Ο “Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός” έχει πλέον αναδειχθεί ως μία διοργάνωση φιλική προς το περιβάλλον, πρότυπο για το διεθνές δρομικό κίνημα.

Φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια περιβαλλοντικών δράσεων της διοργάνωσης και ο 33ος Μαραθώνιος αποτελεί ορόσημο στην εφαρμογή προγραμμάτων και πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον και παράλληλα προωθούν και υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τις «πράσινες» κατευθύνσεις της ΑΙMS.

Ο “Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός” είναι μία “πράσινη” διοργάνωση και τούτο επετεύχθη μέσω της συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση “Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+”, την εταιρεία GLOBAL CHALLENGES σύμβουλοι περιβάλλοντος και φυσικά τη συμβολή των εθελοντών, των δρομέων, των θεατών και των χορηγών.

Πέρυσι, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Μαραθωνίου διεκρίθη στη διοργάνωση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2015, αποδεικνύοντας ότι το -προ δεκαετίας- όραμα της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης λειτούργησε σωστά και απέδωσε “καρπούς”!

Ο “Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός” κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει το δρομικό κίνημα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το εθελοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης της Coca-Cola Hellas και Coca Cola 3E, στο πλαίσιο των ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, αλλά και το πρότυπο πρόγραμμα αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις Ελλήνων και ξένων δρομέων της Coca-Cola Hellas, έκαναν συμμέτοχο το δρομικό κίνημα στην προστασία του περιβάλλοντος και ανέδειξαν τον Μαραθώνιο της Αθήνας, ως μια από τις «πράσινες» μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως.

Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού προγράμματος από την έναρξη του έως σήμερα:

- Συλλέχθηκαν και προωθήθηκαν για ανακύκλωση πάνω από ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια
- 22 τόνοι καθαρού πλαστικού απέκτησαν «δεύτερη ζωή», ύστερα από την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών
- Περίπου 5.000 διεθνείς δρομείς αντιστάθμισαν τις αναπόφευκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την μετακίνηση με αεροπλάνο
- Πάνω από 2.500 τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα αντισταθμίστηκαν με την οικονομική υποστήριξη πιστοποιημένων έργων προστασίας του κλίματος
Επίσης, συνεχίζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης αθλητικών παπουτσιών «Αστα να τρέξουν ξανά». Αθλητικά παπούτσια προωθούνται για δεύτερη χρήση σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, ο ΣΕΓΑΣ συλλέγει και διανέμει προς επανάχρηση αθλητικό εξοπλισμό και ρούχα των δρομέων που δίδονται για «καλό σκοπό». Ετσι, εκτός από το περιβαλλοντικό πρόσωπο του Μαραθωνίου της Αθήνας ενισχύεται και το κοινωνικό που έχει ως στόχο τη συμβολή της διοργάνωσης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η αρμονική σύζευξη της διοργάνωσης με το περιβάλλον αναγνωρίσθηκε διεθνώς και φέτος, καθώς το πρόγραμμα της αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εντάσσεται στις παγκόσμιες δράσεις , οι οποίες προβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη στη νέα τους πρωτοβουλία CLIMATENEUTRALNOW (www.climateneutralnow.org) – Συνθήκη για την Αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button