απαιτούν δαπάνες, αλλά κυρίως γιατί έχουν προκύψει κόστη, τα οποία ανεβάζουν την ανάγκη ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας να είναι ακόμα πιο ενισχυμένος.
Λέει κατά κόρον η Αθλητική Ηγεσία – και να πω εδώ ότι δεν είναι μόνον ο Υφυπουργός, τελευταία τον ακολουθεί και μάλιστα πολλές φορές τον ξεπερνάει και ο φίλος μας, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο κ.Μαυρωτάς- «δεν θα γίνουν κάποιες διεθνείς διοργανώσεις, άρα γλιτώνει ο ΣΕΓΑΣ λεφτά.»
Πράγματι, δεν θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ήταν στην Κίνα, το Πανευρωπαϊκό στο Ριέτι- αν δεν κάνω λάθος- στην Ιταλία και το Ευρωπαϊκό των Εφήβων, επίσης. Πράγματι. Με τη μόνη διαφορά ότι εκεί σε ό,τι αφορά προορισμούς που ταξιδεύει ο χορηγός μας η AEGEAN, δεν πληρώνουμε ποτέ χρήματα, είναι όλο το ταξίδι δωρεάν και οι δαπάνες για τη διαμονή/διατροφή είναι μηδενικές. Το Ναϊρόμπι ξέχασα που είναι των Κ20. Στην Κίνα και στο Ναϊρόμπι θα είχαμε μια δαπάνη της τάξης των 20.000-30.000€, δεν θα ήταν παραπάνω.

Όμως εδώ, μόνοι στην αρχή- πρώτη σίγουρα Ομοσπονδία- είπαμε ότι θα διεκπεραιώσουμε όλο το βασικό αγωνιστικό μας πρόγραμμα ( Διασυλλογικά και Πανελλήνια) και θα μετάσχουμε σε όλες τις Βαλκανιάδες των τριών κατηγοριών που θα γίνουν και αυτές έχουν, επίσης, έξοδα. Το δε κόστος, συνάδελφοι, των οργανωτικών εξόδων στα μεν Διασυλλογικά διπλασιάζεται, διότι όλοι οι Όμιλοι- για λόγους που έχουμε εξηγήσει, ότι στα μεν Διασυλλογικά θα κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ομίλους για να περιορίσουμε το κόστος των Σωματείων στις μετακινήσεις για τη συμμετοχή τους στα Διασυλλογικά μέχρι να το μηδενίσουμε, γιατί τα Σωματεία δεν έχουν χρήματα – το είπε ο Πρόεδρος- το ξέρετε εσείς καλύτερο αφενός και αφετέρου ο διπλασιασμός των Ομίλων τελικά, γιατί σε όλα τα Διασυλλογικά οι Όμιλοι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Αλλού διπλάσιοι plus, αλλού διπλάσιοι παρά κάτι. Εκεί, λοιπόν, το κόστος των οργανωτικών το πληρώνει η Ομοσπονδία, όλο.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα κόστη για το υγειονομικό υλικό, όπου έχουμε προμηθεύσει όλες τις Ενώσεις, πολλές εκ των οποίων διοργανώνουν και τα τρία από τα Διασυλλογικά, με όλο το απαραίτητο υλικό για την Αγωνόδικη Επιτροπή, για τα στελέχη και τους εργαζόμενους τους τεχνικούς που θα εργαστούν στην κάθε ΕΑΣ γύρω από μία διοργάνωση και βεβαίως και οι δαπάνες που έχουν να κάνουν με την ιατρική κάλυψη που εκτοξεύονται όλα αυτά, οι άνθρωποι που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο του Υπουργείου Αθλητισμού, αποδεικνύεται ή ότι είναι – να μην πω το χειρότερο- να πω ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα την οποία πρέπει να στηρίζουν, ειδικά στις Ομοσπονδίες που θα διεκπεραιώσουν όλο το συμβατικό αγωνιστικός τους πρόγραμμα στα Διασυλλογικά, Πανελλήνια πρωταθλήματα, κλ.π. Γιατί υπάρχουν και Ομοσπονδίες – και το ξέρετε – που ή δεν θα κάνουν, ανεστάλησαν τα Πρωταθλήματα, κυρίως τα ομαδικά, ή θα κάνουν μόνον τοπικούς περιφερειακούς αγώνες¸ όχι πανελλήνια πρωταθλήματα, με κατάταξη πανελλαδική στα χαρτιά! Δεν θέλω να ονοματίσω αθλήματα.

Και, όπως είπε ο Πρόεδρος, στον τεκμηριωμένο προϋπολογισμό, τον επικαιροποιημένο που υποβάλαμε, όχι μόνον δεν μας φώναξε κανείς να μας πει « ελάτε εδώ, γιατί εδώ προτείνετε αυτά; Πώς προκύπτει εκείνο, πώς προκύπτει το άλλο;» Τραβήξανε μια γραμμή και ανακοινώσανε οριζόντια περικοπές σε όλες τις Ομοσπονδίες. Και να μην ξεχάσω, επίσης, τους πέντε Ομίλους του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ16, που επίσης προστίθενται οργανωτικά έξοδα πάρα πολύ υψηλά, γιατί στην ουσία θα καλύψουμε σχεδόν το σύνολο των εξόδων μετακίνησης που θα δαπανήσουν τα Σωματεία – είναι 8άδες θυμίζω εκεί, σ΄αυτούς τους πέντε Ομίλους, σε όλους, που εκεί έχουμε και αύξηση των Ομίλων, γιατί έχουμε πέντε οργανωτικά, αλλά έχουμε και αύξηση της κάλυψης του αριθμού, διότι είναι πέντε 8άδες ( 5Χ8=40), σχεδόν το σύνολο των πραγματικών εξόδων.

Είναι μακριά, λοιπόν, από τον Αθλητισμό, και βεβαίως σε πολλά ζητήματα η Αθλητική Ηγεσία είναι και εχθρική, ιδιαίτερα με τον ΣΕΓΑΣ, γιατί ο ΣΕΓΑΣ έχει φωνή, έχει άποψη και κάνει και συνδικαλισμό, με την καλή έννοια, γιατί μας κατηγόρησε ο κ. Υφυπουργός « εσείς κάνετε συνδικαλισμό». « -Βεβαίως», του απαντήσαμε. Κάνουμε συνδικαλισμό γιατί είμαστε αιρετοί και εδώ δεν είμαστε ούτε για να κάνουμε διαπροσωπικές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία ούτε για να δεχόμαστε τις αποφάσεις χωρίς να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. ‘
Άρα, λοιπόν, μιλάμε ότι κακώς περικόπηκαν οι προϋπολογισμοί, ιδιαίτερα εκείνων των Ομοσπονδιών, που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το άθλημα σε μια χρονιά δύσκολη, σε μια χρονιά ιδιαίτερη και σε μια χρονιά, που η προσπάθεια και η ετοιμότητα όχι μόνο να οργανώσουμε, να προγραμματίσουμε και τελικά να διεκπεραιώσουμε όλο αυτό το αγωνιστικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των τριών διεθνών διοργανώσεων στον Βαλκανικό χώρο, αλλά και κυρίως- όπως είπε ο Πρόεδρος- ήμασταν η πρώτη Ομοσπονδία που κατάκτησε -με κόστος και αυτό- πρωτόκολλα σε ένα άθλημα δύσκολο, με πολλές ιδιαιτερότητες, με ποικιλία αγωνισμάτων, που η κάθε ομάδα των αγωνισμάτων έχει δικές της ανάγκες να εφαρμοστούν χειρισμοί μέσα αλλά και διαδικασίες προστασίας των αθλουμένων, των Κριτών, των Αγωνοδικών και όσων εμπλέκονται με τους αγώνες.

Είμαστε η πρώτη και μοναδική Ομοσπονδία στην Ευρώπη που όχι μόνο κατακτήσαμε πρωτόκολλα για τους μαζικούς αγώνες, αλλά πείσαμε την Επιτροπή Τσιόδρα, ότι πραγματικά είμαστε σε θέση να τα υλοποιήσουμε, προστατεύοντας τους δρομείς σε τέτοιες μαζικές διοργανώσεις. Και παρακολουθούμε στο μεταξύ και άλλες χώρες, που άλλες ματαιώνουν και άλλες οργανώνουν και προετοιμάζονται για δρομικούς αγώνες, κλπ.

Όλα αυτά δεν μπορεί να διεκπεραιωθούν με έναν προϋπολογισμό περικεκομμένο ενώ έχουμε αυξημένες δαπάνες. Πολύ περισσότερο, όταν ξέρει το κράτος ότι με εντολή του ματαιώσαμε τον Ημιμαραθώνιο της Άνοιξης και τρία από τα επτά Run Greece, με εντολή κρατική, και έχει πολύ μεγάλη σημασία για όσους παρακολουθείτε, διότι όσες δραστηριότητες σταμάτησαν με κρατική εντολή, έχει υποχρέωση το κράτος να τις χρηματοδοτήσει. Και ναι μεν με δική μας πρωτοβουλία προέκυψε η πρόταση για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι των Σωματείων στην ενίσχυση των 800 € κ.λπ., ανταποκρίθηκε ο κ.Αυγενάκης, βεβαίως ανταποκρίθηκε, το αναγνωρίζουμε. Μα, φτάνει αυτό;

Κι εκεί, σ΄αυτόν τον προϋπολογισμό, υποβάλαμε μία τεκμηριωμένη πρόταση για ενίσχυση περίπου, τεκμηριωμένη και αναλυτική, αναπλήρωσης των απωλειών από τις χορηγίες και τις συνδρομές των δρομικών αγώνων για να μπορέσει να σταθεί αυτή η Ομοσπονδία και κυρίως να διεκπεραιώσει τους μαζικούς αγώνες, που τα έσοδα του κράτους από τους μαζικούς μας αγώνες είναι 5πλάσια από τα χρήματα που μας δίνει. Λίγα είπα. Διότι ο Ημιμαραθώνιος και ο Μαραθώνιος με τους μετριότερους υπολογισμούς αποδίδει στο κράτος από έμμεσους και άμεσους φόρους πάνω από 20.000.000-25.000.000€ κάθε χρόνο, χωρίς να μας έχει χρηματοδοτήσει – τα έχουμε ξαναπεί αυτά- ποτέ! Και αυτό, στο καλάθι των αχρήστων!!
Θα δούμε, βέβαια, πώς θα εξελιχθεί, εάν βοηθήσει ο καιρός, ο Θεός και γενικότερα οι συνθήκες και μπορέσουμε και κάνουμε τις μαζικές διοργανώσεις το Φθινόπωρο, η ζημιά δεν θα είναι τεράστια. Εάν κάτι στραβώσει πηγαίνοντας προς το Φθινόπωρο και έχουμε επάνοδο της πανδημίας, καταλαβαίνετε ότι εκεί πια τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Θα πω, όμως, το εξής: εμείς, από το 1997 περάσαμε άλλες δύο μεγάλες κρίσεις.:
-Η μία ήταν όταν παραλάβαμε την Ομοσπονδία διαλυμένη και πτωχευμένη από αυτού που βυσσοδομούν στα social media, τους κ.κ. Ανδρεάδηδες, Βαρσάμηδες – ήταν στελέχη του ΣΕΓΑΣ τότε- 5.000.000 έλλειμμα παραλάβαμε το 1997. Σε 2-2,5 χρόνια μέσα το καλύψαμε και από τότε αποκαταστήσαμε όλους τους θεσμούς στήριξης των Σωματείων, των Αθλητών, των Προπονητών, μέχρι σήμερα.
-Η δεύτερη κρίση ήταν όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο, που εν μέσω – αν θυμάμαι καλά του 2010 ή του 2011- με εγκεκριμένο προϋπολογισμό τα 7.000.000 € και κάτι, μας περιέκοψαν στη μέση της χρονιάς τον προϋπολογισμό στη μέση και ξαφνικά βρεθήκαμε να τρέχουμε με ανειλημμένες υποχρεώσεις με 3.000.000 € και κάτι λιγότερα. Και ενώ το Μνημόνιο δεν έφυγε, εξελίχθηκε, τα επόμενα χρόνια καταφέραμε 2012-2013 να το καλύψουμε και αυτό. Και θα το κάνουμε και τώρα, σε πείσμα όλων αυτών που βγαίνουν και πάνε να καταστρέψουν αυτήν την προσπάθεια!

Θα είμαστε εδώ!
Έχουμε ένα θέμα. Είναι κατ΄αρχήν το θέμα της ροής, είπε κάτι ο Πρόεδρος.
Έχει εξαγγείλει ο κ.Υπουργός ότι θα δρομολογήσει άμεσα την β΄δόση, γιατί είμαστε ήδη – τουλάχιστον εμείς και όσες Ομοσπονδίες έχουν σε εξέλιξη δραστηριότητες- στην αρχή, στη μέση της χρονιάς, στην αρχή ουσιαστικά. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι πρόδρομες γραφειοκρατικές εργασίες. Περιμένει τις εκλογές, περιμένει να πάμε τον Σεπτέμβρη στις εκλογές, μη μπορώντας να σας καλύψουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί, δηλαδή τη βδομάδα..τη βδομάδα κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, που θα είναι αυξημένα όπως είπαμε- το ανέφερε και ο Πρόεδρος – για να μπορέσετε να πηγαίνετε και να έρχεστε παίρνοντας κάποια χρήματα στα χέρια σας, για να δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση και δυσαρέσκεια στο σώμα των Σωματείων, στην προσπάθεια να αλώσει αυτήν και άλλες Ομοσπονδίες .
Αυτό να το έχετε υπ΄όψιν σας, Εμείς θα προσπαθήσουμε, τουλάχιστον- για να είστε και ενήμεροι- το πρώτο και το δεύτερο Πρωτάθλημα θα μπορέσουμε, πιστεύω, να το καλύψουμε. Αλλά, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καν η έγκριση του προϋπολογισμού, αυτού του περικεκομμένου, που είναι προϋπόθεση για να εγκρίνουν τα Γενικά Λογιστήρια και όλα αυτά τις πιστώσεις και να υπογραφούν οι αποφάσεις και να έρθουν σ΄εμάς και να τα στείλουμε σ΄εσάς.

Κατά τ΄άλλα, ασχολούνται καθημερινά πώς θα μπορέσουν να διαλύσουν τον ελληνικό αθλητισμό.
Αυτήν τη στιγμή έχει κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή από την περασμένη Πέμπτη – Σοφία Σακοράφα αγαπημένη, επειδή είναι στη Βουλή- όπου αναιρεί, αίρει ασυμβίβαστα τα οποία έχουν να κάνουν με την έμμισθη σχέση κάποιων ανθρώπων σε διάφορες Ομοσπονδίες ή σε διάφορους Δημόσιους Οργανισμούς- κάτω στο Φάληρο έχουμε περίπτωση που διεκδικεί ακόμη και την προεδρία του ΣΕΓΑΣ- να τα ακυρώσουν, για να μπορέσουν διάφοροι «εκλεκτοί» της Κυβέρνησης να βάλουν υποψηφιότητες και να διεκδικήσουν Προεδρία και θέσεις στις Ομοσπονδίες. Είναι στη Βουλή και η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως φαίνεται, θα τα περάσει.
Δηλαδή, μπορεί ο Υπάλληλος της Ομοσπονδίας σήμερα να είναι Υπάλληλος και αύριο να είναι Πρόεδρος!
Αυτά έχουν κατακτηθεί από τη μεταπολίτευση και δώθε σε όλους τους Νόμους. Από τον 7575, τον 2725 και όσους στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει.

Για τον αγωνιστικό σχεδιασμό που είναι μετά τα Οικονομικά το δεύτερο θέμα τα είπαμε, δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε. Νομίζω ότι κυρίως οι αθλητές και οι προπονητές, διότι εσείς οι άνθρωποι των Σωματείων έχετε το χρέος, την ευθύνη και την αγωνία να αντιμετωπίσετε τα οικονομικά θέματα που σχετίζονται με τις αγωνιστικές δραστηριότητες, τουλάχιστον όμως το κομμάτι, η καρδιά του αθλητισμού που είναι οι αθλητές και οι προπονητές, τουλάχιστον θα δώσουν μια διέξοδο σ΄αυτήν την απραξία, την αγωνία και το κενό που έχει υπάρξει, έτσι, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη γέφυρα την αθλητική, αγωνιστική, γιατί η επόμενη χρονιά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν είναι μόνον οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κλειστού, είναι το Bruno Zauli, που μετέχει όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης και είναι και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα δούμε, βέβαια, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και στην Ευρώπη, πώς θα εξελιχθούν και εκείνα.
Μητρώο φορέων: Εδώ είναι η αποθέωση της υποκρισίας πρώτα απ΄όλα. Στο όνομα της διαφάνειας έχει ξεκινήσει μία ιστορία ατελέσφορη, αδιέξοδη, που ταλαιπωρεί τον κόσμο, ταλαιπωρεί τα Σωματεία, ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη στιγμή που το κράτος έχει πλήρη στοιχεία και πλήρες μητρώο για να ελέγξει ποια Σωματεία εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις των Νόμων να λειτουργούν σαν Πρόσωπα του Αστικού Δικαίου και σαν Πρόσωπα του Αθλητικού Δικαίου.

Σαν Πρόσωπα του Αστικού Δικαίου το πλαίσιο προβλέπει τον έλεγχο και τις θεωρήσεις και τις εγκρίσεις από τις Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες με όλα – δεν θα τα αναλύσω, τα ξέρετε.
Το δε Αθλητικό κομμάτι εκπληρώνεται μέσα από τη διαδικασία της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Δεν έχει καμιά δουλειά κανένα Μητρώο, παρά μόνο για να ποδηγετήσει τον αθλητισμό, ζητώντας τα στοιχεία των Προέδρων, των μελών των Προεδρείων και στο ξεκίνημα ακόμη και των αθλητών, των Αθλητικών Σωματείων, που κανονικά τα έχει στο αρχείο της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης και δήθεν, για να μοιράσει τα 12.000.000€ που είναι ψίχουλα – και θα το δείτε – όταν μια σοβαρή Κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να ανακοινώσει τα κριτήρια. Έπρεπε πρώτα ή ταυτόχρονα να ανακοινώσει τα κριτήρια.
Ποια θα είναι κριτήρια; Θα γίνει αυτό που έγινε και με τα Μέσα Ενημέρωσης; Τί ακριβώς θα γίνει; Με ποιο Μητρώο; Με το Μητρώο που εξαγγέλθηκε να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάϊο και με μια πληθώρα δικαιολογητικών απίστευτων, που σιγά-σιγά πήραμε πίσω τα δικαιολογητικά, ξεχάσανε το IBAN την ώρα που διακήρυσσαν ότι το θέλουν για να βάλουν λεφτά στα Σωματεία. Το θυμάστε, και με δική μας υπόδειξη μπήκε.

Μετά αυτό έγινε προεγγραφή. Μετά η προεγγραφή πήγε στις 5 Ιουνίου, μετά πήγε στις 30 Ιουνίου. Τώρα μας είπαν ότι είναι ανοιχτή στο διηνεκές. Αυτό, λοιπόν, το «εργαλείο» είναι αυτό θα χρησιμοποιήσουν για να … – το έχει πει ανοιχτά ο Υπουργός: «εγώ θα καθορίσω ποιοι θα ψηφίσουν». Έτσι είπε, δημόσια το είπε.

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, ειδικά σε μια περίοδο που δοκιμάζεται και η Ελληνική Κοινωνία και ο Ελληνικός Αθλητισμός, που θα έπρεπε να έχουμε στήριξη από την Πολιτεία και ηθική και θα αναφερθώ –για να τελειώσω – και σ΄αυτό. Αναστατώνουν την ελληνική κοινωνία, και όπως έχω πει και άλλη φορά, κατά καιρούς οι Κυβερνήσεις – γιατί είμαστε παλιοί και σαν παλιοί ξέρουμε και την ιστορία και έχουμε και βιώματα – κατά κανόνα οι Κυβερνήσεις θέλουν να ελέγχουν τις διοικήσεις των αθλητικών φορέων, των Ομοσπονδιών, κ.λπ.

Το αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν και ειδικά ο δικός μας ο χώρος έδειξε ότι συσπειρώνεται και ενώνεται σαν μια γροθιά απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες.
Αυτό που γίνεται, όμως, – λυπάμαι που το λέω- με αυτήν την Κυβέρνηση του Μητσοτάκη αλλά με αυτόν τον Υφυπουργό ιδιαίτερα, που εγώ έχω πει δημόσια ότι είναι σαν τη μύγα μες το γάλα σε σχέση με τη συνολικότερη εικόνα μέχρι τώρα ή μέχρι πρότινος καλύτερα της Κυβέρνησης, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! Ούτε επί Ασλανίδη δεν έχει γίνει, διότι εκεί ξέραμε.
Άρα, λοιπόν, εγώ θα παρακαλέσω και θα ξαναπώ εκ μέρους όλων μας, μπείτε στο Μητρώο, κάντε προεγγραφή, για να μη δώσετε και δώσουμε σε κανέναν την δικαιολογία να πει ότι δεν μπήκαμε. Η προεγγραφή είναι απλή. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. Την άλλη μέρα, βέβαια, – τί να πω τώρα…- Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι των ΝΟΔΕ – θέλετε να πω ονόματα; ..Όχι.- καθημερινά πιέζουν και εκβιάζουν και βγαίνουν στα μέσα που ελέγχουν – ένα είναι το ανεπίσημο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου και μιας Παράταξης τέλος πάντων που παλεύει να καταλάβει τον ΣΕΓΑΣ- το αντιστρέφει και λέει ότι, εμείς πιέζουμε και εκβιάζουμε και οι συνεργάτες μας. Τί να πιέσουμε εμείς; Ούτε χρήματα έχουμε ούτε τον τρόπο έχουμε ούτε μέσα έχουμε. Εμείς πιέζουμε τις συνειδήσεις όλων σας.

Να θυμηθείτε τί έχουμε κάνει μαζί όλα αυτά τα χρόνια και να σκεφτείτε τί θα γίνει αν έρθουν οι Μαυρογιαλούραροι που διεκδικούν την ηγεσία της επόμενης Διοίκησης του ΣΕΓΑΣ και οι παρατρεχάμενοι όλοι, οι οποίοι είναι ακριβώς οι ίδιοι τις τελευταίες 3 με 4 εκλογικές διαδικασίες του ΣΕΓΑΣ, που κάθε φορά περιστοιχίζουν τον εκάστοτε φιλόδοξο, με την καλή έννοια το λέω, να ηγηθεί μιας καινούργιας Διοίκησης στον ΣΕΓΑΣ. Οι ίδιοι είναι , αυτοί που εμείς τους απομακρύναμε για διάφορα. Τα ξέρει ο κόσμος.
Εγώ προσωπικά και συγχωρείστε μου το “εγώ” – το ξανά΄πα αλλά θα το ξαναπώ- είμαι αυτός που στο μέρος που μου αναλογεί, κάθε 4ετία κάνω την ανανέωση και αποφάσισα το 2012 να μη συνεχίσω στην Προεδρία.
Δεν θα φύγω από τον ΣΕΓΑΣ, όμως, με τον τρόπο που ξεκίνησε το Φθινόπωρο αυτή η ιστορία. Πρώτον, ότι είμαστε εμείς οι παράγοντες του αθλητικού στην κορυφή, στις Ομοσπονδίες, αμφιλεγόμενα, αμφισβητούμενα και ύποπτα πρόσωπα και δεν θα φύγω επειδή είμαι 71 ετών, όσο αισθάνομαι ότι είμαι χρήσιμος και όσο με εμπιστεύεστε εσείς.

Αυτή η λάσπη και αυτή η συκοφάντηση με αναγκάζει να ξανά είμαι μπροστά και να είμαι πάλι αυτός, εφόσον τα Σωματεία με και μας εμπιστευτούν, που θα κάνει την ανανέωση και στη θέση της Προεδρίας του ΣΕΓΑΣ αλλά και στη θέση του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.
Όσοι αγαπάνε πραγματικά τον αθλητισμό, να βγουν να μας πουν τις απόψεις τους, παίρνοντας όμως αποστάσεις από την προστασία αυτού του αυταρχικού, του μαύρου, του Μαυρογιαλούρικου κράτους, έτσι όπως έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες, τον τελευταίο χρόνο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Αυτά, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, θα κριθούν σε δύο μήνες και θα είμαστε εκεί όλοι, για να δούμε τί και ποια θα είναι η απάντηση του χώρου.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Σακοράφα

Η βουλευτής και πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν στον ακοντισμό, η Τρικαλινή Σοφία Σακοράφα παραβρέθηκε στη ΓΣ του ΣΕΓΑΣ και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό όπου μεταξύ των άλλων τόνισε:  

«Σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στην πόλη μου και είμαι χαρούμενη που είμαι εδώ ανάμεσα σε αγαπημένους φίλους και παλιούς συναθλητές. Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις του Πρόεδρου και του Γενικού Γραμματέα για τις τοποθετήσεις τους, τις προτάσεις τους και τις ανησυχίες τους για τον στίβο.  

Η κατάσταση στη χώρα μας μετά το 2004 είναι καθοδική, αθλητικοί χώροι είναι ανεκμετάλλευτοι ενώ χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία αξιοποίησης και απόδοσης των εγκαταστάσεων στον αθλητισμό.

Αγαπητοί φίλοι, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε. Η υποβάθμιση του αθλητισμού από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων είναι πασιφανής».

Κατεβάστε την εφαρμογή