Η ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων είναι μικρή. 
Στη Λιλ θα γίνει μόλις η έβδομη έκδοση της σειράς αγώνων, που ξεκίνησε το 2009 με τη Σούπερ Λίγκα να φιλοξενείται στην Λειρία της Πορτογαλίας και την ομάδα της Γερμανίας να κατακτά την πρώτη θέση.
 
Οι αγώνες γίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, Σούπερ Λίγκα, Α΄ κατηγορία, Β΄ κατηγορία, Γ΄ κατηγορία με τη διαδικασία του υποβιβασμού και προβιβασμού. 
 
Στις δύο πρώτες κατηγορίες μετέχουν 12 ομάδες και στις δύο άλλες οχτώ. Η βαθμολογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι κοινή.  Η διοργάνωση γίνεται κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη χρονιά, των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων - πρώην Ευρωπαϊκό Κύπελλο- , έγινε για πρώτη φορά το 1965 στην Στουτγάρδι για τους Άνδρες και το Κάσσελ για τις Γυναίκες, ενώ η τελευταία φορά που διεξήχθη με εκείνη την μορφή ήταν το 2008 στο Ανσί, εκεί όπου έγινε η Σούπερ Λίγκα με τη συμμετοχή των οχτώ καλύτερων ομάδων των ανδρών και των αντίστοιχων γυναικών. 
 
Μέχρι το 2008 οι εθνικές ομάδες ανδρών - γυναικών αγωνιζόταν χώρια και μετείχαν στην κάθε κατηγορία ανάλογα με το δυναμικό τους. Εκτός από την Σούπερ Λίγκα, υπήρχαν και οι Α και Β κατηγορία στην οποία μετείχαν οι εθνικές ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας.
 
Οι πόλεις που φιλοξένησαν τις προηγούμενες διοργανώσεις και η νικήτρια ομάδα
 
2015 Τσεμποκτσάρι - Ρωσία
2014 Μπραουνσβάικ - Γερμανία
2013 Γκέιτσχιντ - Γερμανία/10η Ελλάδα (155 β.)
2011 Στοκχόλμη - Ρωσία
2010 Μπέργκεν - Ρωσία/ 10η Ελλάδα (189 β.)
2009 Λεϊρία - Γερμανία/ 9η Ελλάδα (217 β.)
 
OSense O-Sense