Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου πέραν από τους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του 2016 και τις συγκινήσεις που χάρισε, πρόσφερε και υλικό για τη συνέχεια της ιστορίας του θεσμού και του συγκεκριμένου αγωνιστικού τομέα. 
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουμε εδώ, κλείνοντας τις αναφορές στη δεύτερη μεγάλη, πανελλήνιου χαρακτήρα, διοργάνωση της χρονιάς. 
 
Ο Δήμος Μαγγίνας με τη νίκη του στους άνδρες κέρδισε για 2η συνεχή χρονιά και έφτασε συνολικά τις 5 νίκες (με τρείς συλλόγους, ΟΣΦΠ, Εθν. Αλεξ., ΠΑΟ), φτάνοντας στην τρίτη θέση του πίνακα τον Μάριο Κασσιανίδη (αγωνιζόταν όταν τα σωματεία της Κύπρου μετείχαν στα πανελλήνια πρωταθλήματα έως το 1983).
Με τη νίκη αυτή έγινε ο 7ος πανελληνιονίκης της κατηγορίας ανδρών με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. 
Η επικράτηση της Ουρανίας Ρεμπούλη πρόσθεσε το ΓΣ Νέων Λέρου στον πίνακα των συλλόγων που έχουν αναδείξει πανελληνιονίκη στην κατηγορία γυναικών, ενώ η ίδια μπήκε στον πίνακα των multi πρωταθλητών, καθώς το 200 & 2011 ήταν νικήτρια στην κατηγορία Νέων γυναικών (U23)!
O Μάρκος Γκούρλιας κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους Νέους άνδρες (U23) και έκανε έτσι 5 τις νίκες του στο θεσμό, αφού έχει 2 στην κατηγορία Παίδων(2011,2012)  και 1 στην κατηγορία Εφήβων (2013)! 
Η Ιωάννα –Φωτεινή Τριανταφύλλη κέρδισε για 2η χρονιά στην κατηγορία κορασίδων, προσπερνώντας την προπορευόμενη αντίπαλό της πέντε μέτρα πριν τη γραμμή τερματισμού!
Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον ομαδικό ανδρών (μετά το 2013) και έτσι έφτασε τους 27 τίτλους στην κατηγορία, στα χρονικά του θεσμού, ενώ στις γυναίκες ο ΓΑΣ Ιλισός έφτασε στη δεύτερη θέση του πίνακα με 9 πρωτιές (όσες και η ΕΑΣΑ, η πρόδρομος σχολή των ΤΕΦΑΑ).        
Ο ΓΑΣ Ιλισός κέρδισε το ομαδικό για 4η συνεχή χρονιά στις γυναίκες, 3η στις Νέους  U23 και επανήλθε στην κορυφή στις Νέες U23, μετά το 2012!
Τέλος αξιοσημείωτο ότι Ο ΣΚΑ Δράμας κέρδισε τον τίτλο στο ομαδικό στην κατηγορία Παίδων και Κορασίδων , διακόπτοντας το σερί του ΣΑ Κολλεγίου Αθηνών.  
Τέλος στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, στο Μαρκόπουλο, φιλοξενήθηκε για 7η φορά η διοργάνωση, μετά από εκείνες του 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012. 
 
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button