Ο Λούης Τσάτουμας συνήθως επιλέγει να...χτυπάει στα πρώτα άλματα και να τελειώνει. Αυτή τη φορά είπε να αλλάξει λιγάκι το σκηνικό και να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά πόσο σπουδαίος αθλητής είναι. Προκρίθηκε στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8,10 μ. το οποίο σημείωσε στην τρίτη και τελευταία του προσπάθεια. Και μάλιστα ξεκίνησε το τρίτο του άλμα γνωρίζοντας πως εκείνη τη στιγμή βρίσκεται στην όγδοη θέση και πως η συμμετοχή του στον τελικό κρινόταν στις λεπτομέρειες.

Ο έμπειρος άλτης, ο όποιος ήταν τέταρτος το 2006 στην Μόσχα και έκτος πριν δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει μια ακόμη καλή παρουσία σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ ξεκίνησε τον αγώνα του στα 7,98 μ. και στο δεύτερο άλμα ήταν άκυρος. Το 8,10 μ. είναι η τρίτη επίδοση του προκριματικού. Ο Πολωνός Αντρια  Στραλκόβσκι έκανε εθνικό ρεκόρ με 8,18 μ. και έφυγε απο τον αγωνιστικό χώρο με την καλύτερη επίδοση, στον πρώτο αγώνα της καριέρας του πάνω από τα 8,00μέτρα.

Ο Γερμανός Ρέιφ απάντησε κι εκείνος στο τρίτο άλμα και με 8,13 μ. έδειξε σε καλή κατάσταση.  Ο Αλεξάντερ Μένκοφ  είχε καλύτερο άλμα στα 8,04 μέτρα και μετά τη Μόσχα θα προσπαθήσει να κατακτήσει το χρυσό και στο Σόποτ. Στον τελικό θα πάρει μέρος και ο νικητής πριν από δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη Βραζιλιάνος Ντα Σίλβα (8,02 μ.). Εκτός τελικού έμεινε ο Ιρβινγκ Σαλαντίνο, που είχε καλύτερο άλμα στα 7,94 μέτρα. Με την τύχη του πρέπει να τα έχει  ο Αμερικανός Στιούαρτ, που πέτυχε 8,00 μ. και αποκλείστηκε καθώς ήταν η πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη επίδοση δεν έδωσε πρόκριση σε τελικό Παγκοσμίου.

"Το θέμα ήταν να περάσω στον τελικό. Το περίμενα ότι το επίπεδο θα είναι υψηλό κι ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις. Ο τελικός είναι ένας άλλος εντελώς διαφορετικός αγώνας", είπε ο Τσάτουμας μετά το τέλος του αγώνα.

Ο τελικός του μήκους θα γίνει αύριο στις 20.50 ώρα Ελλάδος και αυτόν θα πάρουν μέρος οι εξής αθλητές (με τη σειρά που προκρίθηκαν Στραλκόβσκι (Πολωνία) 8,18 μ., Ρέιφ (Γερμανία) 8,13 μ., Τσάτουμας 8,10 μ., Λι (Κϊνα) 8,08 μ., Τορνέους (Σουηδία) 8,08 μ., Μνκοφ (Ρωσία) 8,04 μ., Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 8,02 μ., Ριβέρα (Ισπαία) 8,01 μ.

 
OSense O-Sense