Με την πανελλαδική παρουσίαση του αγωνιστικού προγράμματος του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και των παράλληλων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο σε συμμετοχή αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα.
 

Σε μια λαμπρή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (27/03) στο Ολυμπιακό Μουσείο, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι δρομείς στον αγώνα της Κυριακής 6 Απριλίου θα φτάσουν τελικά τους 14.800, συντρίβοντας κάθε ρεκόρ συμμετοχής για άλλη μια φορά! Ο παραπάνω αριθμός αφορά στο σύνολο των εγγεγραμμένων στο Μαραθώνιο, στους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. και 10.000μ., καθώς και στον Αγώνα Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και πρόεδρος της Επιτίμου Οργανωτικής Επιτροπής, Θεόδωρος Καράογλου, ανέβηκε πρώτος στο βήμα και τόνισε: «Ο Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ έχει αποκτήσει παγκόσμια ακτινοβολία και οι διοργανωτές είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Πρόκειται για έναν αγώνα στον οποίο νικητές βγαίνουμε όλοι, επειδή μας μαθαίνει να επιμένουμε μέχρι τέλους και να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε».

Παρών στη διοργάνωση, ως δρομέας, ετοιμάζεται να δηλώσει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπογράμμισε: «Κάθε χρόνο που περνά, η διοργάνωση γίνεται ακόμα καλύτερη και μεγαλύτερη. Φέτος θα επιχειρήσω να συμμετάσχω και εγώ, τρέχοντας μαζί με την ομάδα του ΠΑΣΠΑ, ώστε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε το θεσμό».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε από την πλευρά του: «Ο Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ μας έχει εκπλήξει όλους με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και με τη διάθεση των διοργανωτών, που είναι στοιχείο απαραίτητο για να πετύχει μια τέτοια πρωτοβουλία. Μακάρι να δούμε και άλλες τέτοιες προσπάθειες. Ο αριθμός των δρομέων, που θα αγγίξει τις 15.000, είναι τεράστιος. Επιπλέον, αυτός ο Μαραθώνιος έχει αποκτήσει διαφορετική διάσταση, αφού περιλαμβάνει πολιτιστικά αλλά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως τον αστικό οπωρώνα που θα δημιουργήσουμε ως Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τους διοργανωτές».

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στο αγωνιστικό σκέλος και στο νέο ασύλληπτο ρεκόρ συμμετοχών: «Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα μικρό θαύμα, αφού αυτά που πετύχαμε μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια είναι εντυπωσιακά. Ξεκινήσαμε με 700 δρομείς το 2006, είχαμε έκρηξη συμμετοχών τα τελευταία χρόνια, για να εκτοξευθούμε φέτος ακόμα ψηλότερα. Οι σχεδόν 13.300 δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή μέχρι το κλείσιμο των εγγραφών, δημιουργούν ήδη νέο ρεκόρ. Αν προσθέσουμε τις τελευταίες 1.000 εγγραφές του διημέρου 4-5 Απριλίου, καθώς και τα 1.500 παιδιά που θα πάρουν μέρος στον Αγώνα Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, θα φτάσουμε συνολικά τους 14.800 δρομείς! Θα πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που θα τρέξουν ή θα βαδίσουν, κάνοντας πράξη το σύνθημα της διοργάνωσης: Όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε!»

Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη μεγάλη σημασία που έχει ο προληπτικός έλεγχος υγείας, με αφορμή την απώλεια του Δημήτρη Μπουρνουσούζη, του δρομέα που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης.
«Από κοινού με την οικογένεια του Δημήτρη, το Σάββατο 5 Απριλίου θα καταθέσουμε μία πλακέτα στο σημείο όπου τον χάσαμε, ώστε η απώλειά του να γίνει αφορμή για να προσέχουμε όλοι την υγεία μας. ‘Ασκώντας το σώμα, δυναμώνεις το πνεύμα, δυναμώνεις την ψυχή. Πρόσεχε τον εαυτό σου, για να προσέχεις αυτούς που αγαπάς’ είναι το μήνυμα που θα αναγράφεται στην πλακέτα», τόνισε ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης.
OSense O-Sense