Σκέψεις της Επιτροπής Δρόμου της ΕΑ για μελλοντικές διοργανώσεις

Μπορεί η αγωνιστική δράση να έχει “παγώσει” και οι αθλητές και αθλήτριες να παραμένουν στην αβεβαιότητα σε σχέση με τους σημαντικούς αγώνες της σεζόν, που έχουν απομείνει, ωστόσο οι Επιτροπές στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνεχίζουν κανονικά το σχεδιασμό τους για μελλοντικές δράσεις.

Σημαντικές προτάσεις για το μέλλον αγωνισμάτων δρόμου θα καταθέσει η Επιτροπή Δρόμων της ΕΑ, μέλος της οποίας είναι και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Δημάκος.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η προσθήκη ενός νέου αγωνίσματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τα 10χλμ. σε δημόσιο δρόμο. Αγώνισμα το οποίο θα διεξάγεται τις ζυγές χρονιές με εναρκτήρια το 2022 και με τη σκέψη να αντικαταστήσει μελλοντικό τα 10.000 μέτρα. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή προγραμματίζει στις μονές χρονιές τη διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ τις ζυγές – αλλά όχι τις Ολυμπιακές – εκτός από το 10άρι και τον μαραθώνιο δρόμο. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει ως μακροχρόνια σκέψη τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ημιμαραθωνίου δρόμου, στα πρότυπα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία διοργανώνει το συγκεκριμένο αγώνα κάθε χρόνο δύο χρόνια.

Επιτροπή θα προτείνει ακόμη στην Εκτελεστική επιτροπή της ΕΑ, τη δημιουργία σειράς αγώνων με την επωνυμία Runeurope που θα αφορά σε αποστάσεις 10χλμ., Ημιμαραθώνιο και Μαραθωνίου με πρώτο έτος διεξαγωγής το 2022, αλλά και την αναβάθμιση ηπειρωτικών αγώνων δρόμων, προκειμένου να μπορούν οι επιδόσεις να ισχύουν στο σύστημα ράνκινγκ.

“Έχουν γίνει κάποιες σκέψεις σχετικά με τα αγωνίσματα του δρόμου, οι οποίες θα συζητηθούν στο συμβούλιο της ΕΑ στις 7-8 Μαΐου”, είπε αρχικά ο Παναγιώτης Δημάκος και σχολίασε σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Παρισιού. “Είμαστε σε συζητήσεις με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΑ, Ντόμπριν Καραμαρίνοφ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η τάση είναι να προχωρήσουμε στην διεξαγωγή του αγώνα, αν κι εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, καθώς θα αναπληρώσει ένα μεγάλο κενό και θα διατηρήσει το κίνητρο των αθλητών. Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να καταθέσουμε πρόταση της WA στην οποία θα ζητάμε, αν κι εφόσον διεξαχθεί ο αγώνας του Παρισιού, να ισχύσουν τα όρια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες”. Ο Καραμαρίνοφ έχει αναλάβει χρέη προσωρινού προέδρου στην ΕΑ, μετά το εγκεφαλικό, που υπέστη ο Σβέιν Άρνε Χάνσεν.

Το χρονοδιάγραμμα δεκαετίας της ΕΑ για τα αγωνίσματα 10χλμ., Ημιμαραθώνιο και Μαραθώνιο

2021 Ημιμαραθώνιος
2022 Μαραθώνιος και 10χλμ.
2023 Ημιμαραθώνιος
2024 10χλμ.
2025 Ημιμαραθώνιος
2026 Μαραθώνιος και 10χλμ.
2027 Ημιμαραθώνιος
2028 10χλμ.
2029 Ημιμαραθώνιος
2030 Μαραθώνιος και 10χλμ.

Κατεβάστε την εφαρμογή