Ομόφωνα το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ

 

Ομόφωνα ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των Σωματείων το παρακάτω ψήφισμα:

Όλοι εμείς  που αγαπάμε και υπηρετούμε εθελοντικά τον Ελληνικό Στίβο, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας μας, θέλουμε να συγχαρούμε τις αθλήτριες, τους αθλητές, τις προπονήτριες, τους προπονητές και τα Σωματεία μας, γιατί με την

υπερπροσπάθεια τους καταφέρνουν να ξεπερνούν δυσκολίες και προβλήματα και να μας προσφέρουν πολύ σημαντικές επιδόσεις και πολύ μεγάλες διακρίσεις, σε όλες τις κατηγορίες και όλα τα επίπεδα. Οι διακρίσεις ιδιαίτερα των νεαρών Αθλητών – Αθλητριών στα μεγάλα διεθνή Πρωταθλήματα, επιβεβαιώνουν ότι ο Ελληνικός Στίβος εκτός από λαμπρό παρελθόν και φωτεινό Παρόν έχει και ελπιδοφόρο μέλλον.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, για τη γρήγορη επανεκκίνηση της προπονητικής και αγωνιστικής δράσης στον Ελληνικό αθλητισμό. Η έγκαιρη λήψη από την Πολιτεία σωστών μέτρων, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, καθώς και η υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, οδήγησαν στον περιορισμό της πανδημίας και την επάνοδο στην κανονικότητα.

Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του αγωνιστικού προγράμματος του 2020 και προτρέπουμε όλες και όλους να τηρούν πιστά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα του ΣΕΓΑΣ, που έχουν εγκριθεί από την Υγειονομική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. Η μέγιστη ατομική ευθύνη όλων αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουμε ασφαλείς και να νικήσουμε τον κορονοιό.

Την ίδια στιγμή, εκφράζουμε την αγωνία μας για τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στα λειτουργικά και οικονομικά δεδομένα του ερασιτεχνικού αθλητισμού αλλά και την λύπη μας για παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο που δεν σέβονται τον χαρακτήρα του.

Τα Σωματεία, έχουν από τις αρχές Μαρτίου απωλέσει πολύ μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων τους. Η ανακοίνωση της ενίσχυσής τους είναι θετική, το ύψος όμως του ποσού δεν είναι επαρκές, αφού αφορά πολύ πάνω από 5.000 Σωματεία.

Επισημαίνουμε ότι απαιτείται η ανακοίνωση άμεσα των αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή της χρηματοδότησης και στη συνέχεια η δημοσιοποίηση του πίνακα με τα ποσά για κάθε Σωματείο.

Οι Ομοσπονδίες, ειδικώς όσες έχουν πολύ μεγαλύτερα ίδια έσοδα από την κρατική επιχορήγηση, όπως ο ΣΕΓΑΣ, βλέπουν το χορηγικό τους πρόγραμμα να μειώνεται σημαντικά, λόγω των μέτρων που η Πολιτεία επέβαλλε, ενώ ο νέος τρόπος διεξαγωγής μαζικών αγώνων, οδηγεί σε μειώσεις της τάξεως ακόμα και του 50% σε αυτό το σκέλος των εσόδων τους.

Με αυτά τα δεδομένα, δυστυχώς, ο αρμόδιος Υφυπουργός, αντί να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και να αυξήσει (όπως έγινε στον Πολιτισμό), μειώνει τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος, που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον Ελληνικό Αθλητισμό. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στον ΣΕΓΑΣ, του οποίου η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 422.000 ευρώ (13%).

Εξ’ ίσου λανθασμένη είναι η νομοθέτηση διατάξεων (αναδρομικότητα, όρια ηλικίας) που καταργούν το αυτοδιοίκητο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, παραβιάζοντας ατομικά δικαιώματα και μάλιστα στο χώρο του εθελοντισμού και επιχειρώντας να αλλοιώσουν τη βούληση των Σωματείων.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

  • Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για επιπρόσθετη οικονομική στήριξη, λόγω της πανδημίας, τόσο των Αθλητικών Σωματείων όσο και των Ομοσπονδιών.
  • Να σεβαστεί και να διασφαλίσει το αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού, σύμφωνα με το Σύνταγμα και να καταργήσει ρυθμίσεις που το ακυρώνουν και παραβιάζουν ατομικά δικαιώματα.
  • Να προχωρήσει άμεσα την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της κρατικής επιχορήγησης που έχει καθυστερήσει πολύ, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.
  • Να προχωρήσει άμεσα την αποκατάσταση και συντήρηση κρίσιμων για το Στίβο υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στο λεκανοπέδιο Αττικής την Θεσσαλονίκη, αλλά και τις πόλεις και περιοχές με έντονη αγωνιστική δραστηριότητα.
  • Να επαναφέρει τη Φυσική αγωγή στη θέση που της αξίζει στο εκπαιδευτικό μα σύστημα.
  • Να αναθέσει στις διωκτικές αρχές ενεργό ρόλο στη μάχη κατά του doping.

Τα Σωματεία του Στίβου, με την καθοδήγηση της Διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, διασφαλίζουμε ότι το 2020 δεν είναι για το άθλημά μας μια χαμένη χρονιά και συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια.

Δρόμο ολοκληρωμένου σχεδιασμού συστηματικής προσπάθειας, απόλυτης διαφάνειας, σταθερής συνεργασίας, ανανέωσης προσώπων και προγραμμάτων. Δρόμο που στηρίζει Σωματεία, Αθλητές, Προπονητές.

Δρόμο που ξεπέρασε μέχρι σήμερα δυσκολίες  και προβλήματα και οδήγησε σε σταθερή ανοδική πορεία τον Ελληνικό Στίβο σε αγωνιστικό, αναπτυξιακό και διοικητικό επίπεδο.

Δρόμο που εγγυάται ανάλογη συνέχεια και την επόμενη τετραετία παρά τις απρόβλεπτες  και μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν. Ενωμένοι θα τις ξεπεράσουμε. Το έχουμε ξανακάνει.

Κατεβάστε την εφαρμογή