Κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνικού στίβου

Με την ομιλία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου, άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου της ΕΠΑΚΑΒ, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των ΕΑΣ και οι τεχνικοί σύμβουλοι.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σε μια ενωτική και συγκινητική ομιλία αναφέρθηκε στη σεζόν που πέρασε, σε εκείνη που θα ακολουθήσει, αλλά και στην προσπάθεια που έκανε η διοίκηση της ομοσπονδίας στα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο να συνεχίσει την λειτουργεία της, αλλά να ανθίσει μέσα σε αυτήν.

“Το 2019 ήταν μια ακόμη χρονιά με θετική πορεία για τον ελληνικό στίβο και σε αγωνιστικό και σε αναπτυξιακό και σε διοικητικό επίπεδο. Ασφαλώς δεν έγιναν όλα τέλεια. Ασφαλώς υπήρξαν τομείς, όπως η μηχανοργάνωση, που δεν κινηθήκαμε όσο γρήγορα θα έπρεπε. Ασφαλώς, όμως, ο συνολικός απολογισμός της δράσης του ΣΕΓΑΣ, των αθλητών, των προπονητών, των σωματείων, της διοίκησης είναι αναμφίβολα ιδιαιτέρως θετικός.

Η ανανέωση δεν επιβάλλεται με παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων. Η ανανέωση προέρχεται από την κοινωνία, με τις δικές της επιλογές. Κάτι που στον ΣΕΓΑΣ γίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ έχει αποδείξει ότι ξέρει, θέλει και μπορεί να ξεπερνά δυσκολίες και προβλήματα. Να σχεδιάζει, αλλά και να μετατρέπει το σχέδιο σε έργο χειροπιαστό. Να οδηγά σταθερά τον ελληνικό στίβο στο δρόμο των επιτυχιών και των διακρίσεων.
Θα ήταν τεράστια οπισθοδρόμηση η εμπλοκή κομμάτων και κομματικής λογικής στον αθλητισμό. Είμαι βέβαιος ότι όταν έρθει η ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, για να διασφαλίσει τη θετική πορεία και την προοπτική του ελληνικού στίβου”, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που με το τέλος της ομιλίας του αγκάλιασε τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας, Βασίλη Σεβαστή,

“Προσπαθώ να δω που θέλουν οι Κυβερνήσεις να οδηγήσουν αυτό που λέγεται ελληνικός αθλητισμός. Τι επικρατεί στη σκέψη τους, πως αξιολογούν το μοντέλο, όταν στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν δεδομένα χρησιμοποιούν το εργαλείο της απαξίωσης των αθλητικών στελεχών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο σηματοδοτεί την φιλοσοφία με την οποία οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις ομοσπονδίες”, είπε αρχικά ο Βασίλης Σεβαστής αναφερόμενος στη στάση της νέας Κυβέρνησης και σχολίασε μεταξύ άλλων:

“Η προηγούμενη Κυβέρνηση – που κατά τη γνώμη μου έκανε και πέντε πράγματα- παρά το ότι στο πρόγραμμα της είχε πολλά σημαντικά πράγματα, λίγα εφάρμοσε από αυτά. Προσπάθησε να κάνει κάποια πράγματα σε θέματα υποδομών, ωστόσο δεν είδαμε νέες δομές που θα ήταν δύσκολο να τις ανατρέψει μια νέα Κυβέρνηση σε πέντε μήνες. Η νέα Κυβέρνηση μας γύρισε πάρα πολύ πίσω. Μόνος σκοπός της να αποσταθεροποιήσει τις κορυφές της πυραμίδας και να προετοιμάσει την επέλαση δικών της στελεχών στις ομοσπονδίες.
Είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται ο αθλητισμός με 15 εκ. στο σύνολο του; Είναι αστείο ποσό, για να χρηματοδοτείται ο ελληνικός αθλητισμός, που εκπροσωπεί επάξια τη χώρα παγκοσμίως. Δεν είναι δυνατό το 2019 οι αθλητικές εγκαταστάσεις να είναι στο επίπεδο του 1960.

Παλεύαμε 1,5 χρόνο να ωριμάσουν οι συνθήκες στο Σχιστό για να έχει ο στίβος ένα δικό του σπίτι, με Περιφέρεια και Δήμο να έχει συμφωνήσει. Πήραμε την έγκριση τον Μάιο της μεταβίβασης του χώρου στην γ.γ.Α και ήρθε η νέα κυβέρνηση και έχουν σταματήσει τα πάντα.
Περιμένουμε να μας πουν αν σταδιακά ο αθλητισμός θα επανέλθει, όπως συμβαίνει με την χώρα. Είμαστε επτά μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο αθλητισμός είναι άνω κάτω από ένα Νόμο που έχει προκαλέσει μια αναταραχή και ρευστότητα που δεν είναι το καλύτερο για να τρέξει η Ολυμπιακή χρονιά.

Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά, δύσκολη και αυτή που ακολουθεί θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ο συναγωνισμός σε διεθνές επίπεδο έχει αυξηθεί πάρα πολύ και οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας δεν βοηθάνε. Σε επίπεδο ανάπτυξης υπάρχει ζωντάνια στη βάση, νέα σωματεία, ο ρυθμός έκδοσης νέων δελτίων είναι θετικός. Παρά τις αντιξοότητες είμαστε σε σωστό δρόμο. Όποιος θέλει να βοηθήσει να έρθει, να μπει στην οικογένεια να μας δείξει πως μπορεί να το κάνει. Οι πρόεδροι του ΣΕΓΑΣ δεν μπορούν να προκύψουν από κομματικά χρίσματα.”

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι εθνικοί προπονητές, που ανέλαβαν να κάνουν τον απολογισμό της χώρας μας στις διοργανώσεις της τελευταίας τριετίας. Ο Απόστολος Αποστολόπουλος έκανε τον απολογισμό της κατηγορία Κ18, ο Χρήστος Μελέτογλου της κατηγορίας Κ20 και ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας της κατηγορίας Ανδρών/Γυναικών. Ο Γιάννης Κουτσιώρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της περασμένης χρονιάς, στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και σε ένα στόχο που έθεσε η ομοσπονδία πριν από λίγα χρόνια, στο να καταφέρει να κρατήσει τα παιδιά που διακρίθηκαν πριν τέσσερα χρόνια στις μικρές κατηγορίες, σε υψηλό επίπεδα και να τα φτάσει στην κατηγορία Ανδρών/Γυναικών. Κάτι που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έκλεισε με την παρουσίαση του προέδρου της Επιτροπής Επιμόρφωσης, Σπύρου Κέλλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιμόρφωση των προπονητών και την επιστημονική υποστήριξη αθλητών και προπονητών.

Κατεβάστε την εφαρμογή